Напишете дума/думи за търсене

5 начина да изгоним депресията още днес

Нещастието не ви прави значими. Потърсете насладата от живота

По ирония на съдбата или от женска солидарност, депресията много по-често поразява жените – три пъти по-често, отколкото мъжете. От една страна, виновна е женската физиология. Развитието на депресия често е обусловено от особености в обмяната на веществата. Жените по-често преживяват хормонални пренастройки и така се стига до депресии, свързани с предменструалния синдром, с раждането, с климакса. Освен физиологията, важна е и емоционалността. Известно е, че жените реагират по-остро на житейските събития и така постепенно рушат психиката си. Още една причина е спотаяваното чувство на гняв и обида.

Много жени възприемат депресията като средство за защита от чувството на безпомощност, което възниква в тежки ситуации – заради проблеми в работата или личния живот. Затварянето в собствената си черупка и страданието са начин някои жени да се почувстват значими и важни, да предизвикат съчувствие, да обърнат внимание на човека до себе си, че страдат, да се самонакажат или просто да оправдаят мързела си.
Ако депресията не се е превърнала в сериозно заболяване, а е просто резултат от хроничен стрес, може да пробвате да й противодействате с няколко изпитани метода.

Не се фокусирайте върху нервността и лошото настроение. Избавете се от идеята, че нещастието ви прави значими. Според някои психолози, ако не са налице сериозни проблеми, затварянето в себе си е чиста проба егоизъм – втренчване в себе си. Като за начало, пробвайте да развиете вкус към дребните неща в живота: чаша екзотичен чай (например мате) или един банан (заради способността да произвеждат серотонин, бананите предизвикват чувство за благополучие и спокойствие).

Намерете спорта или хобито, които ви правят щастливи. Направете си програма по любов към себе си. След известно време ще станете по-спокойни и уравновесени.
Развийте вкус към красивите подробности – те са ключът доброто настроение. Подбирайте внимателно всеки детайл – съдове за хранене, покривки, дрехи, свещи, цветя. Всеки предмет, който ви кара да се усмихнете, е безценен.

Надхитрете ситуациите, които ви изнервят. Например, ако опашките ви влудяват, опитайте се докато чакате да мислите по практични въпроси или за приятни неща. Споменете си, че със собствените си мисли създаваме света около нас – така че вместо да се нервирате, подхождайте творчески към живота си.

Спокойствието и увереността ви са гарантирани, ако често се целувате. Сладките, страстни целувки предизвикват чувство на радост и удовлетворение. Разбира се, сексът е още един, не по-малко ефективен начин да свалите напрежението. След бурна любов няма да ви останат сили за гняв и обида.

Не подценявайте ароматерапията. Мобилизирайте се и създайте около себе си благоуханен рай – няколко капки лавандула или лайка действат успокояващо. Портокалът и босилекът стабилизират настроението, премахват депресията, тъгата и тревогата. Цитрусовите аромати тонизират и отстраняват главоболието. Създайте си обичай да всеки ден да добавяте ухания към водата, с която се къпете, и скоро ще усетите забележителен ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X