Напишете дума/думи за търсене

5 въпроса, с които ще разберете дали сте добър партньор

Има ли проблеми във връзката ви? Винаги ли обвинявате партньора си? Проблемът може да е у вас.
Много хора посещават семейна терапия, мислейки, че проблемите във връзката им са по вина на тяхната половинка.
Вариация на това е идеята, че и двамата може да сте еднакво виновни сега, но проблемите на партньора ви са първоначалният проблем.

Ако не вярвате напълно, че сте поне частично отговорни за всички предизвикателства във вашата връзка, вие ограбвате себе си от възможността да растете, да се променяте и да станете по-добър човек и партньор.

Вие също така саботирате шансовете си да задоволите нуждите си във връзката си, защото колкото повече обвинявате другия, толкова по-малко вероятно е той да иска да бъде близо или да промени поведението си по положителен начин.

В тази статия ще разглеждаме пет въпроса, които може да си зададете, за да разберете какъв партньор сте и как може неволно да сте допринесли за настоящите си проблеми в романтичните си отношения.

1. Какво ви научи вашето възпитание относно брака?
Ако кажете: „Мама и татко бяха щастливи, всичко беше наред“, това е отричане. Всички бракове имат определени правила, норми и камъчета по пътя си. Например майка ви и баща ви може да са били хармонични, защото и двамата са се съгласили тя да върши цялата домакинска работа и да се грижи за децата, а той да печели парите.

В собствения ви брак обаче вие и съпругът ви може да не сте съгласни с тези гледни точки, което би означавало, че нещо, което е работило за родителите ви, не работи за вас.

Ако вашите родители са имали нещастен брак, разбира се, това означава, че сте научили, поне до известна степен, че това може да е лошо. Може да се почувствате в капан на собствения си лош брак в момента, защото подсъзнателно приемате, че това е начинът, по който трябва се случват нещата.

2. Защо не правите нещата, които смятате, че биха направили връзката ви по-добра?
Повечето хора знаят какво би направило партньора им по-щастлив, но го изтласкват в съзнанието си или си намират извинение защо не го правят. Пример за това са мъже, които няма да се държат романтично, въпреки че съпругите им ги молят, защото половинките им „трябва“ да знаят как се чувстват, а господата „не вярват в любовта ала Hallmark“.

Друг пример са жени, които не инициират секс със съпрузите си,
защото „просто не мислят за това“, въпреки че силните им половинки многократно казват, че това е нещо важно за тях. В първия пример може би един съпруг, след като се вгледа в себе си, би осъзнал, че се чувства много неудобно около романтиката, защото никога не я е виждал, докато е бил дете.

И една жена би признала, че не започва секс, защото е недоволна от това как тялото й изглежда след раждането на децата. Осъзнаването, че има вътрешни причини, поради които не отговаряте на определени нужди на вашия партньор, може да бъде трансформиращо за вашата връзка. Може да се работи само с нещо, което е разпознато и ясно изразено.

3. Преструвате ли се, че сте простили или сте се справили с оплакване, което все още е активен източник на болка за вас?
Ако в сърцето си продължавате да сте много разстроени от момент, когато партньорът ви не е бил до вас, но пазите това чувство в тайна и се преструвате, че всичко е наред, тогава не е чудно, че връзката ви е под напрежение.

Има начини да изразите болката си пред любимия, което прави по-вероятно той да ви чуе и да ви отговори по положителен начин. Ако продължите да храните тъга или гняв вътрешно, постепенно ще се ядосвате и ще се откъсвате от партньора си и връзката ви ще се влоши.

4. Какво е "камъчето в обувката", когато мислите за връзката ви?
Често хората имат ключови проблеми с връзката или партньора си, но се страхуват да го обсъдят или дори да го обмислят ясно в собствените си умове. Примери са хора, които смятат, че никога не са били влюбени в половинката си, между тях няма химия или се срамуват от партньора си.

Изтласкването на големи страхове или неудовлетвореност от ума ви не ви позволява да се справите наистина с тях. Понякога проблеми като този нарушават сделката, а понякога могат да бъдат преодолени. Така или иначе, вие заслужавате нещо повече от това да бъдете смътно тревожни и неудовлетворени от отношенията си поради неразглеждане на основни проблеми.

5. Може ли да си представите да сте с партньора си след 5, 10 или 20 години?
Понякога хората не работят активно върху връзките си, защото знаят, че всъщност не искат да останат в дългосрочен план. Ако дълбоко в себе си се чувствате така, вероятно само страхът ви държи във връзката ви в момента.

Ако просто си давате време, докато напуснете съпруга си, и вие, и той може да заслужавате по-автентични романтични отношения от тези, в която се намирате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X