Напишете дума/думи за търсене

Видовете любов според Джон Алън Лий

Приживе Джон Алън Лий е уважаван социолог в университета в Торонто и прекара живота си, опитвайки се да разбере психологията на любовта и сексуалността. Освен това е активист на Amnesty International и защитник на човешките права за ЛГБТ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транссекуални). Той е и един от най-активните защитници на правото на смърт чрез подпомогнато самоубийство. Всъщност той избра този край за себе си.

Джон Алън Лий твърди, че има различни видове любов. Той използваше цветна аналогия, за да говори за тях. Той вярва, че три основни емоции страст, приятелство и уважение, когато се смесят заедно, съставляват всички останали емоции. Този подход, предложен през 70-те години, е важно напомняне, че за да бъдем щастливи, всеки се нуждае от споменатите чувства.

Видовете любов според Джон Алън Лий

Той пише за своята теория в книга, наречена „Цветовете на любовта“, в която твърди, че автентичната любов, най-обогатяващият вид любов, е синя, червена и жълта.
Когато смесите тези три цвята заедно, получавате нови и завладяващи нюанси на любовта. По отношение на емоциите обаче нищо не е по-важно от тази основна цветна основа.

Теорията на Лий предлага следните измерения на любовта:
• Лудус (син), любовта като игра
• Ерос (червен), обичащ идеален човек
• Сторге, (жълта) любов като приятелство.


Ерос (еротична любов)
Ерос е романтична любов. В този случай това е привързаност, която е силно идеализирана и популяризирана от нашата култура. С романтична любов страстта и емоционалната отдаденост водят до често нездравословни привързаности. Привличането е интензивно и непосредствено. Физическото привличане е особено важно, както и абсолютната отдаденост и притежание.

Тази любов се основава изключително на желание и секс. Според теорията на Джон Алън Лий тази типология привлича вниманието по проста причина. Сексуалните срещи, без какъвто и да е емоционален компонент, невинаги създават стабилна или удовлетворяваща връзка.
Тези видове сексуални игри, базирани на неочаквано физическо привличане, могат да задоволят и двете страни в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче те могат да доведат до разочарование или просто да приключат, когато се появи друг сексуален партньор.

Лудус (игрива любов)
Хората, които имат лудус стил на любов, я виждат като игра.
С две думи, крайната цел е да спечелим отсрещния и да придобием някои предимства (емоционално, сексуално...). За да постигнат целите си, тези хора няма да се колебаят да съблазняват, заблуждават и манипулират. Те не обичат да се обвързват, а връзките им се характеризират с емоционална дистанция.

Джон Алън Лий вярва, че тези хора са фокусирани само върху получаването на краткосрочни ползи.

Прагма (практична любов)
Логиката е доминиращата сила в този вид любов. Помислете за Спок в „Стар трек“, който остави емоциите на заден план и се съсредоточи върху полезността на отношенията. Хората с този стил на любов са склонни да се запитат дали семейството и приятелите им ще харесат потенциалните им партньори. Те се чудят и за финансовата и емоционална стабилност, която потенциалният любим ще осигури.

Мания (натрапчива любов)

Хора, които се фокусират само върху задоволяването на своите нужди, са добри примери за стила на натрапчивата любов. Емоциите им се люшкат диво от една крайност в друга. В резултат на това те може да изглеждат студени и отдалечени в един момент, а страстни и обичащи в следващия. Те са притежателни, контролиращи и могат да бъдат насилствени.

Агапе

Джон Алън Лий вярва, че това е видът любов, която прави хората най-щастливи. Този вид любов знае как да дава и получава. Хората, които обичат по този начин, също са фокусирани върху нуждите на партньора си. Те предлагат своята привързаност безусловно, ангажират се да се грижат за другия и да се грижат за себе си. Те работят върху здравословна привързаност, основана на удовлетворение и хармония.

Сторге любовта се основава на приятелството. Тя прераства от романтична любов в близко приятелство и понякога партньорите даже не усещат кога е станал този преход. Това е връзка на взаимно доверие между хора със сходни ценностни системи.


Тези шест подтипа се появяват в различна степен във всяка връзка. Независимо дали го искате или не, винаги има някои аспекти на ерос, прагма и агапе в ежедневната работа за поддържане на връзка с друг човек.

13-те типа любов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X