Напишете дума/думи за търсене

Да чуваме другите - изгубеното изкуство

Всички ние сме родени с две уши и една уста, но едва ли някога сте мислили за тази символика. Ами ако Създателят е имал предвид, че ние трябва да слушаме повече, отколкото да говорим? Ако това е в основата на личната ни хармония и хармонизирането ни с околния свят?

Казват, че слушането е умиращо изкуство. Днешната култура се поддава на дефицит на вниманието - разсейването е толкова лесно, че всъщност се превръща в единствения ни начин на възприемане. Когато например изпращате съобщения на някого, но сте с друг, е невъзможно да присъствате напълно.

Facebook, Twitter, Instagram са малки чудовища с ненаситни апетити. За тихи приложения те всъщност вдигат много шум. И не, те не разделят вниманието ни, те тотално го ограбват. Детето ви се е прибрало и има да сподели нещо, но вие сте се взрели в малкия екран и само си мислите, че го чувате.

Не само социалните мрежи са проблем обаче. Сигурно ви се е случвало да разказвате нещо на някого и още преди да приключите, той вече споделя своята версия на подобна история. Преди да сте имали време да завършите мисълта си, той започва своя отговор.

Всички сме станали такива – нетърпеливи слушатели, некачествени чуватели. Имаме и своите оправдания – времето е забързано, динамично, изискващо. Къде ти цял час да чуеш нечия история, да изслушаш нечие сърце?

Така обаче ние се губим. Претапяме се във времето и неговото безапелационно бързане. Късаме връзката помежду си, защото късаме способността си да общуваме. Отритваме онова свое умение, което имат само човешките същества – да разговарят с думи, да се чуват, да се слушат.

Няма да говорим за това колко е важно да се чуваме. Утре видяното във Facebook фийда ви няма да има никакво значение, но вече ще сте пропуснали един момент да общувате със своето дете или със своя любим качествено, пълноценно, от А до Я.

Да не говорим колко изнервени ставаме, когато информацията попада при нас от няколко канала едновременно. Единственият начин да го предотвратим е като слушаме един източник и сме концентрирани в него.

Няколко стъпки, за да подобрите способността си да чувате:

1. Попитайте близките си дали слушате добре

Позволете им да бъдат брутално честни. Нека единствената последица от отговорите им е да станете по-добър слушател.

2. Гледайте хората в очите, когато разговаряте

Ще кажете, че го знаете. Но практикувате ли го? Предизвикателство е да се поддържа директен контакт очи в очи с хората; след като започнете да обръщате внимание, ще осъзнаете, че поглеждате встрани повече, отколкото сте предполагали.

3. Оставете телефона си встрани, когато е възможно

Винаги ще има добро извинение да държите телефона си наблизо, когато сте на среща с приятели, но малко неща показват по-добре уважението и това, че желаете да ги чуете, както това да се откажете от непрестанната си "прегръдка" с телефона. А особено децата винаги разбират кога ги слушате и кога само се правите, че ги чувате.

4. Не говорете веднага, когато ви се прииска

Защо това е толкова трудно? Досадно е, когато някой ни прекъсне, преди да сме завършили изречението, и въпреки това се оказва, че правим същото през цялото време.

5. Бъдете чувствителни и съпричастни към казаното

Понякога хората не се нуждаят от съвет, поука или утеха. Нуждаят се просто да чуете споделеното от тях и да го разберете. А това може да направите със сърцето си, не с думи.

6. Присъствайте напълно

Активното слушане казва на човека, с когото сте, че той има значение за вас. Когато не позволите на всички разсейващи обстоятелства да привличат вниманието ви, човекът срещу вас ще го знае. Вие – също ще го знаете.

Само нещастните хора са зли и оскърбителни към другите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X