Напишете дума/думи за търсене

Защо работодателите трябва да наемат повече хора на възраст над 50 години

Днес често се говори за предразсъдъци по пол, расова дискриминация и трудностите на младите хора да имат достъп до пазара на труда. Пристрастието към възрастта обаче е друг сериозен проблем. Много компании не са склонни да наемат хора на възраст над 50 години, все едно вече не са валидни за работа.

Специалистите, които наемат персонал, са склонни да следват стереотипи относно този конкретен сегмент от населението. Те ги възприемат като консервативни и неумели с новите технологии.

Това означава, че 55-65-годишните са склонни да изпитват големи трудности при намирането на работа. Освен това, виждайки как обществото изведнъж е започнало да ги отхвърля, съществува тенденция това да има сериозно въздействие върху тях на всички нива: икономическо, социално и психологическо.

Фалшивите митове, свързани със служителите над 50 години, трябва да бъдат премахнати. Тези хора имат толкова потенциал, колкото и младото поколение. Освен това те имат добавената стойност на опита.
За съжаление, реалността е друга.
В процеса на подбор обаче дискриминацията е повече от честа.

Пристрастията, свързани с възрастта, подсилват идеи като бавност, ниска креативност или съпротива срещу промяната.
Ако има нещо, от което една иновативна компания се нуждае, това са талантливи служители. Нищо повече. Това означава, че възрастта, полът или расата просто нямат значение, стига индивидът да отговаря на позицията.

Лоялни и стабилни работници
Хората на възраст над 50 години в повечето случаи имат отдавна установен живот. Следователно е малко вероятно те да напуснат и да отидат в друга компания или да се преместят в друга област или държава. Освен това те са склонни да се открояват със своята ангажираност и отговорност. Опитът също ги прави много по-умели при определянето на крайни срокове и предвиждането на възможни проблеми.

Опит - добър начин да избегнете грешки
Опитът на по-възрастните хора им позволява да бъдат по-точни при идентифицирането на критични точки. Те могат да използват собствения си опит, за да заключат, че може би е време да променят хода на даден проект или да го задържат за момента.

Техните перспективи, подходи и знания са изключително ценни. Следователно те са в състояние да обогатят екипа във всеки вид работен сценарий.

Сътрудничество
Наемането на хора над 50 години има ясно предимство: те знаят как да се справят и да се отнасят с хората. Те притежават добри комуникативни умения и са в състояние да постигнат споразумения, да дадат положителна и окуражаваща обратна връзка на колегите и да допринесат за баланса на екипа. Освен това те искат помощ, когато се нуждаят от нея, и не се колебаят да я предлагат на другите.

Те притежават умения за решаване на проблеми
Решаването на проблеми е черта на интелигентността, която не всеки притежава. Въпреки това хората над 50 години са склонни да бъдат много ефективни в това. Те ще изследват, анализират, събират информация и преценяват опциите. След това ще ги сравнят със собствения си опит и ще направят високоефективни планове.

Хората на средна възраст притежават добро критично мислене. Това им позволява да вземат решения и да решават проблеми, надхвърляйки установеното, за да внесат необходимата иновация в работата си.

Те са страхотни ментори с положителни нагласи
Несъмнено цялата работа се обогатява, когато няколко поколения са ориентирани към една и съща цел.
Хората над 50 могат да бъдат чудесни наставници за по-младите служители. Тяхното положително отношение и опит предлагат богатство от знания, които си заслужава да се използват.

Хората над 50 години са идеалната възраст
Навършването на 50 години не трябва да изключва никого, който е квалифициран за работа. Тази възраст означава, че притежателите й съчетават професионализъм с жизненост, опит с желание за проекция и отговорност с креативност. Работодателите трябва да се научат да се възползват от тези факти.

Всяка компания, която иска да се наложи на пазара, се нуждае от талантлив персонал, независимо от набора на служителите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X