Напишете дума/думи за търсене

Десет лечебни съвета за майки и дъщери

За съжаление, невинаги отношенията между деца и родители вървят по мед и масло. В частност тези между майките и дъщелите им. Има доста камъчета по пътя на връзката им.  Прошката не е единственият метод за изцеление. Има други стратегии, които и двете може да направите, за да подобрите и укрепите връзката си.

Към майките
Като майка трябва да се придържате към позицията си на възрастен. Вашият житейски опит трябва да бъде светлината, която ви води в момента на помиряване на отношенията с дъщеря ви. Може да практикувате тези съвети, за да го постигнете.

1. Прекъснете кръга
Това означава да прекратите родителския кръг, в който сте отгледани. Дори връзката с майка ви да е била любяща, солидна и комуникативна, със сигурност е имало определени нейни модели, които бихте избрали да промените.

Освен това фактът, че вашата майка ви е възпитала по определен начин, не означава, че е бил правилният. Времената се променят, както и начините на отношение към децата. Затова приютете добрите страни, стойте далеч от лошите и не се страхувайте да се отворите за нови възможности.

2. Задайте реалистични очаквания
Не очаквайте перфектна връзка или отношенията внезапно да се подобрят за няколко дни. Изключително важно е да зададете реалистични очаквания, за да не бъдете постоянно разочаровани.
Лекуването на емоции, спомени и миналото винаги отнема време. Трябва да сте търпеливи и да напредвате с малки стъпки и действия, за да укрепите връзката си.

3. Избягвайте привързването и свръхпротекцията
В правилната си мярка привързаността и свръхзакрилата са част от всяка връзка. Когато обаче надхвърлят границите на здравословното, те я унищожават и я правят токсично.
Всяка от вас се нуждае от вашето време, вашето пространство и вашите грешки. По този начин може да продължите да напредвате и да се научите да бъдете едновременно автономни и независими.

4. Разберете разликата между това да си майка и най-добър приятел
Не може да се преструваш, че сте най-добрата приятелка на дъщеря си. Може да бъдете нейният довереник, нейната опора, нейният съветник и някой, с когото да споделя хубави моменти, но никога не може да бъдете нейният най-добър приятел. Не за друго, а защото тя се нуждае от майка и поемането на една роля означава отхвърляне на другата.

Това не означава, че не може да бъдете приятели с дъщеря си. Просто трябва да сте наясно, че има определени ограничения. Има определени елементи, които може да допринесете за дъщеря си само от позицията на майка.

5. Признайте, че вече не е момиче
В случай че дъщеря ви навлиза в пубертета, излиза от него или вече е възрастна, важно е да осъзнаете, че тя вече не е момиче. Нейното разбиране за света, нейният начин на разбиране на живота, нейните решения, нейните навици и нейните вкусове вие трябва да ги уважавате всички.

Когато осъзнаете, че дъщеря ви вече не е дете, вие правите огромна стъпка във връзката си. Това е така, защото вие признавате нейната автономност и нейния авторитет. Добра идея е да се поставите на нейно място и да си спомните какво сте мислили, какво сте желали и как сте искали да се отнасят към вас, когато сте били на нейната възраст.

Към дъщерите
Ако сте дъщеря, тогава следващият набор от съвети е за вас.

1. Бъдете съпричастни към майка си
Бъдете съпричастни към това, което тя чувства, към нейните притеснения, съмнения и емоции. Бъдете съпричастни, като разберете, че много промени не са лесни за усвояване. Бъдете съпричастни към нейните съжаления, желанието й да се подобри и ангажимента й да работи върху връзката ви.

Разбира се, емпатията трябва да е двупосочна. Без това е невъзможно да се изградят каквито и да е отношения.

2. Не сдържайте това, което чувствате
Потискането на емоциите не ви помага. Скриването на това как се чувствате няма да го накара да изчезне, то само пречи на другите да ви познават и да знаят какво ви засяга.

Когато говорите с майка си, отворете се пред нея и говорете с нея за вашите страхове и притеснения. Това има освобождаващ, емоционално облекчаващ ефект. Винаги ще носите допълнителна тежест, ако никога не изхвърляте емоционалния си багаж.
Изразявайте как се чувствате постепенно и винаги, когато можете. Честността е част от здравата връзка.

3. Не бъдете жертва
Заемането на отбранителна позиция, в която другият е виновникът, генерира дистанции и дори някои конфликти.

Да обвиняваш майка си за всичко, не е решението. Разбира се, тя може да се обърка и да направи грешки, но не трябва да бъде осъждана за това. Не забравяйте, че тя обикновено иска най-доброто за вас.

Ако нещо се случи с вас, опитайте се да видите какво може да
направите, за да го поправите сами и може би дори да я помолите за помощ. Все пак не превръщайте отношенията си в бойно поле.

4. Мислете за настоящето
Освобождаването включва изоставяне на миналото, така че то да не е пречка за връзката ви сега. Не може да пристъпите напред, ако сте обвързани с минали спомени, думи и действия.

Опитайте се да се съсредоточите върху днешния ден, как искате да бъде връзката ви с нея и какво ще направите, за да я подобрите. Ако е имало истинска прошка и искрено помирение, връзката ще бъде различна.

5. Никога не е късно да започнете
Никога не е късно да започнете да възстановявате връзката си с майка си. Няма значение колко време е минало, откакто и двете сте се усмихвали заедно, или физическото и емоционалното разстояние, което ви разделя сега. Това, което наистина е важно, е вашето желание да започнете да работите върху това и да го поправите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X