Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които всеки родител трябва да знае за детската депресия

Депресията в детството наистина е сериозно психично състояние, което родителите не бива да пренебрегват, вярвайки, че е нормално децата да изпитват възходи и падения в поведението си. Но ако откриете, че малчуганът проявява симптоми на депресия, е важно да му обърнете внимание и ако се наложи, да потърсите професионална помощ.

Как да се преборите с детската депресия?

1. Разпознаване на признаците на депресия
Всяко едно от четири деца или тийнейджъри страда от депресия.
За разлика от възрастните, децата са по-склонни да проявяват раздразнителност, отколкото обичайното депресивно настроение. Може да се променят навиците им за сън – или твърде малко или твърде много да спят. Децата могат да изразят своята безпомощност, дистанцирайки се от околните, отказвайки да социализират. Освен всичко това може да забележите промени в теглото – покачване на килограми или рязко отслабване, умора и. А в някои крайни случаи и суицидни мисли.

2. Не пренебрегвайте риска от самоубийство
Понякога децата се опитват да изразят чувствата си, като казват, че не искат да живеят или им е скучно да живеят. Ако вашето дете казва това, имайте предвид, че това е огромен предупредителен знак за депресия в детството. Обърнете му внимание и потърсете професионална помощ, ако се наложи.

3. Прекарвайте качествено време с детето си
Абсолютна необходимост е да прекарвате качествено време с децата си. Въпреки че депресията при тях винаги е сложна за установяване, родителите могат да изиграят основна роля за добруването на наследниците си. Изслушвайте ги. Опитайте се да установите и разберете техните вътрешни борби и им осигурете достатъчно емоционална подкрепа. Докато се опитвате да направите това, бъдете внимателни, за да не изглеждате осъдителни, а отворени за тяхното душевно състояние. Силната подкрепа на родителите може да помогне много в борбата с депресията в детството.

4. Говорете с педиатъра
Депресията при деца е лечима. Като родител трябва да осигурите на детето си подходящата професионална помощ за преодоляване на това състояние. Когато обмисляте медицинска помощ, първото нещо, което може да направите, е да говорите с педиатъра на детето си. Може би той може да ви даде добър съвет и да изключи всяко физическо състояние, което може да предизвика депресия.

5. Потърсете помощта на терапевт
Терапевтът може да помогне на вас и вашето дете да се справите със ситуацията и да ви посъветва допълнително, ако трябва да се консултирате с психиатър и ако е необходимо лечение.
Не пренебрегвайте терапията или изписаните лекарства. Не забравяйте, че нелекуваната депресия може да доведе до повтарящи се мисли за самоубийство, тежки депресивни епизоди, продължителни и влошаващи се симптоми и други разстройства на настроението.

6. Насърчавайте здравословния начин на живот
Важно е да покажете важността от здравословен начин на живот на детето си. До известна степен симптомите на депресия могат да се овладеят с редовни упражнения, здравословни хранителни навици и режим за сън.

7. Помогнете на детето си да се чувства свързано с вас
Чувството на изолация и самота е един от най-ужасните странични ефекти на депресията. Някои деца не проявяват интерес да се срещат или да играят с приятелите си. В този случай може да се опитате да ги включите в социални дейности, където те могат да общуват с деца на тяхната възраст. Може също да опитате да организирате събиране, благодарение на което да дадете възможност на детето си да се чувства приятно и свързано с околния свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X