Напишете дума/думи за търсене

Майките, които карат децата си да се чувстват задължени

Майките, които насаждат чувство за дълг у децата си, превръщат майчинството и родителството в инструмент за манипулация. Те не са непременно лоши майки, но със сигурност имат големи трудности с тях самите, които трябва да разрешат.

Някои майки притискат децата си в ъгъла с фрази като „Как може да се държиш така след всичко, което направих за теб?“
Те обикновено казват такива неща, когато детето им не прави или не казва това, което те искат. Карат наследниците си да се чувстват длъжни. Всъщност те са убедени, че трябва да прекарат живота си, отплащайки им с подчинение или почитание.

Този тип майки превръщат родителството в средство за изкупване. Никой не ги е карал да се държат така, но те обикновено обвиняват околните за начина, по който реагират спрямо децата си. Те надценяват усилията и жертвите си и генерират вина у потомците си поради скритото им желание да ги „спасят”.

„Майките от този вид могат да накарат децата си да изпитат толкова негативни емоции като страх, тъга или страховитите чувства на вина. Страданието и незнанието как да управлявате тези емоции може да генерира голямо ниво на мъка, което напълно ще парализира жертвите на този вид манипулация.”
Даниел Молина

Двете основни черти на майките, които карат децата им да се чувстват длъжни, са манипулацията и жертвата. По очевидни причини това са хора, които не са постигнали пълно личностно развитие и които използват майчината връзка, за да се опитат да компенсират всичко, което не са дали на себе си. Те нямат нужда от отдадени деца, а от професионална помощ.

Майките, които карат децата си да се чувстват длъжни, изпитват известен вид отричане на самия факт да бъдат родители. Сякаш това условие им е наложено от децата им, а не от тяхно съзнателно решение.

Възможно е, волно или неволно, този вид жени да обвиняват
децата си, защото предполагат, че те са ги направили майки. Ако ги нямаше хлапетата, нямаше да им се наложи да посвещават най-добрите си години и най-големите си усилия, за да се грижат за тях и да ги отглеждат. Следователно, според тези майки, децата им са им длъжници.

Въз основа на това убеждение те никога не пропускат възможността да вземат това, което смятат, че им принадлежи: подчинението и безусловната любов на децата им. Те са склонни да искат компенсация за физическите си усилия. Например раждане, кърмене, смяна на памперси, храна, грижи за детето по време на болест и др.

Зли майки или майки с психологически проблеми?
Майките, които карат децата си да се чувстват длъжни, невинаги са лоши майки в тесния смисъл на думата. В повечето случаи те обичат малчуганите си толкова, колкото могат, имайки предвид техните психологически пропуски.

За да обичаме с главно О се нуждаем от добро психическо здраве. Когато то не съществува, може да предложим любов само с малко „л”, от вида, която е замърсена от страхове, празнота, разочаровани желания и недостатъци. Въпреки всичко по същество това все още е любов. Но това означава, че другият човек е неволно наранен и притиснат в ъгъла от наложените му граници.

Майките, които карат децата си да се чувстват длъжни, често искат най-доброто за тях. Проблемът е, че те дори не знаят какво е най-добро за тях самите. Те не са положили усилия, за да го постигнат. Вместо това те намират в майчинството извинение да не поемат отговорност.

Примиряване с майчинството
Да станеш майка, започва с бременността и раждането на ново същество, за което се грижиш, което наблюдаваш и на което помагаш да преодолее собствената си уязвимост. Това само по себе си е гигантска задача, както и всяко трансцендентно действие, което се извършва в живота.

Но майката не е само там, за да гарантира физическото благополучие на детето си. Наред с грижите и защитата си, тя осмисля съществуването на малчугана и засява семената на бъдещия му емоционален свят. Това не е бреме, а подвиг, с който трябва да се гордеем.

Чувството за вина, насадено в съвестта на децата, не им помага за тяхното развитие. Те ще се съмняват в себе си и ще им бъде трудно да постигнат самостоятелност и независимост. Това обаче може да се избегне, когато майките, които чувстват децата си длъжници, се примирят с майчинството си и се откажат от манипулативните си действия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X