Напишете дума/думи за търсене

Шлифоване на лицето в домашни условия (+рецепти)

Проблемите с неравната кожа на лицето са причина за куп неприятности – както естетически, така и психологически. Шлифовката на лицето в домашни условия е един от най-лесните начини да подобрите състоянието на кожата – представлява процедура, която изравнява кожата с помощта на механическо или химическо въздействие.

За шлифоване на дълбоките и средните слоеве трябва да се обърнете за помощ към специалист. Но повърхностите наравности – следи от акне, недълбоки белези и бръчки – е напълно възможно да бъдат отстранени с домашни процедури.

Всекидневни процедури

Всекидневното шлифоване на лицето не бива да е на основата на груби абразиви или да е със силен химически състав. Експертите препоръчват за всекидневен абразив да използвате ситна захар – така ще отстраните деликатно мъртвите кожни клетки. Смесете 1 ч.л. захар със същото количество зехтин. Зехтинът ще осигури равномерно разпределяне и ще защити кожата от нараняване. Използвайте сместа като скраб върху лицето, шията и други проблемни зони. След процедурата отмийте с топла вода и подсушете със салфетка или кърпа. След това е важно да хидратирате кожата и да я подхраните с витамини и микроелементи. Може да използвате крем за лице или растителни масла. За мазна кожа е подходящо слънчогледовото масло, за суха – сусамовото, за смесена – царевичното.

Гомаж

Гомаж е деликатна шлифовка в домашни условия, предназначена както за лицето, така и за други участъци от тялото. Според специалистите може да се прилага дори при чувствителна, суха, тънка и застаряваща кожа. Използвайте различни съставки според типа и състоянието на кожата: зърнени култури, семена, бобови растения, билки, кори от цитрусови плодове – всички те може да са основа за абразива. Необходимо е предварително да ги смелите, например в кафемелачка. Преди прилагане смесете абразива с крем или лосион за лице. За целта може да ползвате също козметична глина, кисело мляко, сметана. Или да добавите подправки – джинджифил, кардамон, канела, листа от роза – те ще подобрят кръвообращението и ще помогнат на кожата да се изчисти от токсините.

Опитайте

За суха кожа: смесете 2 части грис и 1 част овесени ядки с малко смляна портокалова кора. Изсипете сместа в козметична база (крем или другите посочени варианти).

За мазна кожа: смесете по 1 част оризово брашно и сметана на прах с 2 части ечемичено брашно. Изсипете в козметична база.

Приложение: предварително почистете кожата на пара и нанесете гомажа за 7–10 мин. След като изсъхне, масажирайте с пръсти и изплакнете с топла вода. Прилагайте веднъж седмично. Ефектът е чисти пори, подобрено кръвообращение, изравняване на кожата и по-добър тен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X