Напишете дума/думи за търсене

Когато дъщерята се комплексира от майка си

Природата работи по свои правила и много често се получава така, че от двама красиви родители се ражда дете, което не е така привлекателно, както всички очакват. Когато това е момиченце, нещата може да се усложнят и това ще се случи именно в тийнейджърските години. Като цяло тези години са период на безброй съмнения, които се зараждат у децата. Някои сред тях носят силни характери и високо самочувствие, което не може да бъде разклатено така лесно, но повечето са чувствителни и лабилни. Красивите майки на дъщери трябва да са особено бдителни.

Всъщност дали детето ви ще има типичните белези на красавица ще проличи в по-ранна детска възраст и вие може своевременно да реагирате, така че кризата да не настъпи изневиделица за всички. Ако момиченцето ви не се оформя като красавица, й вдъхвайте още повече кураж и самочувствие във връзка с всички останали положителни качества, които притежава. Например ако има хубаво тяло, въпреки че не е привлекателна в лицето, я насърчавайте от малка да се занимава с танци и спорт, така че да запази добрите си форми и те да бъдат щит на нейното самочувствие, когато започне да бъде оценявана по външност. Ако пък има красиво лице, но недобро тяло, е още по-лесно – помагайте й да бъде в по-добра форма. Ходете с нея на спорт, гответе здравословно, сервирайте вечерята рано, правете дълги разходки в природата заедно, вземете й куче, което да разхожда, оборудвайте стаята й с някой фитнесуред и т.н. Ако детето ви няма нито хубаво тяло, нито особено привлекателно лице, а в същото време вие сте красавица, ще ви бъде трудно, но е важно да положите всички усилия. Защото ако комплексирате дъщеря си, това може да доведе до дългосрочно отчуждаване между вас двете.

Няма нужда да се перчите пред детето с дългите си крака, хубавите си гърди или съвършените си скули. Нека и вашият партньор се съобразява с това и да не ви засипва с комлименти пред детето. Опитайте да се гледате по-рядко в огледалото, гримирайте се по-леко и не прекалявайте с всички онези неща, които подчертават хубостта ви. Откажете се от предизвикателните деколтета, ако дъщеря ви за разлика от вас няма хубав бюст. Не прикалявайте с късите поли, ако нейните крака не са така стройни. Понякога ще виждате очите на детето си, вперени във вас със завист. Не се фрустрирайте по никакъв начин – това не означава, че тя не ви обича. Това означава, че тя страда. Не изпитвайте и чувство за вина – детето ви ще усети това и ще се почувства още по-зле. Най-добре е да неглижирате темата. Ако щерка ви иска да говори за комплексите си, изслушайте я и се отнесете с разбиране. Може да ползвате и благородна лъжа – например да й споделите как вие на нейната възраст сте била далеч по-невзрачна от сега, че нито едно момче не ви е харесвало и т.н. Дайте й за пример своя черта от външността, която не харесвате – например кажете й, че винаги сте искала да имате по-тънка талия или по-бели зъби, но сте се приела такава, каквато сте, и това е най-верният подход.

В никакъв случай не се сравнявайте с детето си. Особено ако е ясно, че в това сравнение неговата външност ще загуби. Обръщайте вниманието му към онези черти от външността, които има шанс то самото да харесва, но без да ги сравнявате със свои. Изречения като „Да, аз имам хубава кожа, но пък ти имаш по-дълги пръсти на ръцете“ са напълно изключени! Детето винаги ще намира това, което няма, за по-важно, така че е най-добре да не му напомняте какво няма. Напротив – говорете му постоянно за това което има и с което се отличава.
Бащата ще има ключова роля в оформянето на самочувствието на вашата дъщеря като жена. Тя трябва да е напълно уверена, че той я харесва и обича безусловно и, разбира се, не бива да допускате ревност във вашето семейство от детето към вас или към баща му. И без това самочувствието му се клати, не е необходимо да се налага да се бори и за вниманието на някой от родителите си.

Бъдете близък приятел и добър слушател на дъщеря си. Проявявайте разбиране за нейните чисто момичешки комплекси. Не туширайте нейните признания с изречения като „Стига си говорила глупости! Хубава си си.“ Изслушвайте я, споделяйте й за своите притеснения и комплекси, помагайте й да става по-хубава и не се сравнявайте с нея.

Кои са истините, които всяка дъщеря трябва да чуе от своята майка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X