Напишете дума/думи за търсене

5 признака, че идеализираме любовта

Влюбването е едно от най-добрите преживявания, които някога ще имате в живота. Освен че ви дава прекрасни усещания като пеперудите в стомаха ви, една връзка ви изпълва с жизненост и желание за живот. Ако обаче идеализирате любовта и й придавате нереално значение, компрометирате очакванията си по неподходящ начин. Това по-късно може да доведе до страдание.
Когато обичате някого, не е лесно да балансирате емоциите и очакванията си, особено по време на етапа на увлечение.

"Ние започваме да обичаме не като намерим перфектен човек, а като се научим да виждаме несъвършения човек перфектно."
-Сам Кийн-

Не става дума да сдържате това, което чувствате, или да ограничавате преживяванията си, а да не изпускате от поглед хоризонта. Защото, ако идеализирате любовта, губите перспектива.


Да обичаш някого, е преживяване, което си струва да живееш без никакви бариери. Въпреки това е важно да сте наясно, че тези силни чувства са само временни, което е напълно нормално. Ако обаче идеализирате любовта, може да се разочаровате, когато връзката започне да се охлажда или се появят трудности.

Как може да разберете дали сте „виновни” за този вид идеализация? Ето пет признака.

1. Вярвате, че любовта и щастието са синоними
Ако идеализирате любовта, вероятно вярвате, че да обичате партньора си и той да ви отвръща реципрочно, е отговорът към безкрайното щастие. Хем сте прави, хем не сте. Прави сте, защото в действителност да обичаш и да бъдеш обичан, носи голяма радост. Грешите, защото разногласията и проблемите също са част от любовта.

Не сте единствените, които изпитват желание да напишат думата щастие с големи главни букви на небето. Всички бихме искали това състояние на блаженство да продължи вечно. За съжаление, това не е така. Любовта е чувство, което включва и натрупване на трудности и чувство на неудовлетвореност. Може да не го виждате по този начин в началото, но това се случва с времето. Това е напълно нормално и здравословно явление.


2. Мислите, че всеки има сродна душа и просто трябва да намерите своята
Широко разпространено е вярването, че всеки човек има сродна душа. Това се отнася до вярата, че някъде там има някого, с когото си пасвате идеално. Ако случаят беше такъв, единственият ви проблем би бил този човек и, разбира се, намирането му.

Ако мислите по този начин, ще оценявате всяка нова връзка въз основа на това колко добре отговаря отсрещният на изключително високите ви очаквания. В крайна сметка ще разберете, че няма човек, който да е идеален за вас. Но междувременно може да сте пропуснали много хора, с които бихте могли да изградите несъвършени, но истински взаимоотношения. Това пропускате, ако идеализирате любовта.

3. Вярвате, че истинската любов трае вечно
Може да е вярно до известна степен, но не означава, че винаги остава непокътната. Или че не трябва да се преформулира и трансформира повече от един път.
Нито пък означава, че една връзка трае вечно. Може би човекът, когото сте обичали, винаги ще има специално място в сърцето ви, но също така е възможно това да не е достатъчно, за да изградите и поддържате стабилни отношения. Това е една от реалностите, които губите от поглед, когато идеализирате любовта.

4. Вярвате, че който ви обича, никога няма да ви нарани
Романтиката е красиво чувство, което оцветява живота. Боли обаче, ако прекалите с нея. Може да ви накара да мислите, че някой, който ви обича, никога няма да ви причини зло. С други думи, смятате, че той спира да бъде човек с недостатъци и грешки само защото ви обича.

Би било прекрасно, ако можехме да обичаме по толкова перфектен начин, че винаги да доставяме на партньорите си абсолютна радост. За съжаление, в реалния свят никой не изоставя изцяло егоизма, нетолерантността и многобройните си дефекти само защото се влюбва. Всички сме грешни и всички се проваляме в любовта.

Всички ние в даден момент ще нараним половинките си, през повечето време неволно.

5. Мислите, че любовта е свързана със съдбата ви
Ако идеализирате любовта, има вероятност да идеализирате и някои аспекти от живота. Сред тях е и идеята за съдбата. Може би смятате, че всичко е написано върху звездите и че не е необходимо да работите и да се борите, за да изградите стабилна и задоволителна връзка. Но любовта не е такава. Изисква усилия, интелигентност и често саможертва.

От друга страна, няма нищо лошо в това да бъдете романтични и да обичате дълбоко и да се надявате, че всичко ще върви добре. Приемането, че нищо в света никога не е завършено или перфектно, не трябва да бъде пречка за вас. Често стойността на истинската любов се крие в това да устои изпитанието на времето и да преодолее несгодите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X