Напишете дума/думи за търсене

Как да отучим детето от тези 10 неприятни навика

Лъжата при децата е знак, че наследникът ви развива някои много важни социални умения. Последните проучвания твърдят, че послъгването е свързано с емпатия, сътрудничество и грижа за другите. Въпреки това лъжата и някои други особености са нежелани модели на поведение от родителите. В повечето случаи това са просто фази, които децата обикновено израстват, но ако те се проточат прекалено, тогава може да помогнете на детето да ги преодолее.

Предлагаме ви някои от най-практичните съвети, които ще ви помогнат да отървете децата от лошите им навици.

1. Смучене на пръсти
Смученето на палеца или друг пръст е успокояващо занимание за децата, което те използват, за да намалят тревожността, провокирана от порастването, според психолозите. Така че, ако детето ви вече е в предучилищна възраст, но все още има този навик, помогнете му да се отърве от него:

- Опитайте се да ограничите времето, което детето ви прекарва в смучене на палеца. Постигнете съгласие, че това е занимание преди лягане и не трябва да се извършва на друго място или публично.
- Не създавайте конфликт от това. Не показвайте гнева си, казвайки му: „Забранявам ти да смучеш палеца си повече“, вместо това се опитвайте да го хвалите всеки път, когато не го смуче.
- Опитайте се да говорите с детето си за това. Ако го попитате: „Знаеш ли, че в момента смучеш палеца си“, това ще повиши неговото самосъзнание и може да му помогне да замени тази успокояваща дейност с нещо друго.
- Намерете някои креативни начини да обясните на детето, че е достатъчно голямо и че вече няма нужда да смуче палеца си. Попитайте го: „Мислиш ли, че Спайдърменът смуче палеца си?“

2. Да иска нещо на всяка цена
Да научиш детето си как да отправя молби по подходящ начин, е също толкова важно, колкото да го научиш да казват „моля“ и „благодаря“.

- Винаги може да обсъдите този проблем с детето си. Опитайте се да му обясните разликата между взискателните и учтиви молби. Също така уведомете малчугана, че някои от неговите искания ще получат отговор „да“, а някои от тях ще бъдат отказани и че не трябва да прави проблем с това.

- Най-важната част е да не забравяте, че сте пример за подражание за него. Ако проявите взискателно поведение пред детето си, тогава не се изненадвайте, ако то прави същото.

- Опитайте се да не прекалявате, ако детето ви изисква нещо, защото в този момент то може дори да не го осъзнава. Може да го попитате: „Има ли друг начин да поискаш това, което искаш?“

- Винаги игнорирайте взискателните искания на детето си, но в същото време бъдете сигурни, че винаги по някакъв начин реагирате на неговите учтиви искания.

3. Скърцане със зъби
Обикновено много родители забелязват, че децата им скърцат със зъби, било то докато спят или докато са будни. Това състояние се нарича бруксизъм и има някои начини, по които може да помогнете на детето си да се справи с него.

- Бруксизмът се причинява най-вече от стрес при децата. Независимо дали става въпрос за училищен тест или за преместване в друг град, винаги трябва да говорите с детето си, за да му помогнете да се справят с нещата, които може да го стресират.

- Може също да помогнете на детето си да контролира скърцането със зъбите си в съня си, като се отпусне преди лягане - накарайте го да се изкъпе, да слуша музика или да прочете книга.

- В редки случаи, ако стресът е по-сериозен, може да се наложи да се консултирате с лекар, за да спрете бруксизма със специално лечение.

4. Гризене на ноктите и кожичките
Има много причини, поради които детето би могло да гризе ноктите си - стрес, любопитство, скука или просто навик. Най-лошото е, че това поведение вероятно ще продължи и в зряла възраст. Така че, ако забележите, че този навик продължава за продължителен период от време, правете това:
- Опитайте се да разберете причината за това. Може би хлапето изпитва стрес, причинен от нещо, което може да му помогнете да преодолее.
- Помогнете му да осъзнае този навик. Може да се споразумеете за някакъв знак, за да му подсказвате, че в момента гризе ноктите си.
- Предложете творческа алтернатива. Ако вашето дете е момиченце и обича да гризе ноктите си, предложете му да ги лакирате с детски лак, за да се чувства като малка принцеса, която няма да иска да съсипе външния си вид.

5. Бъркане в носа
Това е не само неприятен навик, но и начин за разпространение на бактериите, които са отговорни за пневмония.

