Напишете дума/думи за търсене

Solomoon, или докато меденият месец ни раздели

“В добро и зло, в здраве и болест, в богатство и бедност, докато смъртта ни раздели.” Това си обещават младоженците в деня на сватбата, но напоследък все повече от тях нарушават тази клетва само дни след като са си казали “да”. Разделя ги не друго, а меденият им месец, който те прекарват разделени.

Този нов тренд се нарича соломуун (от англ. solo – сам, и moon – месец) или юнимуун (от англ. uni – едно, и moon – месец). Хаштагът solomoon вече се среща повече от 1500 пъти в социалната мрежа инстаграм под снимки на хора, пътуващи сами.

“Ако някой обмисля да отиде на соломуун, препоръчвам го силно!

Насреща съм, ако имате нужда от малко мотивация. И, разбира се, много благодаря на съпруга си за това, че подкрепи идеята”, гласи текст под снимка на момиче, предприело тази стъпка. “За мен това беше пътуване веднъж в живота и макар че малко се притеснявах, че 7 дни сама ще бъдат твърде много, всъщност се оказаха твърде малко и съм наистина тъжна, че приключиха”, добавя младоженката.

“Нито един от нас не искаше да бъде там, където отиде другият”, разказва 37-годишната Айрин О'Брайън от Дъблин, Ирландия, пред в. “Ню Йорк Таймс”. През 2016 г. тя заминава сама след сватбата ѝ със съпруга ѝ Мел Маклайн. О'Брайън иска да посети своя приятелка в Торонто, Канада, двете отиват до Ниагарския водопад и разглеждат забележителности. От друга страна, мъжът ѝ е футболен запалянко, който иска да отиде до Франция с приятели, за да подкрепи северноирландски футболен отбор в Европейското първенство. “И двамата се върнахме с много истории, развълнувани от пътуванията си и наистина радостни да се видим отново и да споделим спомените си. Беше перфектният неперфектен меден месец”, категорична е Айрин.

Това противоречи на логиката – целта на медения месец е да се изгради романтична връзка между партньорите. По време на пътуването заедно двойките стимулират три мозъчни системи: романтична любов, която стимулира отделянето на допамин; чувства на дълбока привързаност – оргазмът повишава нивата на окситоцин; и сексуалното желание. Дори и партньорите да живеят заедно от години, сватбата е една от най-големите промени в живота им, обяснява Хелън Фишър, старши научен сътрудник в института “Кинси”. Тя изучава връзките и според нея меденият месец поотделно е грешка, откъдето и да се погледне.

Има и случаи, в които предприемането на соломуун се дължи на натовареното работно време. След сватбата си през 2011 г. Уилям Пауърс заминава за Париж, а Мелиса Пауърс – за Доминиканската република. И двамата в командировка. Докато минава покрай Айфеловата кула, Уилям се обажда на жена си в романтично настроение. Мелиса обаче е в работна среща. След тази случка Уилям преосмисля нещата и стига до извода, че има една индивидуалистична, модерна практика продуктивността да се поставя пред всичко друго.

Според него това е свързано с работохолизма и постоянната въртележка на работа и харчене, а в същото време човек не може да координира един от най-важните моменти в живота с партньора си. След като осъзнава това, Пауърс решава да забави темпото и двойката се премества от Ню Йорк в Бразилия.

Според Лиза Мари Боби, психолог и основател на Growing Self Counseling and Coaching в Денвър, концепцията за соломуун не е толкова лоша.

Един от признаците за здравословна връзка е индивидуализацията:

чувство за себеусещане, самоувереност и познаване на собствените нужди и ценности, както и комфортът да си във връзка с някого, различен от теб.

“Макар медените месеци поотделно да изглеждат крайни, силно индивидуализираните двойки могат да възприемат своята независимост и самостоятелни преживявания като подсилване на връзката им”, казва Боби. В края на краищата, да имаш свой собствен живот, е прекрасен начин да си интересен, динамичен и наистина удовлетворен човек, твърди психоложката.

Медените месеци насаме може да се разгледат и като признак на продължаващата еволюция на брака. Поне така го вижда Джесика Карбино, която е ескперт по онлайн запознанства в Лос Анджелис.

Според нея за повечето съвременни двойки бракът и връзката са всепоглъщащи, а партньорът трябва да изпълнява множество роли – физическа, духовна, емоционална и сексуална. В този смисъл, може би отделните ваканции е признание за някои двойки, че всички тези очаквания не могат да се покрият от един човек.

Модерният свят и забързаният живот раждат и други видове медени месеци. Бърза популярност набират тъй наречените микромедени месеци. При тях, вместо двойките да си вземат един месец или няколко седмици за почивка, ходят на много места през цялата година, но само по време на уикендите.

За този вид медени месеци се избират дестинации като Испания с многото си спа центрове и красиви пейзажи или Швейцария с невероятните хотели с изглед към езерото Люцерн. Тел Авив също привлича младоженците с космополитния си център, чудесни ресторанти и плаж.

Някои семейства пък отиват на т.н.

минимуун за няколко дни след сватбата

преди големия меден месец, за да имат време да спестят средства за него. Или пък защото трябва да изчакат да дойде подходящ сезон за дестинацията, която са си избрали.

Промяната на традиционното семейство и

раждането на деца преди сватбата създаде и понятието семейно сватбено пътуване

За някои двойки с малки бебета прекарването на време заедно с цялото семейство звучи като най-хубавата почивка. “Докато растях, никога не съм си представял медения си месец с куче и малко момченце. Но това се оказа перфектно за нашето семейство. Откакто синът ни се роди, той винаги е бил в плановете ни за медения месец”, разказва младоженецът и баща Анди пред изданието “Сън”.

Някои двойки вземат със себе си и други роднини, включително бабите и дядовците си. Туристическите компании бързо се ориентират в новите тенденции и предлагат специални семейни пакети и предложения за романтично пътуване с деца.

Други двойки пък предпочитат съвсем да избягат от усамотението и романтиката и да вземат приятели със себе си на сватбеното си пътешествие. Проучване сред британците показва, че 47% от интервюираните 18- до 35-годишни предпочитат да си организират бъдимуун (от англ. buddy - приятел и moon - месец). Основната причина за решението им е спестяването на средства чрез групови резервации. Дарън Фолдс, мениджърът на компанията, извършила проучването, твърди, че начинът, по който празнуваме големите събития в живота си, се променя. Груповите дейности днес са по-популярни от всякога, а натовареният ни начин на живот прави събирането на компанията на едно място все по-трудно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X