Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали детето има черти на психопат

Когато мислим за някого, страдащ от психопатия, обикновено в съзнанието ни изниква убиец или жесток престъпник, тъй като това е образът, който се предава чрез сериали, филми и други медии. Затова е трудно да си представим, че дете на 6 или 8 години може да попадне в тази категория.

Въпреки това в тази ранна възраст вече е възможно да се усети дали детето ще бъде психопат.

Тъй като това е разстройство на личността, първите черти са видими от детството и са склонни да останат в характера на човек през годините. Затова е важно да ги идентифицираме възможно най-рано и да приложим подходяща намеса, за да намалим въздействието им.

Какво е психопатия?
Няма консенсус относно критериите за диагностициране на психопатия. Обикновено това състояние се припокрива с други, като дисоциално разстройство или антисоциално разстройство на личността. Те обаче не са съвсем еднакви.

Въпреки това може да определим психопатията като психично разстройство, характеризиращо се с липса на емпатия, вина и разкаяние. Това кара индивида да действа в своя полза, без да се съобразява с въздействието, което причинява, върху другите.

Тази тенденция се проявява още в детството, въпреки че може да остане незабелязана до юношеството. Тогава поведението може да стане по-насилствено и очевидно. Установено е, че не всички хора с психопатия стават убийци, сексуални насилници или друг вид престъпници. Въпреки това социалните трудности и незачитането на правилата обикновено са постоянни.
Черти, които ни позволяват да усетим дали едно дете ще бъде психопат

Жестокост към животните
Това е един от най-ясните ранни признаци, че детето може да е психопат. Малтретирането на животни, умишленото им нараняване или убиването им са практики, които показват огромна липса на съпричастност. Това може да е преамбюл на насилието над други хора.

Пиромания
Това е необичайно влечение към огъня и склонност към умишлено палене на пожари. Ако детето ви многократно изгаря предмети или места, показва задоволство от това и не изпитва вина или разкаяние, това е тревожен знак.

Манипулация
Децата с психопатични черти са опитни манипулатори. Те са водени единствено от собствената си изгода и знаят как да манипулират другите, за да получат това, което искат. Чрез различни средства те често карат родителите си да отстъпват и да изпълняват всяко тяхно желание. За да направят това, те могат да прибягнат до лъжа, изнудване или принуда.

Липса на емпатия
Тези деца са неспособни да се съобразяват с чувствата на околните. Те не се трогват от страданието на другите, не оценяват последиците, които действията им могат да имат върху останалите, и не показват съжаление или състрадание.

Нарушение на правилата и незачитане на авторитета
Всички деца могат да се бунтуват срещу родителите си в определени моменти. Но когато нарушаването на правилата и неподчинение на властта е постоянно, трябва да сме нащрек. Тези деца не зачитат йерархията и в крайна сметка доминират над родителите си. Освен това те са склонни да не реагират на определени методи като наказания.

Вместо да коригират поведението си, тези хлапета се противопоставят на властта, действат и са склонни да отмъщават на онези, които са се опитали да наложат дисциплина.

Други ранни прояви на психопатия

Тези деца никога не показват угризения за лошото си поведение.
Те имат ниска толерантност към разочарование и могат да реагират бурно, когато нещо не върви по техния начин.

Показват нарцистични черти, чувстват превъзходство над другите и са взискателни към другите.

Как да се справим с това?
Няколко проучвания са установили, че психопатията има висок генетичен компонент, което обяснява около 50% от дисперсията. Тоест голяма част от шансовете да страдате от разстройството не са контролируеми.

Голямо влияние обаче оказват и възпитанието и средата, в която детето живее през детството. Децата, които страдат от травма, непрекъснато насилие или живеят с неглижиращи ги родители, най-често проявяват тези черти. Следователно демократичният възпитателен стил, белязан от обич и ограничения, може да намали възможностите.

Въпреки това, ако вече сте открили някои от горните признаци при детето си, важно е да се оставите в ръцете на професионалисти. Навременната работа върху емпатията и социалните умения може да помогне за подобряване на приспособяването на детето. Във всеки случай зависи от психолог или психиатър да посочи най-подходящите интервенции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X