Напишете дума/думи за търсене

6 странни, но реални неща, които ни се случват, когато се влюбим

Влюбването често вдъхновява хората и нашето поведение се променя толкова драстично, когато намерим другарче.

Тази промяна в държанието се дължи на „любовните” хормони допамин и окситоцин, които оказват влияние върху нашите емоции.

Влюбените хора се държат като пияни
Окситоцинът влияе на тялото по същия начин като алкохола. Забелязали ли сте, че пияните хора искат да прегърнат всички около тях? Окситоцинът се нарича още „хормон на прегръдката“, защото ни кара да искаме да бъдем физически близки с други хора.

Влюбените хора наддават на тегло или отслабват
В психологията има популярен израз, наречен „любовни килограми“. Много двойки наддават на тегло в началото на една връзка, защото са по-доволни от отношенията си.
Други пък отслабват. Виновникът отново е окситоцинът, който намалява глада и регулира метаболизма.

Влюбените хора не могат да заспят лесно
Швейцарско проучване е установило, че един влюбен човек спи с един час по-малко през нощта. Най-вероятно му пречат влюбените мисли за половинката.

Влюбените хора искат да пишат стихове и да пеят любовни песни
Толкова красиви стихотворения са написани от влюбени хора.
Това се дълги на факта, че романтичните чувства потискат аналитичното мислене, но развиват креативното.

Любовта е сладка
Холандски учени проведоха интересно проучване. Участниците в него били помолени да напишат есе за реалния си романтичен опит: една група пише за влюбване, втората - за ревност, а третата - за нещо неутрално. След това опитали бонбони и вода. Анкетираните, които писали за любов, преценили, че вкусът на храната е по-сладък.

Влюбен човек е готов да направи всичко
Да си влюбен, не означава само да си сексуално възбуден, но и да си готов да се грижиш за партньора си. Изследванията, направени през 2014 г., измислиха термина „състрадателна любов“, която е много важна част от романтичните отношения. Ако наистина се притеснявате, че партньорът ви ще забрави шапка или чадър, когато вали, вие сте влюбени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X