Напишете дума/думи за търсене

5 начина да се справим с ревнивия мъж

Все още има хора, които вярват, че ревността е признак за любов. Психолозите обаче не са съгласни. Нещо повече, според тях ревнивецът е почти невъзможно да бъде излекуван. При повече търпение и самообладание може да изгладите острите ъгли, но едва ли напълно ще спечелите доверието му. Ако партньорът ви е болезнено ревнив, помислете добре струва ли си да прекарате живота си с такъв човек. При положение, че отговорът е положителен, предлагаме ви няколко съвета за справяне със ситуацията.

Заложете му капан

Накарайте го да се почувства смешен – например, направете си среща с майка му, като съзнателно се държите загадъчно. Когато той започне да ви издирва и да събира улики, ще се почувства глупаво от откритието си. Каквото и да става, дръжте на независимостта си и правото на лично пространство.

Поговорете откровено

Понякога честният и прям разговор е достатъчен. Опитайте се да се съобразите с чувствата му и не си позволявайте негативни изказвания от типа „не започвай отново”, „имаш нужда от психиатър”, „страдаш от параноя”. Кажете му че го разбирате и че всеки път, когато се почувства дискомфортно, може да ви сподели страховете и тревогите си. Обяснете му, че единственото, което искате, е да водите открит диалог. Ако е необходимо, посетете семеен психолог. За да решите проблема, трябва да работите двамата заедно.

Дръжте се достъпно и отзивчиво

Ако партньорът ви е ревнив и болезнено привързан към вас, опитайте се да не го провокирате. Не се крийте, отговаряйте на телефонните му обаждания, взимайте го на срещите с ваши приятели. Ако демонстрирате, че сте човек, на когото може да има доверие, той вероятно рано или късно ще ви повярва. Разбира се, това никак не е лесно – да съобщавате за всичките си действия предварително, за да избегнете неприятности и упреци вероятно ще ви накара да заемете отбранителна позиция. Но ако сте решили, че връзката ви си струва, можете да опитате.

Убедете го в чувствата си

Според психолозите основна причина за ревността е ниската самооценка. Затова логично решение е да повишите самочувствието на партньора си. Хвалете го, възхищавайте му се, казвайте му, че го обичате и цените. Всяка вечер споделяйте подробности от деня и плановете си за следващия ден. Внушете му, че ще решавате заедно всичките си проблеми.

Най-добрата защита е нападението

Опитайте понякога и вие да устройвате сцени на ревност. Звънете му и го питайте къде е, с кого е, правете скандал от най-малкия повод – накратко, влезте в неговата роля и насочете енергията му не към подозрения, а към оправдания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X