Напишете дума/думи за търсене

9 неочаквани промени в женското тяло след раждане

След като се роди бебе, то получава много внимание от лекари и от многобройни роднини. Но малко хора всъщност знаят какво се случва с майката. Тялото й преминава през много промени, някои от които са добри, а други не.

Размерът на обувките се увеличава
Екип учени измерили краката на 49 жени по време на бременност и 6 месеца след раждането. През този период дължината на стъпалото се увеличило с 2-10 милиметра. Според статистиката 70% от жените са преживели това. Интересното е, че само първото дете влияе върху размера на стъпалото.

Смята се, че тази промяна се причинява от хормона релаксин. Това прави ставите и сухожилието по-гъвкави. Възможно е да повлияе и на стъпалата.

Ако бебето е голямо, гърдите на майката могат да станат по-широки.

Бедрата стават по-широки
Хормонът релаксин отпуска сухожилието, където се свързват костите на таза, поради което бедрата могат да станат по-широки. Това е необходимо, за има по-леко раждане. Някои жени се връщат към първоначалната си форма скоро след появата на бебето, а някои се сдобиват с много по-широк таз.

Жените все още могат да почувстват движението на бебето в утробата

През първите месеци след като станат родители, майките все още могат да усещат фантомни ритници в корема. Това се случва поради мускулни спазми и газове или защото матката все още продължава да се свива. Тези „ритници“ плашат младите майки, защото имат чувството, че отново са бременни.

В повечето случаи тези усещания изчезват в рамките на няколко месеца след раждането. Но някои жени твърдят, че все още чувстват, че бебетата им се движат много години след раждането им.

Цветът на косата и очите може да се промени
Според експертите по бременност това се случва поради хормонален дисбаланс, който причинява липса на меланин. За някои промените във външния вид са временни, а за други са постоянни. Много жени дори са намирали бели косми в косата си след раждането.

Предпочитанията за вкус се променят
След бременността вкусовите предпочитания могат да преминат от сладки храни към пикантни и обратно. Причината е същата: в организма има хормонален дисбаланс и никой не знае как ще се отрази на поведението на майката.

Жените започват да се потят повече
Повечето майки започват да се потят повече, след като вече имат бебе. Най-често това се случва епизодично през нощта. Често се причинява от спад в нивата на естроген в кръвта. Това е естествен процес, но в някои случаи може да бъде причинен от проблеми с щитовидната жлеза.

Някои жени развиват алергични реакции
Смята се, че по време на бременността имунната система потиска всички реакции, към всички раздразнения, за да улесни жената. А след бременността този механизъм спира да работи и организмът „търси“ неща, които да реагират на храна, козина и т.н.

Татуировките могат да се съсипят
Това важи особено за татуировките на корема, което не е изненадващо. Но бременността може да засегне и татуировките върху други части на тялото: бедрата, гърдите, предмишниците, гърба и навсякъде, където могат да се появят стрии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X