Напишете дума/думи за търсене

Целувката е тест за съвместимост

Умът е в сладка мъгла. Очите се затварят инстинктивно. Привличането е като между два магнита – неизбежно, мигновено, и води до сливане на два чифта устни. И „ау!”, слюнката му сякаш извира като гейзер. Цялата страст за секунда прегаря и началото между двамата е вече мъчение или най-добре - край. Но има и двойки, които продължават задълбочаване на отношенията си и без да харесват как се целува другият. Възможно ли е да има такива пълноценни връзки и целувката може ли да бъде тест за съвместимост?

Жените биха се лишили от секс, но не и от хубава целувка

Разговарях с десетина жени, които имаха сходно мнение по въпроса възможна ли е връзка без страстни целувки. „В никакъв случай!”, бе отговорът на повечето. „Готова съм да се лиша от секс, но не и от хубава целувка”, откровена е студентката от НАТФИЗ Лилия Златанова. „Ако не ми хареса да докосвам езика си в неговия, веднага ще поставя край на отношенията ни. Целувката е половин секс. Помага ми да се отпусна и да се възбудя”, категорична е Анна Иванова на 37 от София. Имаше и жени, които никога не се бяха замисляли над тази тема, защото бяха щастливки - не бяха попадали на мъж с лош дъх, с прекалено влажни целувки или със стил на целуване „търся нещо дълбоко из гърлото ти”.

Химия, физика или биология

Учените обясняват, че точно от вдлъбнатината над горната устна се отделят прословутите феромони, които могат да привлекат неустоимо другия, но и да го отблъснат. Ние не долавяме мириса им, но го вдишаме при целувката и го анализираме на подсъзнателно ниво. На върха на езика пък са разположени множество рецептори, с които долавяме биологичната си съвместимост с партньора. Слюнката също играе роля в теста – „искам ли го”. В нея се съдържат хормони, ензими и други вещества, които издават нашата възраст, здравословно състояние, плодовитост и други неща, заради които си казваме: „Продължавам” или „Време е да се прибирам! Сама!”. Когато се доближим до някого, ние вдишваме и телесната му миризма, която на мига ни „проговаря”, макар и на подсъзнателно ниво.

Според сексолозите: ако не по устните, поне по тялото!

„Целувката е нещо важно за стабилните отношения. Без приятни целувки за двамата, връзката не винаги се оказва успешна. Сливането на устните създава усещане за близост. Ако не ви харесва това първо интимно докосване, изводът често е, че не искате да имате близост с мъжа пред вас и не възнамерявате да се ангажирате с него. Това означава, че бъдещето ви заедно ще бъде трудно”, смята сексологът Наталия Кобилкина. Тя обяснява, че ако не ви допадат влажните целувки, трябва да му подскажете, че може да коригира техниката си с помощта на сексолог, и целувките да станат приятни и за двамата. А лошият дъх често се „изпарява” с помощта на зъболекар. „Ако единият партньор не е доволен от начина, по който се случват целувките по устните, връзка между тях пак може да има, стига да се целуват по всички останали части на тялото”, пък смята секскоучът Алекс Ломски. Според него всичко е въпрос на настройка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X