Напишете дума/думи за търсене

Мъжът, жената... и детето ИНТИМНО

Всеки път, когато майката или бащата са голи пред детето си или го целуват по устата,– това за него е вид съблазняване, смята психоложката Димитрина Митрева. Според нея трябва да сме много внимателни, тъй като е възможно това да има невидими последици върху децата.

И малките се възбуждат

Хлапетата също имат сексуалност и когато прекаляваме с голотата пред тях, ние ги възбуждаме несъзнателно, обяснява психоложката. Те не могат да акумулират сексуалната енергия, както умеем ние, възрастните. И стават агресивни, а родителите не могат да си обяснят защо.

„От малко детето трябва да знае, че е редно да чука на вратата на майка си, защото това е нейното пространство. Не бива и да се ходи до тоалетна пред хлапето“, твърди Митрева. А всяко едно докосване на тялото му трябва да е съпроводено с думи – сега мама ти сменя пелените, маже ти дупето с крем“. Думите са важни, защото на подсъзнателно ниво детето свързва тези докосвания с удоволствия и ако не му говорите, дълбоко в него остават неразбрани послания. Препоръчително е къпането да става от родител от същия пол, но не е добре той да е гол. При децата сексуалността се събужда след 3-годишна възраст и прекалената интимност може да се отрази върху характера на детето.

В Сингапур се третира като порнография да се разхождаш гол вкъщи и е забранено със закон.

Не го целувайте по устата

“Когато майката се разхожда гола пред детето си или го целува прекалено, тя несъзнавано показва на детето си, че бащата не извършва своята функция на съпруг и мъж. Това не значи, че не трябва да прегръщаме и целуваме децата си, но не бива да преминаваме границите, обяснява Димитрина Митрева. “Целувайте го по челото, по бузите, но не и по устата.”

психоложката Димитрина Митрева
психоложката Димитрина Митрева

“Има родители, които не смеят да прегърнат или целунат детето си. Това също е крайност. И двете крайности са вредни за детето. Прегръдката е важна за него.”
В колонка, може без снимки, но с име като фаша:

На друго мнение

Наталия Кобилкина, сексолог
В голотата няма нищо срамно. Така сме родени. Начинът по който един родител възприема собственото си тяло влияе на начина по който детето се възприема. Криенето, паниката и неадекватният срам може да доведе до по-сериозни последствия върху малчуганите. Не смятам, че е задължително родителите да са облечени докато се къпят с децата си. Напротив, колкото по-свободно се държат, толкова по-свободно ще се чувстват и децата.

Калин Терзийски, писател и психиатър
Ако родителят ходи гол пред децата си по съблазняващ начин те ще бъдат съблазнявани. Има разлика между голота и голота, както и между интимност и интимност. За много хора интимността е мръсотия. Голотата може да е изключително невинна. Например – съблазняващ ли е голия Христос в краката на Дева Мария в “Пиета” на Микеланджело? Ако е сниман от съвременен фотограф и този фотограф е вложил собствената си лъст и изпитва сексуално влечение към този гол мъж, то това ще излезе. Микеланджело не е вложил лъст извайвайки голия Христос. По същия начин и ние, разхождайки се голи, без капка лъст у себе си, няма да предизвикаме нищо у децата. Дори и в секса може да няма лъст. Лъст, това е мъчително грозно усещане за греховност и за нечистота. Нито тялото, нито секса са мръсни и греховни. Всичко е до душевните съдържания на човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X