Напишете дума/думи за търсене

Какво представляват родителите косачки и вие от тях ли сте?

Напоследък стиловете на родителство изобилстват от нови тенденции.

След като отдавна ви разказахме за авторитарния стил родителство, за консервативния, за авторитетния, за родителите снегорини и точно когато най-накрая сте престанали да се притеснявате, че може би се се държите като хеликоптерен родител, се появява нова марка родителство. Нарича се „косачка“.
Тези майки и бащи действат по начин, който намалява всеки проблем, който се осмелява да пресече пътя на детето им.

Вместо да подготвят децата за предизвикателства, те косят препятствията, така че децата да не ги изпитат на първо място. Те правят всичко необходимо, за да попречат на наследника си да се изправи пред несгоди, борба или провал.

Елементарен пример за това би бил, когато родител на ученик в 4-ти клас, да речем, се появи в голямото междучасие, за да остави нещо на детето си. На първо четене бихме си помислили, че е нещо важно като забравен инхалатор или пари за обяд. А в крайна сметка се оказва вода от конкретен производител, все едно няма чешми в училището.

Психолозите предупреждават, че потенциалните последици от това да не подготвите децата си за провал (което, нека си го кажем, е даденост в различни моменти от живота) може да се окаже унищожително за тях по-късно. Това също може да доведе до ново поколение деца, които нямат устойчивост срещу всичко, което им се изпречи на пътя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X