Напишете дума/думи за търсене

Италиански открития, които ползваме всеки ден

Да оставим настрана Леонардо да Винчи, Микеланджело и Колизеума, на които не всички имат щастието да се наслаждават.

Но няма значение кой къде живее - Италия е навсякъде около нас, без дори да осъзнаваме това. Всичко, което във всекидневието ни е свързано с красота, удобство, стил и вкус, е 100% италианско творение.

1. Кафе еспресо

Помислете си как бихте започнали деня без кафе еспресо? То се ражда в Торино през 1884 г., когато е измислена машината за неговата направа. Патентова я Анджело Мориондо. Година по-късно патентът е регистриран и в Париж. След 17 г. машината е усъвършенствана от миланския техник Луиджи Бедзера. През 1905 г. пък Дезидерио Павони от Милано купува правата върху патента и поставя началото на фирмата “Ла Павони”, която започва да произвежда машинки за еспресо. В началото успява да прави едва по една на ден. Първата кафе машина за барове се нарича “Идеале”. На практика кафе еспресо се получава от процеждането в продължение на 25 секунди на топла вода под налягане през 6-7 г печено, смляно и пресирано кафе.

2. Радиото

Най-естественото нещо, след като сме изпили еспресото си, е да пуснем радиото. За това е помислил Гулиелмо Маркони, който патентова откритието си в Лондон през 1897 г. Няколко години след това получава и Нобелова награда за физика. За откритието си Маркони използва изследванията на Хайнрих Херц и Никола Тесла за безжичния телеграф, на базата на които прави и експериментите си. Първото предаване на човешки глас по радиото той осъществява през 1924 г.

Когато през 1912 г. “Титаник” потъва, след като подава радиосигнал SOS, Маркони се намира в САЩ. Отива на нюйоркското пристанище, за да посрещне 705-имата оцелели от корабокрушението. “Струваше си да живея само заради факта, че дадох възможност на тези хора да бъдат спасени”, казва в интервю.

 3. Телефонът

Cлед като сме чули новините по радиото, се обаждаме по телефона.

И това дължим на италианец – Антонио Меучи се смята за негов откривател, въпреки че патентът е на името на Александър Бел. Едва през 2002 г. американският Конгрес призна за приноса на Меучи в откриването на телефона. Роденият във Флоренция Антонио Меучи, който емигрира в Ню Йорк, открива през 1849 г., че гласът може да се предава по електрически път. Меучи се смята за пионера на т.нар. говорещ телеграф, прекръстен по-късно на телетрофон.

4. Дънките

Идва време да излезем навън, така че навличаме чифт дънки, или blue jeans. Да, мнозина ги свързват предимно с американската култура и с каубоите, но в действителност са измислени през XVI век в Генуа, където са били носени от местните рибари и моряци.

Името blue е свързано с цвета, а Jeans – с Genes. По този начин се означавало на английски синьото платно, което се използвало при корабите както за платната им, така и за покриване на стоките. Или с други думи – платно от Генуа. По-късно били разкроени и познатите панталони с 5 джоба. Едва през XIX век дънките са изнесени в Америка, където стават любимо облекло на златотърсачите.

5. Вестникът

Веднага след като сме се облекли, излизаме да си купим вестник. Произходът на вестника също води към днешна Италия. Той може да се търси във Венеция през 1563 г., когато местното правителство издава за първи път написани на ръка хартиени “авизи”, или известия, пълни с икономически, политически и военни новини.

Те започнали да се ползват всеки месец от търговците и банкерите, за да се информират за водените от Венецианската република войни. Листът с известия струвал две пари – тази монета, наречена gaxeta, дала и името гадзета.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X