Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем да се оправдаваме?

Кога хората се оправдават? Това може да се случи, ако се страхуваме от някого. Друг вид оправдание е, когато изпреварваме събитията, съзнателно изкривяваме някаква информация, за да се предпазим и освободим от отговорност в бъдеще.

Какво представляват "оправданията"? Даден индивид описва ситуацията по начин, който е удобен и полезен за него. Тоест той намира оправдание за поведението си, обяснява го по такъв начин, че решенията му да изглеждат правилни и справедливи.

Ние оправдаваме поведението си
Да приемем, че вашият приятел ви разказва за връзка с половинката му, която е в безизходица.

Може да каже, че приятелката му е „винаги недоволна от всичко“, „обижда се“, „изпада в истерия“, „не слуша това, което й се казва“, „не иска да се развива“, „съгласява се с дадено решетие, а след това прави нещата по свой начин " и т.н.
Всъщност не е толкова важно какво точно казва, важно е накъде водят тези словоизлияния.

Да речем, че ако реши да се раздели с приятелката си или й изневери, тогава това действие в собствените му очи ще бъде оправдано.

Вместо наистина да гледа какво се случва в отношенията му, той старателно създава индулгенция за себе си в случай на раздяла или изневяра.


Наличието на такива обяснения, от една страна, го държи в тези отношения. С две думи, той говори с приятел, след разговора му става по-лесно и е възможно да се отложи решението. От друга страна, ако все пак се стигне до разлъка или невярност, той има добре подготвена предварителна „обосновка“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X