Напишете дума/думи за търсене

Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят

Много жени днес са присвоили голяма част от присъщите за мъжкия характер черти на поведение. Изтъкват как се справят сами с трудностите, как работят, гледат си децата и са най-уникални на света, а забравят да са жени. Стават сурови и студени и така отблъскват мъжете. Не е ли добре пак да бъдем нежни и да събудим женската си енергия и любов, за да привлечем своя мъж, или просто, за да бъдем обичани и щастливи? Замислихме за това със сексолога и семеен терапевт Наталия Кобилкина.

Не разменихме ли ролите си днес - ние станахме мъже, а мъжете - жени?

Тенденция в България и по света е жените все повече да се държат като мъже. Това се случва особено по време на криза. По време на Голямата депресия в Америка психиатричните болници са били препълнени с представители на силния пол. Диагнозите най-често са били психози, депресии, разстройства. Причината е, че мъжете се оказали в паника, защото не могат да се справят с изхранването на семейството. В наше време жените често заместват половинките си в отговорностите заради кризата, оцеляването и грижата за децата. От друга страна, много мъже днес не са истински мъже и причината е във възпитанието им. Често виждам как майките или бабите вземат от училище момчета, които са на 10-12 години, и носят раницата, защото им тежи. Така свикват, че мама винаги носи, винаги може и се справя с всичко вместо тях. Липсата на отговорности вкъщи разваля мъжете не по-малко. Те свикват, че жената прави всичко. И като пораснат, търсят друга като мама. Мързи ги и имат нужда от постоянно обгрижване. Затова е важно майките да възлагат отговорности на синовете си от малки и да им казват: „Ти си мъж, ще се справиш!”

Наталия Кобилкина
Наталия Кобилкина
А как ние, жените, да станем по-малко мъжествени?

Жената сама трябва да си каже, че иска да е жена, и да започне промяната от гардероба си. Там трябва да присъстват не просто дълги поли и рокли до коляното, а тоалети с женствен почерк. Жената трябва да излъчва красота и да не търси оправдание в умората. В Русия живеех на 1 км от спирката на градския транспорт и в дъжд, в сняг, при -20°С не си позволявах да минавам това разстояние без ток. Ако времето съвсем не позволяваше, си носех дамските обувки в чантата и ги обувах на входа на университета или ресторанта. Казвах си: „Наталия, не е оправдание, че живееш далеч от спирката и нямаш кола, за да си красива.” Няма как да очакваме да ни приемат като принцеси, ако не се държим като такива и не полагаме усилия. Грижата за тялото и старанието в маникюра и прическата завихрят женската енергия.

Почивката също не е за пренебрегване. Логично е жената, която се преуморява, да няма енергия и желание за секс.

Ако говорим за енергийните центрове - чакрите, първият е свързан с оцеляване и сигурност. Мъжете имат повече от тази енергия и я отдават, а жените я приемат. Вторият център е на сексуалността и удоволствието. Всяка жена е родена с матка, тя ражда бебета и отдава енергия от този център, а мъжът я приема. Когато жената работи много, енергията от втората чакра за удоволствие и сексуалност прелива в първата. Тя успява в живота, получава пари, но губи своята сексуалност. И няма енергия да привлече мъж до себе си, да го запази, независимо колко е красива.

Какво може да кажем за третата чакра?

Третата чакра е центърът на волята и самореализацията. Тя е мъжка чакра. Женската сила е в сърцето и сърдечната чакра. От нея ние даваме своята любов, вяра, доверие към мъжете, вниманието към тях, желанието ни да бъдем мили и нежни. Ако жената се бори за реализация и доказване, ако демонстрира „вижте каква голяма работа съм”, тя използва резерв от енергия от сърдечната си чакра, става твърда, корава, неприемаща, взискателна, агресивна, изискваща и губи своята емоционалност. Спира да е нежна и чувствителна и не може да изгради истинска духовна връзка с мъж. Тогава привлича или любящи, но безволеви и нереализирани в живота мъже, или такива, които я използват за секс и удоволствие, но не са готови да се погрижат за нея. Нейното сърце е заключено за любовта. Петият център – нашето гърло, е по-мъжка чакра. Мъжете са добри в говоренето, в казването на истината, в представянето на себе си. Женската чакра е шестата - интуицията. Колкото жената е по-свързана с Бог и Вселената, толкова интуицията й е по-силна и тя е повече жена. Другото важно нещо е да имаш връзка с тялото си. Не е добре жената да пуши, да пие алкохол и много кафе, да яде много сладко и месо. Важно е да хапва повече жива храна.

Алкохолът убива ли женската енергия?

Да, а и замъглява интуицията. Дали наистина жената харесва даден мъж и дали тялото й го приема... Не е добре да се прави секс след пиене на алкохол, защото е бариера за истинските усещания. За нас е важна както сексуалната енергия, така и тази на любовта към себе си, към мъжете, към децата, към красивите неща. Жената е родена, за да създава край себе си пространство на любов. Важна е вибрацията, която излъчва. Работата на жената е да разширява и да разнообразява своята емоционалност, своята интуиция, да усеща повече. Ще я подсили с разходка в планината, като легне или ходи боса по земята, с медитация, йога, пеене, свирене, танцуване и някакъв друг вид творчество. Всичко свързано с духовното в нас увеличава интуицията и женската енергия. Ние имаме нужда от духовна храна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X