- Всеки път, когато детето си бърка в носа, му давайте кърпичка. Може би този навик се дължина разсеяност, а по този начин ще концентрирате вниманието върху това действие, помагайки на хлапето да осъзнае какво прави.

- Обсъдете хигиенните навици с детето и му обяснете всички последствия, които може да има от бъркането в носа.

- Опитайте се да ангажирате детето си в някои дейности, при които ръцете му са заети.

6. Въртене на косата
Въртенето на кичури коса е неприятен навик, който може да се проявява от време на време при децата, като за по-тревожните деца това е вид освобождаване. Нормално е детето го надрасне до 3-4-годишна възраст, но ако продължава за по-дълъг период, определено трябва да предприемете действия.
- Опитайте се да не обръщате внимание на детето си, че си върти косата, защото това само ще влоши ситуацията. Вместо това се опитайте да говорите с него и да му помогнете да разбере от какво се провокира.
- Помогнете му да намери други начини да освободи енергията си – запишете го на спорт или танци.
- Намерете алтернатива. Подарете на детето кукла с дълга коса, така ще си играе с косата на играчката вместо със своята.


7. Използва лоши думи

Това поведение е невъзможно да се избегне при отглеждането на дете. Докато малките деца казват по-безобидни думи, по-големите деца може целенасочено да да използват лош език като средство за обида. Как да отървете хлапето от този навик:
- Уверете се, че детето получава достатъчно внимание. Дете, на което се обръща достатъчно внимание и бива изслушвано, най-вероятно няма да използва обиден език.
- Внимавайте с телевизионните предавания, музиката и интернет съдържанието, което вашето дете вижда и слуша. Откровено поговорете с него за това и поставете граници, така че да разбере кое е правилно и кое не е.
- Не реагирайте прекалено и не се гневете, вместо това се опитайте да намерите начини да обясните на детето, че то трябва да проявява уважение към всички и че този вид поведение ще бъде наказано.
- Разбира се, не забравяйте да внимавате със собствения си речник. Винаги говорете по подходящ начин с децата и партньора си, защото вие сте пример за подражание на вашето дете.

8. Лъже
Има няколко причини, поради които детето може да лъже: да прикрие нещо, да направи една история по-вълнуваща, да привлече внимание, да получи това, което иска и т.н. Обикновено децата започват да лъжат около 3-годишна възраст, но между 4-6 години лъжите стават по-сложни, тъй като децата започват да разбират как мислят другите. Ето няколко доказани съвета, за да се отървете от този навик:
- Насърчете детето да казва истината. Без значение какво е направило грешно, кажете му, че се радвате, че ви се е доверило и че благодарение на това може да му помогнете да разбере как да преодолее проблема.
- Помогнете на детето да избягва ситуации, в които може да почувства нужда да лъже. Ако видите, че е разляло мляко, не питайте как го е направило. Вместо това му кажете, че сте наясно, че е станал инцидент и че ще му помогнете да почистите заедно.
- Говорете за лъжата с детето си. Опитайте се да обясните, че лъжата винаги е лошо нещо във всяка връзка.

9. Бърше ръцете си в дрехите
Децата имат този гаден навик. Това може да бъде храна, мръсотия или боя. Майките с доказан опит споделят тези съвети:
- Винаги давайте на детето си салфетка, когато яде. Също така му напомняйте да бърше не само устата си, но и ръцете.
- Осигурете му салфетка или кърпа, когато рисува.
- Не се ядосвайте заради това. Никое дете никога няма да научи даден урок, ако го обезкуражите, крещейки.

10. Прекарва прекалено много време пред екрана
Статистиката за времето, прекарано пред екрана от децата, е доста плашеща. Деца под 6 години прекарват над 2 часа на ден, гледайки телевизия или играейки игри на устройство. Пристрастеността към технологиите определено не е добра за развитието на детето и всеки родител трябва да е наясно с това.
- Бъдете пример за вашето дете. Ако то види как четете книга, вместо да сте на телефона си, по-вероятно е и вашето дете да чете.
- Прекарвайте време, забавлявайки се заедно. Вместо да гледате телевизия, докато сте у дома, опитайте се да се занимавате с различни дейности като игра или рисуване с детето си.
- Задайте ограничение за време пред телевизора и за телефонни игри. Ще е трудно да изключите телевизора напълно, но ограничаването му до по-кратък период от време ще помогне много.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X