Напишете дума/думи за търсене

Как бебетата знаят на кого да се доверят?

За бебетата светът е вълнуващо място. За тях всичко е ново. Техните начинаещи умове надникват в това, което ги заобикаля, чрез своите завладяващи и постоянно променящи се мозъци. При раждането си те притежават около 100 милиарда неврони, почти колкото броя на звездите в Млечния път.

Техните родители са съществените фигури за привързаност, с които те ще придобият знания и умения. Мама и тате са техните ориентири, но това не им пречи да бъдат любопитни какво се крие отвъд техния малък свят.

Науката отдавна се интересува от това как по-малките деца преценяват колко надеждни са околните. Всеки, който има бебе, знае, че има два вида дребосъчета. Има такива, които се усмихват на всички и искат да докоснат всеки. Има и такива, които плачат при приближаването на всеки непознат.

Какво ги кара във всеки един момент да предложат доверието си на някого, а да не го предоставят на другиго? Науката има отговор и той е доста изненадващ.

Децата стават естествени дешифратори на сигнали много рано. Преди да почнат да говорят, те вече разбират много повече неща, отколкото могат да изразят. Една от първите им нужди е да знаят, че са в безопасност и че хората около тях са надеждни и не представляват заплаха.

Подобни разсъждения изглеждат твърде сложни за бебе на осем или десет месеца. И все пак най-ранните когнитивни механизми, които детето ще изпълнява, ще бъдат за тази цел. Науката прекара години в опити да разбере как бебетата знаят на кого могат да се доверят. Благодарение на скорошно разследване тази мистерия е разгадана.

Масачузетският технологичен институт (САЩ) проведе проучване, което твърди, че бебетата правят изводи за качеството на взаимоотношенията между хората изключително рано чрез конкретен елемент.

Бебетата се нуждаят от постоянен физически контакт от хората, които се грижат за тях. Целувките са утешителни жестове, с които те свикват рано. Те им позволяват да изградят връзка на доверие с тези фигури.

1. Размяна на слюнка
Обмяната на слюнка е най-решаващият сигнал, който бебето ще използва, за да разбере дали даден човек е надежден за него. То също го използва, за да открие дали двама души имат близки отношения. Това едва ли е изненадващо. В крайна сметка никой от нас не споделя слюнката си с другите с лека ръка.

Невръстните деца са особено привлечени от ситуации, свързани с храна. Те често искат да опитат ястия в чиниите на възрастните.

Каквото и да сложи детето в устата си, то е изключително стимулиращо за него. И когато споделят храна с родителите си, това създава връзки на доверие.

2. Целувките, които предават любовта (и слюнка)
Когато установим близки, привързани и солидни взаимоотношения, ние обменяме действия, които включват слюнка. Целувките са друг начин, по който бебетата знаят на кого да се доверят. Хората в ежедневието си не само ги държат в ръцете си или ги галят, но и ги целуват. Това са приятни жестове, на които те се наслаждават и разбират много рано.

Освен това между осем и дванадесет месеца бебетата започват да се интересуват от взаимодействията около тях. Те разбират, че има привързаност между родителите им, защото споделят целувки и обменят слюнка. Но защо децата не обичат да бъдат целувани от непознати?

В интерес на истината целувките са инвазивни. Следователно, въпреки че бебетата ги разбират като фактори, които опосредстват изграждането на надеждни взаимоотношения, за да се появи доверието, първо трябва да се случи нещо друго. Това е споделянето на храна. Ако искаме да спечелим обичта на детето, трябва да споделяме храната си с него. Тогава целувките ще дойдат.

3. Целувките успокояват страховете и терзанията
Начинът, по който бебетата се учат на кого да се доверят, също е част от друго преживяване. Децата често изпитват тревожност. Те се страхуват от липса на комфорт, самота, липса на храна или защита, празнота, тъмнината през нощта или липса на физически контакт.

Целувките облекчават техните страхове и чувство на мъка. Те ги успокояват и ги карат да се чувстват сигурни. Когато се чувстват ужасени, една обикновена целувка намалява стреса им. Целувката е като милване със слюнка. Освобождава големи дози ендорфини, които укрепват връзките. Това е нещо, което малките откриват в рамките на няколко седмици от живота си.


Заключение
Бебетата са уязвими, но изключително силни същества. Те се хранят с любов и обич. Именно от тази позиция те сигурно откриват света, задоволявайки безграничното си любопитство. Те са малки машини за учене, четци на социални жестове и фини сигнали, които остават незабелязани от нас. За тях те са маяци на открития.
Техните мозъци са изключително сложни невронни мрежи, които непрекъснато се променят. Те действат чрез наистина основни, инстинктивни и почти атавистични взаимодействия. Физическият контакт и усещането за безопасност и сигурност са всичко.
Може да ви се стори изненадващо, че слюнката е елемент, който повишава увереността. Въпреки това, когато мислите за ситуациите, в които обикновено се разменя тази течност, това изобщо не би трябвало да е изненада. В крайна сметка храната и целувките са скелето в човешките взаимоотношения. Бебетата са наясно с този факт, така че нека сме сигурни, че им предоставяме тези най-възнаграждаващи преживявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X