Напишете дума/думи за търсене

Винаги се нуждаем от родителите си (дори когато те вече не са наоколо)

Няма значение на колко години са родителите ни, винаги имаме нужда от тяхното присъствие и думи на подкрепа. Имаме необходимост да се чувстваме близо до тях, въпреки че може да са физически далеч. Освен това тази нужда винаги ще присъства, дори когато те вече не са наоколо.

Има едно любопитно нещо за нас, хората. Факт е, че прекарваме голяма част от живота си в опити да се дистанцираме и да станем независими от майките и бащите си.
Но след като сме завоювали ценната си автономия, осъзнаваме колко много наистина се нуждаем от тях.

Нищо че вече сме възрастни, все още се нуждаем от подкрепата на родителите си по много начини. Съвет, емоционална подкрепа, помощ при възпитанието на нашите собствени деца или просто да ги чувстваме близки. Без съмнение нашите родители представляват безспорен стълб емоционалното ни благополучие, което надхвърля възрастта. Това обяснява защо често, когато те вече не са с нас, вие все още копнеем да са близо до нас.
Без значение къде може да ни отведе пътуването на живота ни, винаги имаме нужда да се върнем у дома.

Когато родителите ни станат уязвими
Винаги се нуждаеш от родителите си, дори когато те се нуждаят повече от теб. Малко преживявания могат да бъдат по-трудни от тези, в които изведнъж фигурите, които неотдавна са бдели над вас като титани, стават уязвими. Истинската старост не се дължи на годините, а на физическите ограничения, крехките тела, отсъстващите умове и променящите се личности.

Колкото и изненадващо да изглежда, когато родителите ни станат зависими от нас, ние продължаваме да се нуждаем от тях по безкрайни начини. Няма значение, че вече не се грижат денонощно за нас, не ни дават джобни пари или не ни приготвят вечеря всеки ден.

Грижата за тези, които са се погрижили за нас, включва актове на любов, отговорност и социална справедливост.
Отвътре ние все още сме детето, което често копнее за нашите родители от миналото. Копнеем да намерим баща си, този, който би прекосил хиляди планини за нас. Или майка ни, която прави невъзможното лесно и ни напомня, че сме достойни да преследваме мечтите си.

Когато станем родители на собствените си родители, имаме нужда те да останат с нас възможно най-дълго. Но ни липсват и онези години, когато сме били деца и те са били най-солидните и мотивиращи котви за нас.

Когато някой от родителите ни стане зависим от нашата грижа, в живота ни се отваря нов етап, в който трябва да се научим да ги обичаме по различен начин. Трябва да си позволим да скърбим и да разберем, че нашата роля вече не е същата. Фактът, че част от нас продължава да се нуждае от човека, който е бил нашият родител, също е нормален процес.

Винаги се нуждаеш от родителите си
Изглежда все още се нуждаем от родителите си, дори когато те вече не са с нас. Изследване, проведено от университета в Ливърпул, твърди, че преживяването на смъртта на родител като дете има огромно влияние върху развитието му.

Това обаче ни засяга и в зряла възраст. В действителност възрастни индивиди, които губят родителите си, често изпитват постоянно комплексно разстройство на скръбта. Това означава, че не са в състояние да преодолеят отсъствието им и собственото си чувство на празнота. На практика болката им е замръзнала. Може да отнеме месеци или години, за да възобновят живота си и да избягат от емоционалното вцепенение.

Следователно, по един или друг начин, винаги се нуждаем от родителите си, дори те вече да не са там физически. Това е напълно нормално и разбираемо. В края на краищата отпечатъкът от нашата привързаност и копнеж към онези хора, които са били опора в сърцето ни толкова дълго, остава. След време ще успеем да живеем без тях. Но все пак ще ги запазим живи в паметта си, докато бавно продължаваме напред.

Загубата на нашите родители е едно от най-травматичните житейски преживявания, с които трябва да се сблъскаме.

Да нямаме родителите, които смятаме, че заслужаваме
Някои бащи не обичат децата си. И някои майки може да твърдят, че обичат децата си, но го показват правдиво. Има десетки причини, поради които майчинството и бащинството може да не се случват по възможно най-добрия начин. Понякога родителите имат психични или социални проблеми. Или може да са възпрепятствани от личностни фактори или зависимости. От друга страна, може да няма ясна причина за възникването на такава ситуация.

В резултат на това много хора израстват без грижите, които заслужават. Поради тази емоционална рана и недостатъците на родителите им, те се нуждаят от нещо конкретно. Поради щетите, които са претърпели през годините, част от тях искат да са имали валидна емоционална подкрепа и родителите им да са били различни. Те биха искали те да са имали по-малко вредни присъствия и по-подхранващи източници на подкрепа.

Напълно основателно и разбираемо е, че сега чувстват, че се нуждаят от това, което не са имали, но е трябвало да имат. Защото всяко човешко същество заслужава отдадени родители, такива, които възпитават с безопасност, любов и уважение. Всяко дете се нуждае от този субстрат, за да оцелее и да се развива. Когато се провали, тихото му желание за това, което е трябвало да има, остава.

В крайна сметка няма нищо по-често срещано от това да продължаваме да се нуждаем от присъствието на онези, които са били или все още са наши източници на подкрепа. Родителите не живеят вечно, но са завинаги в сърцата ни, дори когато вече ги няма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X