Напишете дума/думи за търсене

Целувката като мониторинг на любовта

Помните ли първата си целувка? Споменът за моята все още жигосва мозъка ми. Много слюнка, два добермана за компания и две бабки, които се правят на хроникьорки на любовта в квартала. С една дума - първият ми целувач беше гола вода.

Вместо да припадна като Мениерова госпожица, аз се правех на далечна братовчедка на Майкъл Фелпс, опитвайки се да си поема въздух от цялото слюноотделяне на пишман целувача.

Слава Богу, последващите ми любовници знаеха какво да правят поне с устата си. Не знам за вас, но на мен първата целувка ми дава да разбера колко ще си пасна в бъдеще време с този, с когото споделям устните си.

Целувката има властта да подпали или да дръпне шалтера на току-що пораждащите се отношения.

Проучване на „Галъп“ посочва, че интересът на 66 процента от жените се изпарява яко дим, ако мъжът е нескопосан в целувките. От друга страна, ако си виртуозен целувач, то със сигурност ще се радваш на повече екзалтирана страст в леглото от партньорката си.

Искаш секс? Целувай ме

Хората имаме склонност да се успокояваме, когато обектът на желанието ни стане наше притежание. Сексът става спорадичен, целувките са хербарий в юношеския ни лексикон. Но целуването е жизненоважно за връзката. Честотата на размяна на устни ласки има влияние върху фактори, които застрашават отношенията ви. Ако целувате по-често другия, това показва отдаденост, заявява принадлежност и ви отдалечава от раздялата.

Социолозите твърдят, че в една по-продължителна връзка мъжете целуват партньорката си, когато искат да стигнат до леглото. Колкото по-настойчиво ни целуват, толкова по-голяма е вероятността да получат дозата си удоволствие. В мъжката слюнка се съдържа тестостерон, а той е афродизиак. Предаването на слюнката по време на целувката повишава нивата на този хормон у жената и засилват либидото й.

Жените пък използват целувката като мониторинг на статуса на любовта и най-вече до каква степен отсрещният продължава да е привързан към емоцията.

Целувката намалява стреса

Целуването помага за спадане на ежедневното напрежение. Изследователи от колежа „Лафайет“ са наблюдавали двойки, които се целуват, други - държащи се за ръце, и трети, които разговарят помежду си 15 минути. Оказало се, че целуващите се участници в изследването имат по-ниски нива на хормона кортизол, виновен за стреса и безпокойството. Освен това се радвали на чудесни количества окситоцин, който се асоциира с усещането за спокойствие и сигурност в отношенията.

Интересното било, че нивата на същия този „добър“ хормон при жените намаляват, когато се целуват с половинките си в стерилните условия на клиничния тест. Когато учените сменили заобикалящата среда на влюбените с по-атрактивна за сетивата, показателите на дамите веднага променили параметрите си в подкрепа на интимността, която изпитват към своя любим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X