Напишете дума/думи за търсене

12 начина да избегнем преяждането

Едва ли някой се съмнява, че в огромен процент от случаите основата причина за наднорменото тегло е преяждането. По време на прием на храна много иначе дисциплинирани хора губят контрол и вместо просто да заситят глада, си доставят наслада, лекуват стреса, забравят проблемите. Но дори и да сте сред тях, не се отчайвайте – има начин да се преборите с този вреден навик.

Причините

Много често консумацията на излишно количество храна се е превърнала в навик още в детските години. Спомнете си колко пъти родителите са ви заплашвали, че ако не си изядете порцията, няма да гледате анимационен филм или, не дай си Боже, ще ви я изсипят във врата. Годините си минават, а психологическата установка, че всичко трябва да се дояде до последната троха, си остава.
Още една причина е, че много жени се опитват да се борят със стреса с помощта на храната. Сладките, тестените и мазните храни са най-бързият и достъпен начин да си доставим удоволствие. Психолозите обаче са категорични, че засищането не може да компенсира вътрешната пустота.

Жените във връзка преяждат не по-малко от самотните. Най-често поводът е прекалено често опитване на ястията, които готвят за съпруга и децата си. Домакините пък се разнообразяват от домашната работа, похапвайки.
Липсата на нормални сексуални отношения е още една причина за прекомерна консумация на храна. В шоколада, бананите и тестените изделия се съдържа хормона на радостта, който ни спасява от депресията.

Храната често се явява и повод за общуване, а със сладките приказки се увличаме и в похапването.

12 начина да избегнем преяждането

1. Купете си посуда с по-малък размер – чинии, тенджери, купи за салата, тави.
2. Старайте се да приготвяте такова количество храна, което разделено на порции да съответства на броя на хората, която ще я консумират. Допълнителният плюс е, че винаги ще ядете прясно сготвени продукти.
3. Ако не сте на конкретна диета, хапвайте калоричните ястия преди обяд.
4. Внимавайте с междинните похапвания между основните хранения. Заменете чипса и шоколада със сухи и пресни плодове – ако само за няколко дни си наложите тази тактика, скоро няма да имате никаква нужда от junk food.
5. Когато приготвяте храна, не я опитвайте твърде често. Веднъж е достатъчно, за да установите как е на сол и подправки.
6. Не се хранете „за компания” – този навик е особено вреден за фигурата. Яжте, когато действително изпитвате глад, а не когато ви е замирисало на нещо вкусно.
7. Не се поддавайте на провокации заради „учтивост”. Не е нужно да изядете максимално количество от всичко, което е сготвила домакинята. Ако блюдата са много, просто ги опитайте – това ще е достатъчно, за да се нахраните.
8. Ако сте поканили гости, предупредете ги да не носят торти, баници и други калорични ястия.
9. Не яжте през нощта. Според диетолозите последното ви хранене за деня трябва да се 2–3 часа преди лягане.
10. Не правете от храната „съучастник”. Не е задължително филмът да върви с пуканки, а пиенето на кафе с приятелка – с торта. Разделяйте храната от удоволствието.
11. Не купувайте полуфабрикати. Наденичките, колбасите, замразената пица, чипсът – ликвидирайте запасите си от тях и никога не ги възстановявайте. Когато не са ви на една ръка разстояние, е много лесно да не прекалявате.
12. Ако причината за преяждането ви са реални психологически проблеми – депресия, апатия, невроза – обърнете се към специалист! Когато постигнете душевна хармония, ще установите, че има далеч по-приятни удоволствия от хамбургер и порция пържени картофи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X