Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаваме и да се предпазваме от инструменталната емпатия

Свързваме термина емпатия с чувствителност, помощ и сътрудничество. Това обаче невинаги е така, тъй като има различни видове емпатия.

Връзките с егоистични, нарцистични или психопатни хора могат да бъдат опустошителни. Когато видите някой да има отношения с тях, се чудите как е могъл да избере партньор, който очевидно не се интересува от чувствата му. Истината обаче е, че тези хора са истински хамелеони и експерти в използването на инструментална емпатия.

Фактът, че не ги е грижа за благосъстоянието на жертвите им, не означава, че не знаят как да разчитат емоциите и да използват това знание за свои собствени цели.

Инструментална емпатия
Емпатията се определя като способността да прехвърлим съзнанието си на друг. Има няколко елемента на тази способност.

Първо, това означава да може да възприемаш и идентифицираш какво мисли и чувства другият. Второ, това включва идентифициране или проникване в неговото емоционално състояние. И накрая, това се отнася до мотивацията за действие, за да се намали болката на отсрещния.

Емпатията е сложно умение, затова, когато казваме, че определени хора не я притежават, имаме предвид, че не отговарят на всички параметри. Тук се появява разликата между когнитивната емпатия и емоционалната емпатия. Например някой може да усети как се чувства друг, но да не бъде засегнат емоционално от това състояние.

Това може да бъде объркващо за хора, които притежават малко емоционална емпатия. Това е така, защото те нямат информацията, която другите индивиди, които са опитни в емоционалната идентификация, притежават.

Това се случва в случаи на психопатия. Изследванията са установили, че тези личности са способни да се настройват към емоциите на околните, в смисъл да ги откриват и разчитат. Емпатията се активира в мозъка им, но само за кратко и по когнитивен начин.

За съжаление, това емоционално прекъсване ги прави склонни към умишлено използване на емоционалното състояние на другия. Те манипулират, мамят и използват другия човек, за да задоволят собствените си нужди или желания. Това е инструментална емпатия. Това е способността да се свързваме с емоциите на другите, но се използва само за лична изгода.

Как да я разпознаем?
• Когато за първи път опознавате човека, той е очарователен. Изглежда наистина заинтересован от вас и ви кара да вярвате, че интересът му към вас е истински.
• Той наистина е добър в разчитането на езика на тялото и изражението ви, както и в идентифицирането на емоциите ви. Наистина, не очаквайте да се държи странно или да изглежда неадаптираи по някакъв начин. Тези хора са истински хамелеони, които знаят как да възприемат начина, по който се чувствате, и могат да ви го отразят обратно без проблем.
• Не забравяйте, че тяхната цел винаги е да се възползват от ситуацията. Затова се опитайте да разберете дали те използват емпатия, за да ви манипулират и какви ползи получават. Техните отговори, дори и да изглеждат искрени, никога няма да бъдат истински алтруистични.
• Те не показват угризения, вина или желание за промяна. Не признават грешките си и не се учат от опита, защото никога не смятат, че са направили нещо нередно.

Защитете се от инструментална емпатия
Най-доброто, което може да направите, е да спазвате безопасно разстояние. Ако не е възможно да се отдалечите напълно от тях, помнете намеренията им и не се поддавайте на техния чар. Винаги гледайте фактите и не се страхувайте да поставяте граници. В крайна сметка емоционалната ви цялост е заложена на карта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X