Напишете дума/думи за търсене

Кемсекс - опасната сексуална практика

През последните години в Испания се наблюдава увеличаване на опасната сексуална практика, известна като кемсекс.
Тя особено често се среща в големите градове. Стартира през 2012 г. в Обединеното кралство, но малко по малко се разпространява в останалата част на Европа.

Какво е кемсекс (chemsex)?

Терминът идва от израза химически секс, който се отнася до комбинацията от два елемента: наркотици и секс.
Това опасно чифтосване кара хората да прекрачат определени граници, причинявайки нов вид зависимост.
Тази нова форма на сексуални експерименти включва консумация на наркотици. Основната цел е да се постигне по-голямо сексуално удоволствие чрез опиати.

Екстазът, загубата на контрол, потискането на оргазма и други странични ефекти на лекарствата повишават либидото. В резултат на това сексът продължава по-дълго, а участващите в него могат да опитат нови сексуални пози и действия, които иначе не биха практикували. Поне в това вярват хората, които правят кемсекс.

Употребата на наркотици в сексуален контекст променя смисъла на тяхната консумация. Използването не е само за развлечение. Не е само да усетите приятното въздействие на тези химични вещества. Уникалното при кемсекс е, че той използва лекарства за много специфична цел. Загубата на задръжки и изпитването на екстаз под въздействието на наркотик се различава от конкретното приемане на наркотици, за да се почувствате възбудени и да подобрите и удължите сексуалното преживяване.

Лекарствата, които хората използват най-много за кемсекс, са мефедрон, метамфетамини и GHB (известен също като течно екстази). Потребителите обаче също приемат тези лекарства заедно или ги комбинират с други като попърс, алкохол и кокаин.

Най-често срещаният начин хората да се включват в кемсекс е чрез социалните медии. Тези сексуални маратони понякога продължават цял уикенд - от петък до неделя. Изобилието от приложения и съвременното използване на интернет правят този тип срещи лесни. Grindr е един от най-популярните.

Какъв тип хора са най-запалените по кемсекс?
По-голямата част от практикуващите кемсекс са гей мъже. Въпреки това има и доста хетеросексуални хора, които си падат по този тип размяна на ласки.
Според доклад за кемсекс от ApoyoPositivo (онлайн ресурс за хора, засегнати от ХИВ) 39% от практикуващите са били високо образовани, 83,5% са били в двойка и 96% са гейове.

Защо е толкова опасно?
Ако се замислите какво е кемсекс, не е трудно да разберете, че най-големият риск е наркоманията. Това, което започва като случайно нещо, може да се превърне в пристрастяващ навик.
В допълнение към пристрастяването съществува висок риск от заразяване с венерически болести. Кемсексът насърчава липсата на задръжки и сексуалното безразсъдство. В резултат на това сексуалните партньори са по-малко склонни да използват защита и в рамките на една нощ може да се споделите с няколко души.

Кемсексът също причинява повторната поява на други полово предавани болести като хепатит В и С. Тези видове заболявания са много често срещани през 80-те години, което съвпада с бума на хероин. Потребителите, които споделят спринцовки, са изложени на висок риск от предаване. В наши дни наблюдаваме нови случаи на тези видове заболявания, тъй като хората използват една и съща спринцовка за повече от един човек.

Важно е да се има предвид, че кемсексът има не само физически последици. Причинява вреда и на психологическо ниво. Може да причини лека тревожност и депресия, психотични сривове, зрителни и слухови халюцинации и остри или хронични промени в поведението.

Защо хората практикуват кемсекс?
Сексът сред гей двойките е бил и продължава да бъде заклеймяван в нашето общество. Тази (не)скрита хомофобия означава, че гей сексът се разглежда като неестествен или забранен.
Има много причини хората да практикуват кемсекс. Една от основните причини е да се чувствате по-уверени по време на секс. Друга е облекчаването на негативните чувства, които изпитват към собствената си сексуална ориентация. Много хомосексуалисти възприемат хомофобията на нашето общество и имат проблеми да приемат себе си и своята сексуалност.

Освен това хората използват наркотици по време на секс, за да подобрят удоволствието, което получават от него. Те също искат да увеличат физическата издръжливост. И накрая, наркотиците правят възможно преживяването на определени неща, които иначе биха били твърде болезнени.

Натрапчива мастурбация: последици и решение

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X