Напишете дума/думи за търсене

Кои са фамилиите, които управляват света

Фамилията им е дала кралици, папи, херцози. Между XV и XVIII век Медичите управляват Флоренция. И днес наследниците им продължават да са сред най-богатите хора в Италия, само името им е друго, но и то е на поне 600 години. Ридолфи.

Николо Ридолфи е 30-ина годишен, милиардер, живее в един от дворците на Медичите. Това не е нещо необичайно във Флоренция. Повечето аристократични фамилии в столицата на Тоскана обитават палатите на предците си вече столетия наред.

Самият Ридолфи е пряк наследник на Лоренцо де Медичи. Неговата дъщеря се омъжва за Ридолфи, а синът ѝ едва не става папа през 1550 година. За съжаление, както често се случвало в епохата на Медичите, той бил отровен. Наследниците от съюза между Ридолфи и Медичи

днес управляват

имоти и банкови

влогове за

десетки милиони

Точно както го правят и наследниците на други богати още в Средновековието фамилии във Флоренция. 

Портрет на Лоренцо ди Медичи  СНИМКИ:  УИКИПЕДИЯ
Портрет на Лоренцо ди Медичи СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ

В града богатите са богати, а бедните – бедни, вече 600 години, като почти нищо не се е променило от Ренесанса до днес. Въпреки всички обещания на модерното време, че човек може да се издигне и забогатее и с цената на ума и усилията си. Другаде вероятно, но не и във Флоренция – това са установили двама икономисти, които сравняват данъчните статистики от 1427 година до 2011-а. Гулиелмо Бароне и Сауро Мочети откриват, че най-богатите флорентинци от XV век са най-богатите и днес. Старите патрициански фамилии управляват банки и общински институции и до днес, но за разлика от германските или френските и британските аристократи

не се гнусят да

участват в търговия

или земеделие

Неслучайно три от най-старите фамилии на винопроизводители в света също са флорентинци. Родът Антинори, основан още през 1385 година, фамилията Рикасоли, за която се съобщава за първи път през 1141 г., и Фрескобалди, която е във винопроизводството “само” от 700 години.

Но не само Флоренция е град, в който богатите не спират да са богати векове наред. Подобен феномен се наблюдава в цял свят, въпреки икономическата теория, че голямото богатство се губи до три поколения. “С нашето проучване оборваме тази теза”, убедени са учените.

До същия извод стигат и британски учени. През 2013 г. Грегъри Кларк и Нийл Къмнис сравняват списъците на студенти, завършили “Оксфорд” и “Кеймбридж” между 1170 и 2012 година. И стигат до извода, че в продължение на осем столетия едни и същи семейства пращат децата си да учат в тези две реномирани висши училища. Всъщност до 1832 г. Англия е разполагала само с тези два университета. Дори и въвеждането на безплатното обществено образование в страната и стипендиите за студенти не променят особено това положение. Всъщност според учените най-рано след 600 години възможността днес всички да следват ще се отрази на регистрите с имена на завършващи двата елитни университета и те вече няма да са съставени предимно от фамилии на елита.

Германските богати фамилии от Средновековието са такива и сега въпреки превратностите на историята. Ротшилд, Фугер, Круп са си богати и днес.

Историята на фамилията Ротшилд е смятана за един от най-значимите случаи на социално развитие от Средновековието до XIX век. За първи път за нея се говори още през XVвек. Всъщност

основателят на

династията Ротшилд

е беден евреин,

който няма право дори да напуска гетото във Франкфурт.

Фамилията Медичи, нарисувана от Бутери през 1575 г.
Фамилията Медичи, нарисувана от Бутери през 1575 г.
Къщите на евреите там се отличават от християнските по това, че не са номерирани, а носят различни на цвят табелки. Майер Амшел живее в къща с червена табелка. Оттам е и името на династията – рот шилд, червена табелка. Майер Амшел е антиквар, търговец и лихвар. Доставя антични монети на колекционери, като връзките му с аристократи и висши военни му помагат да се сдобие с титлата “хоффактор” – доставчик на двора. Тя не е свързана с привилегии, но носи престиж и доверие към търговеца. Майер Амшел се жени за дъщерята на свой колега – Гутле Шнапер. Зестрата ѝ е 2400 гулдена, а това се равнява на годишния доход на Майер.

Гутле ражда 20 деца, като 10 от тях оцеляват – пет момчета и пет момичета. Майер забогатява, семейството се премества в Къщата със зелената табелка – най-голямата в гетото във Франкфурт, и тя се превръща в основен дом на династията Ротшилд. Синовете на Майер стават банкери и се превръщат в едни от най-богатите европейци за времето си. Къщата “Ротшилд” пък е една от най-богатите банки до XIX век. 

МАЙЕР АМШЕЛ РОТШИЛД
МАЙЕР АМШЕЛ РОТШИЛД

Един от основните принципи, които още Майер завещава на синовете си и се спазва до ХХ век, е, че

в семейния бизнес

основните позиции

се заемат само

от роднини,

а браковете са между първи и втори братовчеди. Така огромните зестри и наследствените права си остават във фамилията. Днес се смята, че Ротшилд имат над 280 милиарда евро. 

Къщата на Ротшилд във Франкфурт
Къщата на Ротшилд във Франкфурт

Най-богатият човек

в човешката история

обаче не е Ротшилд. Нито някое от другите често повтаряни имена. Това е банкерът на Средновековието Якоб Фугер от Аугсбург. Той поема банката на баща си през 1487 г. и заема непрекъснато пари на живеещия в разкош ерцхерцог Зигмунд. Аристократът му се отплаща в сребро и злато. Богатството на Фугер бързо нараства. През 1511 г. той притежава 200 000 гулдена, през 1527 г. – 1,8 милиона. Това прави забогатяване с 55% годишно!

Племенникът на Якоб Антон започва да дава заеми на Ватикана и увеличава богатството до 5 милиона - невиждано за Европа до този момент. 

Един от десетките дворци на фамилията Ротшилд
Един от десетките дворци на фамилията Ротшилд

30-годишната война през XVI век обаче фалира някои от най-богатите клиенти на банката “Фугер”. Въпреки това тя оцелява до днес. Още е собственост на същата фамилия, но парите ѝ се управляват от фондация.

Фондация управлява

богатството и на Круп

Холандците Круп се преселват в германския град Есен през XVI век. Търговци и прекупвачи, те се възползват от чумна епидемия, за да изкупят на безценица имотите на загинали от болестта и после да ги продават скъпо. Започват да се занимават с рудата в региона и наследниците им през ХХ век изнасят стомана в цял свят. Те са основни спонсори на двете световни войни и с края на Втората световна залязва и славата им. Когато последният патриарх на фамилията Алфред Круп умира през 1967 г., синът му се отказва от наследството и го поверява на фондация.

Якоб Фугер, нарисуван  от Дюрер  през 1519 г.
Якоб Фугер, нарисуван от Дюрер през 1519 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X