Напишете дума/думи за търсене

Митове за загубеното либидо

Разправят, че сексът е най-чистата форма на себеизразяване, най-интимният начин двама души да покажат любовта си един към друг. Ако това е вярно, а нещо куца между чаршафите, то тогава цялата връзка е на куц крак.

Много от двойките мигновено се сдобиват със сексуална амнезия, понатрупат ли малко повече годинки.

Нерядко отговорността за липсата на секс е обща, в други случаи обаче тя принадлежи само на едната половинка. Сексът произвежда физическа близост, която прави емоцията още по-уникална, специална и важна. В отношенията сексът не е просто черешката на тортата. Той е самата торта.

Мит №1 – Женските хормони са основният спусък за нейното либидо

Съществува погрешното схващане, че ако жената често я „боли глава“ и не й е до секс, значи има нещо нередно с либидото й и задължително трябва да потърси медицинска помощ. В това се състои една от най-големите заблуди, защото желанието ни за секс е доста по-сложно устроен организъм, отколкото му отдаваме значение. Свързано е с менталното ни здраве, със състоянието на кръвоносната ни система, с хранителния ни режим, с нивото на стрес, с качеството на отношенията, в които се намираме. Приемането на лекарства като тестостерон, за да подобрим плътския си ищах, няма да проработи в негова полза. Или би дало резултат само ако проблемът е на физиологично ниво. В повечето случаи нежеланието за интимност у жените е свързано с усещането им спрямо тях самите, със сигурността, която им дава партньорът, с неудовлетворението във връзката.

Мит №2 – Емоционалната интимност гарантира разгорещени чаршафи

При повечето двойки емоционалната интимност засилва усещането, че са влюбени в най-добрия си приятел, но това не подхранва желанието им за ласки.

Сексолозите препоръчват, ако сте попаднали в рутината на безплътната интимност, да се отдадете на по-палави занимания. Опитайте нови неща в леглото, рискувайте с различни локации, на които получавате оргазъм. Позволете си да почувствате отново копнеж по другия извън сексуалните си автоограничения.

Мит №3 – Ако любимият ви иска секс, а вие не, то тогава може да изразите любовта си по друг начин

Половинката с потиснато либидо очаква от партньора си да остане верен и да живее до края на дните си без секс. Не стига, че е нечестно, неработещо, непрактично, егоистично, но и доста често това схващане води към утъпкания път на изневярата. Когато двама души се намерят и решат да създават общ дом и връзка, се появява и дългата върволица от компромиси, свързани с място за живеене, с това дали да имат деца или не, коя кариера е по-важната и прочие. Изваждайки битовизмите на преден план, сексът е натикан в кьошето и лека-полека залинява. Мъжете и жените говорят различен любовен език. Някои смятат, че докосването изразява любов, за други задълбочените разговори са това, което казва на другия „обичам те“. И въпреки това сексът остава незаменим в любовното общуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X