Напишете дума/думи за търсене

5 сигнала, че ни липсват витамини

Правим всичко възможно да водим здравословен начин на живот, но усилията често не са достатъчни. Консумираме готова храна, термично обработена, в повечето случаи на крак и между другото. Налага се дори да се подсещаме, че трябва да приемаме разнообразие от витамини. Съвсем отделен въпрос е дали въобще го правим. А тялото не спира да подсказва, че нещо не му достига, понякога по странен начин.

Напукани в краищата устни
Една от причините за това състояние може да е липсата на желязо, цинк и витамините ниацин (В3), рибофлавин (В2) и В12. Ако сте вегетарианец или спазвате диета за редуциране на теглото, напълно възможно е начинът ви на хранене да е виновен за дефицита на важни вещества в организма. Попълнете липсите с повече риба и морски дарове, яйца, фъстъци в комбинация с броколи, кале, чушки и карфиол.

Червен лющещ се обрив по лицето плюс косопад
Много вероятно е тялото да се нуждае от биотин (В7). За разлика от мастноразтворимите витамини (А, Е, К, D) организмът не може да запазва водоразтворимите от групата В. И се нуждае от тях непрекъснато. Не го лишавайте, приемайте повече яйца, но термично обработени, гъби, авокадо, ядки, малини и банани.

Червени или бели акнеподобни подутини
Може да са на лицето, а може да засегнат и друга част от тялото. Причината вероятно се крие в недостатъчното количество витамин D или А в организма. Избягвайте наситените и трансмазнините. Наблегнете на рибата, орехите и бадемите в менюто. Добавете ленено семе и чия. Хапвайте и зеленолистни зеленчуци, моркови, чушки.

Изтръпване и скованост в крайниците
Причините за подобно състояние може да са много, при това сериозни. Но то може да е резултат от дефицит на витамин В6, В9, В12. Не е изключено проблемът с ръцете и краката да е съпроводен и с раздразнителност, депресия, умора, анемия, хормонален дисбаланс. Добре е да се консултирате със специалист, но не пречи на първа помощ да повикате спанака, цвеклото, боба и птичето месо.

Крампи
Може да ви липсва магнезий, калий и калций в организма. И отново витамини от групата В. Ако тренирате усилено и се потите активно, много вероятно е да губите съществено количество от водоразтворимите витамини В с потта. За да наваксате, добре е да консумирате повече банани, бадеми, лешници, тиква. Черешите, ябълките и грейпфрутът пък са вашите помощници сред плодовете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X