Напишете дума/думи за търсене

Защо се тревожим толкова много в неделя вечер?

Всички познаваме чувството на безпокойство в неделния следобед пред перспективата за още една работна седмица. Понякога дискомфортът е лек, но в други може да бъде толкова силен, че разваля уикенда.

Наричат ги неделните тъги, които понякога са отговорни за сърдечни удари повече от един път. Нивата на стрес и тревожност са склонни да се повишават по-високо от нормалното в неделя вечер, което представлява очевиден риск за здравето. Щом сложите глава на възглавницата, започвате да се тревожите, понякога до крайна степен, за предстоящата седмица.

Въпреки че популярната култура ни говори за класическата скука на неделния следобед, реалността е съвсем различна. Уикендът минава с едно мигване на окото и преди да се усетите, отново сте на една крачка до понеделника. Връщането към рутината понякога е ужасяващо и ви отвява към реалност, пълна с огромна несигурност, натиск и задължения.

Проучване, проведено от The Sleep Judge (организация, която помага на хората да се наспят добре), установява, че почти 80 процента от населението изпитва скок на тревожност в неделя. Този дискомфорт се появява само леко сутрин, но с напредването на деня нивата на кортизол и адреналин се увеличават в тялото.
Ефектите не са добри.

Когато работата (или липсата й) те разболява
Безпокойство, стрес, мъка, дискомфорт. Негативното състояние, което предшества началото на седмицата, може да определим по много начини. Във всички случаи обаче има един и същ основен произход. Това е отговор на възприемана заплаха. Въпреки че е вярно, че по-голямата част от нас успяват да се изправят и да се справят с неделните страхове, за много хора това е парализиращо преживяване.

По-младото население изпитва по-голяма тревожност през последните няколко часа от уикенда. Всъщност както милениалите, така и поколението Z описват огромно чувство на натиск. Въпреки че притесненията са по-интензивни в неделя вечер, не бива да приемаме, че причината е само в работата. Може да има повече от една променливи.

Произходът на неделните страхове
Най-честият фактор е стресът на работното място. Натискът от представянето, необходимостта да се постигнат определени цели, лошите условия на труд и дори тормозът оформят това повтарящо се страдание.

• Безработицата както временна, така и хронична, причинява по-високи нива на тревожност в неделя. Това е така, защото това е времето от седмицата, когато обикновено се подготвяме за връщане към работната рутина. Когато това не се случи, тъй като няма работа, психологическият дискомфорт е по-изразен.
• Понеделник е денят, в който учениците се връщат в клас. Те също изпитват значително бреме от натиск, самовзискателност, безпокойство относно часовете, изпитите и т.н.
• Много хора се справят с трудностите при съчетаването на семейния и професионалния живот. Идеята да видят как уикендът е изчезнал, а с него и възможността да споделят повече време с децата или партньора си, предизвиква стрес.

Какви симптоми проявява?
• Чувство на безпокойство и невъзможност да спрете да мислите за връщане на работа, на училище или висящи задачи.
• Катастрофални мисли.
• Тахикардия.
• Умора.
• Трудности при заспиване.
• Лошо настроение.
• Не може да се концентрирате върху нищо или да се наслаждавате на свободното време.
• Загуба на апетит или преяждане.
• Когато притесненията са най-силни, храносмилателните проблеми се появяват в неделя вечер.
• Главоболие.


Какво може да се направи?
Въпреки че е вярно, че страхът от понеделник е колективен феномен, всеки един от нас трябва да се справи с тези елементи, които организират този психологически дискомфорт.

1. Има ли нещо, което може да промените?
Стресът и безпокойството не са нищо повече от естествени механизми, които ви предупреждават за риск, който е или не е реална заплаха.

Може би трябва да се опитате да разрешите онези аспекти, свързани с работата, ученето или личния ви живот, така че терзанията ви към понеделник да свършат.

2. Пренапишете вашите недели: те трябва да бъдат дни на спокойствие и баланс
Ако притесненията ви са по-интензивни в неделя вечер, време е да пуснете още един „ментален филм“. Такъв, който е лишен от страхове и тревоги.

Трябва да намалите нивото на загриженост и да увеличите спокойствието и увереността. Трябва да станете по-разумни, логични и изпълнени с надежда. В края на краищата е много вероятно нищо от това, което си представяте, наистина да се случи.

Затова се опитайте да планирате неделята си малко по-добре:
• Общувайте и излизайте с приятели или семейство.
• Разходете се и се докоснете до природата.
• Подремвайте и отделете известно време за артистични задачи. Изследване, проведено от Университета за приложни науки, Лайден, (Холандия), говори за ползите от изкуството за намаляване на тревожността и стреса.

3. Планирайте понеделника си да бъде по-приятен
Неделните страхове ще се разсеят, ако понеделниците са по-дружелюбни и по-вълнуващи. Малки промени, които нарушават рутините, често са от съществено значение и могат да се окажат катарзисни. Поради тази причина се опитайте да пренесете в този първи ден от седмицата определени дейности, които ви мотивират
и ви карат да се чувствате щастливи.

Винаги има промени, които можете да направите, за да промените възприятието си. Започнете с най-малкото и вижте какво ще се случи. Променете манталитета си, изправете се срещу неделните си проблеми и вижте как нещата започват да се подобряват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X