Напишете дума/думи за търсене

Сексуалната зависимост - компулсивно разстройство или няма място за притеснение?

Има много различни видове зависимости. Въпреки това, за да се счита, че дадено поведение води до пристрастяване, то трябва да отговаря на няколко изисквания. Проявява се с определена честота и ниво на интензивност и в него се инвестират много пари и време.

Освен това причинява голяма намеса в семейните, социалните и работните отношения на индивида.

През 2018 г. Световната здравна организация класифицира сексуалната зависимост под етикета на компулсивно разстройство на сексуалното поведение.
Когато сте жадни, пиете. Но си представете, че изпитвате жажда и не може да пиете 24 часа. След това някой поставя чаша вода пред вас. Ето как се чувстват хората със сексуално компулсивно разстройство.

Това са изключително интензивни и повтарящи се сексуални импулси. Те продължават шест месеца или повече.

Животът на страдащите от него им се върти около повтарящите се сексуални дейности. Макар да се опитват да устоят на импулсите си, не успяват. Следователно, удовлетворението, което те получават от сексуалните си дейности, е доста ниско. Дори може да не съществува.

Сексуалното компулсивно разстройство е клинично състояние, което се среща по-често при мъжете. Засяга между един и шест процента от мъжкото население на планетата. То е свързано със състояния като депресия, тревожност, зависимости и разстройства на личността.

Най-честите форми на компулсивно сексуално поведение са мастурбация (73%) и зависимост от порнография (53%).


Интервенции при сексуална зависимост
• Психообучение по отношение на когнитивно-поведенческата терапия, свързана с това състояние.
• Психообразование по отношение на излишъците и дефицитите на поведението.
• Мотивационна намеса.
• Психообразование относно това как дисфункционалните мисли и вярвания влияят върху поведението.
• Когнитивна дискусия и поведенчески експерименти между терапевтичните сесии. По време на този процес пациентът се обучава на техники за решаване на проблеми.
• Междуличностно поведенческо активиране. Състои се от обучение в умения да бъдете по-настоятелни, да управлявате междуличностните конфликти по по-здравословен начин и да се ангажирате с целите.

Други лечения
Лечението ESTEEM (Ефективни умения за овластяване на ефективните мъже). Състои се от интервенция, проведена в десет сесии в продължение на дванадесет седмици. Резултатите показват подобрения във всички клинични променливи, които са изследвани. Едно от тях е намаляването на хиперсексуалното поведение.

MAT (Обучение за осъзнаване на медитацията). Това е интервенция, базирана на медитация. Нейните създатели са единодушни, че медитацията може да бъде полезна за хора с хиперсексуално поведение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X