Напишете дума/думи за търсене

Кои простосмъртни са се женили за крале и принцеси (галерия)

Приказката за Пепеляшка затова е приказка – защото бракът между принц и момиче от народа не се е случвал наистина. До началото на XX век повечето кралски сватби са по калъпа, властващ в аристократичните среди от 1000 години. Вместо тържества, величаещи любовта, венчавките са финалният подпис върху политическите договори между династиите, разпределящи власт и територии. Задължително условие е булката и младоженецът да имат еднакъв благороднически ранг. Да се ожени някой със синя кръв за простосмъртен е (почти) немислимо.

Впрочем испанците са тези, които първи внушават, че кръвта на благородниците е синя. Доновете, които успяват да отвоюват Пиренейския полуостров от маврите, вдигали високо ръката с меча, за да покажат бледата си кожа, под която прозирали сините вени – доказателство, че не са смесили кръвта си с мургавите пришълци от Африка. Според друга легенда символът за синя кръв е далеч по-прозаичен – просто само благородниците имали достатъчно чисти ръце, че да им се виждат сините вени.

Бунтовници с любовна кауза

Първият пример за кралско сватбено „непослушание” е на Едуард ІV, който дръзва да избере за съпруга „обикновената” Елизабет Удвил още през XV век. Пет века по-късно пак във Великобритания същото прави и принц Албърт - дава сърцето си на Елизабет Баус-Лион, дъщеря на нищожен шотландски аристократ. Първоначално тя му отказва, страхувайки се, че „никога няма да може свободно да изразява мислите си и да се държи, както й идва отвътре.”

Принцът обаче е упорит - заявява на майка си, че или се жени за Елизабет, или въобще няма да припари до олтара. Кралица Мери кани бъдещата снаха на гости и се убеждава, че именно Елизабет може да направи Бърти щастлив. Вероятно истинската причина е, че той не е престолонаследник, а само втори син на крал Джордж V и може да му позволят по-голяма свобода. Обаче нещата се обръщат. Брат му принц Едуард сяда на трона, но се залюбва с разведената американка Уолис Симпсън и абдикира. Принц Албърт се превръща в британския крал Джордж VІ, а „нищо и никаквата” щерка на шотландски благородник става кралицата-майка Елизабет.

От пръв син поглед

На 11 години дъщеря им Елизабет, днешен суверен на Британската империя, вече има пет възможни избора от четири кралски фамилии за бъдещ жених. На 13 от пръв поглед тя се влюбва в гръцкия принц Филип. Пет години любовта им разцъфва в емоционални писма. Филип се отказва от гръцкото си гражданство, от собствените си титли, става Дук на Единбург и през 1947-а се женят.

Но не равнопоставения брак по любов, а бунтарството в името на любовта се оказват заразителни сред европейските династии, а даже и в мюсюлманските кралства. Към края на XX век и началото на новото хилядолетие синята кръв става все по-светла и все по-разредена. Очевидно законът кралската особа да се жени за себеподобна е изживял времето си. Няма вече уредени бракове. Има любов.

Пепеляшки и Пепеляши

Принц Рение и Грейс Кели
Принц Рение и Грейс Кели

Романтичната приказка на принц Рение и холивудската легенда Грейс Кели започва през май 1955 година. Красивата звезда е поканена в двореца на Монако, за да снима с монарха ерген фотосесия за списание. След осем месеца 26-годишната Грейс и 32-годишният Рение обявяват пред света, че ще се женят. И тя се отказва от кариерата си на кинопринцеса, за да се превърне в истинска. Синът й – сегашният монарх Алберт, взе за жена ...

Принцеса Мери и принц Фредерик
Принцеса Мери и принц Фредерик

Датчаните също се радват на принцеса, която не само че не е такава по рождение, но дори не е тяхна сънародница. Допреди осем години австралийката Мери Елизабет Доналдсън беше просто маркетинг консултант. Тя и принц Фредерик се запознават през 2000-а в Сидни, където бъдещият крал на Дания гледа наживо олимпийските игри.

Виктория – бъдещата кралица на Швеция, избра за свой спътник обикновен човечец. Красивата брюнетка превърна собственика на фитнес Даниел в принц.
Виктория – бъдещата кралица на Швеция, избра за свой спътник обикновен човечец. Красивата брюнетка превърна собственика на фитнес Даниел в принц.

Престолонаследничките също се еманципират. Бъдещата кралица на Швеция Виктория е щастливка. През 80-те години на миналия век парламентът гласува правото и жените да наследяват трона, а после народът прие избора й на съпруг без синя кръв.

Професия: „Кралска особа”

Любовният живот на испанския крал Фелипе дълги години беше любима тема на таблоидите. Много дами се свързват с него, но само две получават официална присъда от народа и кралското семейство. Благородничката Исабел Сарториус остана в любовното небитие заради зависимостта на майка й към кокаина, а норвежкият модел на бельо Ева Санъм не беше намерена за подходяща партия заради професията й. Когато през ноември 2003-а кралската пресслужба обяви официално годежа между настоящите крал Фелипе и кралица Летисия Ортис Рокасолано, испанците и родителите му бяха във възторг. Всички дружно одобриха награждаваната няколко пъти журналистка от тамошната секция на CNN, въпреки че е разведена и няма капка синя кръв.

Преди пет години два милиарда души наблюдаваха на телевизорите си как изящната Кейт Мидълтън се превръща в Дукеса на Кеймбридж. Дъщерята на бивши пилот и стюардеса, станали богати от бизнеса си с кетъринг, тя се запознава с наследника на британския трон в университета „Сейнт Андрюс” през 2001-а. В началото на следващата година вече са влюбени. През 2007 г. за кратко са разделени, защото принцът, който тогава е на 24, бил „твърде млад за брак”. Сега обаче и към двамата се обръщат с „Техни кралски височества”.

Разбира се, историята на Меган Маркъл и принц Хари не прави изключение. 

Рания - кралицата на Йордания, е от обикновен палестински произход, но често е сравнявана с покойната принцеса Даяна заради харизмата и ангажираността й към хуманитарни каузи.
Рания - кралицата на Йордания, е от обикновен палестински произход, но често е сравнявана с покойната принцеса Даяна заради харизмата и ангажираността й към хуманитарни каузи.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X