Напишете дума/думи за търсене

(Не)полезно ли е да работим с приятели

Много от нас прекарват повече време на работа, отколкото у дома, така че е съвсем нормално да създадем по-близки връзки с някои от колегите.

Отвъд професионалните взаимоотношения е важно да имаме някого, който празнува вашите постижения в работата и на когото бихте доверили личните си проблеми и щастливи преживявания. В противен случай работното място би се превърнало в самотна и изолираща среда. Според проучване, проведено от Gallup, наличието на поне един приятел на работното място ни помага да се представим по-добре и ни позволява да бъдем по-иновативни, което може да доведе до по-висок доход.

Какви са другите изводи от това изследване?

Създава повече възможности за свършване на задачите

Според това проучване наличието на приятел в офиса може да ви насърчи да ходите на работа с желание, тъй като това е място, където прекарвате време с човек, когото харесвате, а това е предпоставка за щастливи работни часове.

Когато работите с другарче, има 7 пъти по-голяма вероятност да изразите желание да се включите в повече проекти, независимо дали е чрез споделяне на идеи или повишаване на ефективността на извършвания от вас труд. Освен това има 20% по-малък шанс да напуснете позицията си или непрекъснато да търсите други възможности. Проучването показва също, че 50% от служителите, които работят заедно с приятел, изграждат специална връзка с компанията в сравнение с 10% от тези, които имат само професионални отношения във фирмата.

Приятелите развиват динамика, която задейства иновациите и кара бизнеса да расте

Поддържането на приятелство на работното място може да доведе до 12% повече печалби, тъй като служителите чувстват по-голяма връзка с останалите от екипа. Това означава, че те са по-склонни да поемат рискове, които могат да доведат до иновации. Поради доверието, което имат един в друг, мениджърите са склонни да оценят представянето им, това на екипа и компанията като цяло като положително, което може да доведе до увеличаване на заплатата, повишение или бонуси за постиженията. Освен това е по-малко вероятно да изпитате негативни чувства като тревожност, стрес и умора след работен ден.

Има 36% по-малък шанс за трудови злополуки

И за мъжете, и за жените наличието на най-добър приятел в офиса води до по-добри резултати. Според изследването 6 от 10 компании, чиито служители имат лични и професионални отношения, страдат от 36% по-малко инциденти, свързани с безопасността. Това е така, защото те имат по-силна връзка с колегите си и предпазват работната среда с всички сили.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X