Напишете дума/думи за търсене

"Младият папа" стана световна мания

Костюмите за филма са шити в ателиетата в Рим, които изработват и оригиналните одежди на папи и кардинали

“Младият папа”, който HBO България излъчи у нас в края на 2016 г., е продукция на HBO, SKY и Canal+, а българските зрители успяха да го видят почти месец и половина преди американските зрители. Поради огромния интерес от началото на тази седмица HBO България излъчва повторно сериала. В САЩ той тръгва тази неделя, а съдейки по огромните афиши на Таймс Скуеър в Ню Йорк и върху автобусите в Манхатън, е ясно че и там вече е избухнала The Young Pope манията.

За библията на киното Hollywood Reporter “Младият папа” е забавен, непредсказуем и непочтителен”. А според Indiewire “Паоло Сорентино дебютира в телевизията със сила и грация”.

Както във филмите си, така и в този сериал режисьорът Паоло Сорентино (носител на “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2014 г. - “Великата красота”), често ползва явни цитати от филмите на Фелини и Антониони. Главният герой в “Младият папа” е Лени Белардо (Джъд Лоу), който е на 47 години и е от Ню Йорк.

Става папа благодарение на интриги,

плетени от кардинал Войело (Силвио Орландо), който се е надявал той да бъде лесно манипулиран понтифик - “медийна звезда”. Той взема името Пий XIII и след избирането си за папа няма никакво намерение да се съобразява с Римската курия. Решава против всички правила на Ватикана да вземе за свой личен секретар сестра Мери (Даян Кийтън) - американска монахиня, която го е отгледала в сиропиталище, след като той е бил изоставен от родителите си. Tук е явна препратката към папа Пий XII и сестра Паскалина, която му е дясна ръка от 1918 до 1958 г.

“Младият папа” е нещо средно между разказ за интригите в Римската курия и поредица от теологични брътвежи. Иронията е основен двигател на героите в сериала, които се лутат из ватиканските потайности и доктринални лабиринти,

представяйки Ватикана като място, отдавна напуснато от Светия Дух

Сценарият е изграден изцяло на диалозите и на моменти се губи нишката в него, но това му предава изключителна поетичност. Интригата е следствие на грехопадението и негова непосредствена материализация, от което започва историята на младия папа. Новоизбраният Пий XIII се оказва един екстравагантен, своенравен, отмъстителен богохулник.

Сорентино не изневерява на себе си в нито един кадър в тази мегапродукция. Ето защо по-скоро можем да категоризираме “Младият папа” като един 10-часов филм, отколкото като телевизионен продукт. Неясно дали е съвпадение, но режисьорът е връстник на папа Пий XIII в сериала и остава кръгъл сирак като него едва на 17 години.

Уникален актьорски състав, предвождан от Джъд Лоу,

който в тази роля е изключителен и по шекспировски драматичен. Носителката на “Оскар” Даян Кийтън е неузнаваема в ролята на сестра Мери. Голямата изненада в сериала е изпълнението на италианския актьор Силвио Орландо като кардинал Войело. Италианската публика го познава, но беше почти неизвестен по света.

Неизбежни са и асоциациите с филма на Нани Морети Habemus Papam от 2011 г., в който новоизбраният папа (Мишел Пиколи), връхлетян от хиляди съмнения и страхове, решава да се откаже от папската тиара. Филмът на Морети се оказва пророчески. Две години след излизането му Йозеф Рацингер - папа Бенедикт XVI, се отказа от папския престол. Последно такова решение е взел папа Целестин V през 1294 г. Дали и сериалът на Сорентино ще се окаже пророчески и

дали наследникът на папа Франциск ще бъде млад, красив, сексапилен блондин със сини очи

и от Северна Америка, само бъдещето ще покаже.

Костюмите и сценографията имат основно място в “Младият папа”. Те са уникални. Един от художниците по костюмите - Карло Поджоли, разказва, че изработката на всяка мантия на папата е отнело по месец. Костюмите са изработени на ръка, както се правят и истинските одежди на папите. Голяма част от необходимите за филма облекла са ушити в шивашките ателиета, в които се изработват и оригиналните дрехи на свещениците.

Ватиканът отказва достъп на продукцията за снимки на негова територия. Затова всички локации, които се виждат във филма (Сикстинската капела, кабинетът на папата, църквата “Св. Петър”, градините на Ватикана и т.н.), са пресътворени като декор от сценографката Людовика Ферарио. Сцените в градините на Ватикана са заснети в парковете на Рим, Вила Медичи, ботаническата градина, Вила Пиколомини, Вила Ланте и др. Сикстинската капела е построена в реален размер - 40 на 15 метра, и с височина над 5 метра. Останалата част е доизградена по време на постпродукцията със специални ефекти.

“Младият папа” вече е рекордьор в няколко отношения. Това е първият европейски сериал, в който гигантът HBO инвестира. С бюджет от 40 милиона евро, той се превръща в

най-скъпия италиански сериал

за всички времена Световен рекордьор остава сериалът “Рим” (отново на HBO) с бюджет от почти 100 милиона долара, също заснет в киностудията “Чинечита”.

Този телевизионен шедьовър се появява във време, когато за 2016 г. в САЩ са произведени над 450 оригинални сериала, с 8% в повече от 2015 г. През 2017 г. се очаква цифрата да надскочи 500. Зрителите са стресирани.

Критиците са на ръба на отчаянието, сценаристите изнемогват, а студията рискуват оцеляването си. Колкото и да напредват технологиите в киното и в телевизията, това не засяга сценаристите. Ако преди един сценарист е писал сюжета за 10 епизода за една година, то и за в бъдеще ще му е необходимо същото това време. В момента се намираме в един балон, който рано или късно ще се спука. След като големите студия вече започнаха да забавят ритъма, бумът се подклажда най-вече от стрийминг медиите, които са увеличили производството си на сериали от 2011 г. до днес с 1450%. Това са Netflix, Amazon, Hulu, YouTube Red, Vimeo и Fullscreen. До края на десетилетието и двете най-големи телекомуникационни компани в САЩ - AT&T и Verizon, също имат намерения да направят сериозни инвестиции в стрийминг медиите.

Заговори се за втори сезон на “Младият папа”, но засега не може да се каже със сигурност дали ще го бъде. Неговият оператор Лука Бигаци през декември категорично заяви, че поради непосилния ритъм на работа никога повече няма да снима сериали. Говори се, че в момента Сорентино усилено работи върху филм за живота на бившия министър- председател на Италия Силвио Берлускони.

Джъд Лоу бързо се превърна в любимец на зрителите в ролята на младия папа Пий ХIII
Джъд Лоу бързо се превърна в любимец на зрителите в ролята на младия папа Пий ХIII
Главата на Римокатолическата църква със съветничката си сестра Мери (Даян Кийтън)
Главата на Римокатолическата църква със съветничката си сестра Мери (Даян Кийтън)
Рекламата в Ню Йорк доказва световната мания. Българите видяхме филма преди американците.
Рекламата в Ню Йорк доказва световната мания. Българите видяхме филма преди американците.
Режисьорът Паоло Сорентино е носител на "Оскар". На снимката - работен момент от сериала
Режисьорът Паоло Сорентино е носител на "Оскар". На снимката - работен момент от сериала
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X