Напишете дума/думи за търсене

Натрапчива мастурбация: последици и решение

Мастурбацията е източник на здравословно и полезно удоволствие. Възможно е обаче да се развие зависимост към нея.
Натрапчивата мастурбация, известна още като мастурбационна зависимост, е мотивирана от интензивно и повтарящо се желание да се задоволи необходимостта от изживяване на сексуално удоволствие. Въпреки това хората, които са подвластни на компулсивна мастурбация, я превръщат в автоматизъм за успокояване на чувството за безпокойство.

Това е психологическо разстройство, което може да причини голямо влошаване в социалния и професионалния живот на човека. Хората, демонстриращи натрапчиви мастурбационни тенденции, могат да стигнат дотам, че да отменят социални срещи, за да имат повече време за мастурбация или да могат многократно да прекъсват ежедневния си работен график, за да задоволят желанията си в тоалетната.

Обичайно е тези хора да бъдат етикирани като порочни или извратени, но в действителност те страдат от хиперсексуално разстройство и се нуждаят от психологическо лечение. В някои случаи те може дори да се нуждаят от медицинска помощ заради лезии на пениса или вулвата поради прекомерна стимулация.

Какъв е лимитът?
Има хора, които имат високо либидо. Те обичат да мастурбират често и в това няма нищо лошо. Проблемът е, когато целта на мастурбацията започне да се променя, като същевременно се увеличава нейната честота.

Гениталната стимулация генерира специално и приятно състояние в мозъка. На психично ниво има моментно усещане за благополучие, което човекът не може да постигне по друг начин. Ето защо в много случаи хората в крайна сметка са зависими от нея.

Повторението действа като вид самолечение, насочено към намаляване на тревожността, точно като някой, който пуши, пие алкохол или залага на хазартни игри. Следователно когато зависимият не мастурбира, се появява абстиненционен синдром. Когато страдат от този синдром, хората изпитват нервност, раздразнителност, главоболие, липса или излишък на апетит, безсъние и дори треперене.

В допълнение към непреодолимата необходимост от мастурбация трябва да има и увеличаване на честотата на самозадоволяване, за да се говори за компулсивна мастурбация. С други думи, всеки изминал ден честотата се увеличава, както и невъзможността да се контролира този ищах. Нещо, което неминуемо ще повлияе на социалния и професионалния живот на индивида.


Последиците от компулсивната мастурбация
Първо, компулсивната мастурбация засяга сексуалното поведение. Този модел на самостимулация кара човека да се фокусира предимно върху еякулацията или оргазма. Единствената цел е да се изпусне пара. Това може да доведе до промени в неврофизиологичните вериги, участващи в сексуалния отговор.

По този начин, когато имат сексуална среща с друго лице, хората, страдащи от тази зависимост, няма да бъдат фокусирани върху удоволствието или благополучието. По-скоро ще търсят бърз оргазъм, който намалява емоционалния дискомфорт. Те биха могли да имат трудности при поддържане на възбуда, започване или продължаване на сексуалния акт.

От друга страна, загубата на интерес и удоволствие от сексуалното общуване може да доведе до предпочитание на човек към самоизпълнение. Това е особено сложно, когато са във връзка, тъй като компулсивните мастурбатори са склонни да избягват сексуални връзки, както и да губят мотивацията да задоволят партньора си. Освен това при тях възникват чувства на вина и емоционална нестабилност.

Неспособността да се контролира поривът и нуждата да се задоволи, когато се появи, кара човека да се изолира социално или дори да се разсее по време на работа.

Друго поразително последствие при хората с пристрастяване към мастурбацията е, че им липсва енергия. Дискомфортът, който това усещане създава, заедно с липсата на желание за извършване на друга дейност и физическа умора, причиняват характерно усещане за умора. С намаляването на енергийните нива се оказва влияние върху цялостното качество на живота. Това може да се превърне в порочен кръг.

Как да се лекува
Ако актът на мастурбация, както и необходимостта от мастурбация, не причиняват дискомфорт и не засягат други сфери на живота, не е необходимо да се търси лечение. Мастурбацията е поведение, което е част от сексуалността и е напълно здравословно. Ако обаче се отнася до чувство на безпокойство и липса на контрол на импулсите, най-подходящото нещо е да се потърси съвет от експерт по психология и сексуална терапия.

Интервенцията ще има за цел да намали негативните чувства, да контролира импулса и да възстанови интереса да се наслаждавате на секс, сами или в компания. Целта на терапията няма да бъде да се премахне напълно мастурбационното поведение, а да се възстанови здравословният навик.

Ако смятате, че имате това разстройство и искате да опитате да разрешите проблема сами, преди да отидете на терапия, може да опитате следното:

Определете график, първо с кратки цели. Например избягвайте да мастурбирате в пространството между конкретни часове. След това увеличете времето през няколко дни, докато самозадоволяването стане по-рядко. В идеалния случай постепенно ще нарушите навика си.

Мъжки заблуди за женската мастурбация

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X