Напишете дума/думи за търсене

4 начина да подобрите отношенията си с баща си

Вече ви запознахме с признаците, които сочат, че най-вероятно вашите отношения с татко ви са токсични.

Ако все още има воля и желание у вас да подобрите атмосферата помежду ви, продължете да четете.

1. Поставете реалистични очаквания
В един перфектен свят всички бихме имали силни взаимоотношения с всеки един в живота си, включително с родителите си. Но както знаем, светът не е съвършен. Някои дуети родител-дете ще станат най-добрите приятели, докато други просто ще се понасят.
Ако искате да подобрите отношенията си, бъдете реалисти. Може би не ви е писано да бъдете най-добри приятели с мама и тате - това е добре. Това, което може да бъде наистина лошо, е да храните надежди за нещо, което никога няма да се случи, и да бъдете разочаровани, когато не стане.

2. Избирайте битките си
Понякога си струва да не се съгласите. Бащите и дъщерите, и синовете, макар и често сходни в много отношения, трябва да помнят, че са отгледани в различни епохи и са имат различен житейски опит. Вие и баща ви може да имате напълно различни идеи за кариера, отношения и родителство и това е съвсем нормално. Идентифицирайте областите, в които никой от вас няма вероятност да промени мнението си, и се съгласете да уважавате мнението на другия без преценка или враждебност.

3. Научете се да прощавате
Придържането към обидата е лошо за вас - буквално. Проучванията показват, че задържането на недоволство повишава кръвното налягане, сърдечната честота и активността на нервната система. Докато прошката може да подобри цялостното здраве чрез намаляване на нивата на стрес. Освен физическото здраве, тя може да подобри психичното здраве, връзките и траекторията на кариерата. Натрупаният гняв насочен към някого, може да се пренесе и в други отношения. Недоволството на баща ви или преценката на връзката ви с него може да се прояви в това да започнете да крещите на собствените си деца в конкретна ситуация, в които те дори не са виновни.

4. Разберете, ако връзката ви не подлежи на „ремонт”
Всяка двойка родител-дете има своите спорове. Но ако винаги сте се чувствали така, сякаш се превръщате в най-лошото си Аз, когато се върнете у дома, семейството ви може да стъпва върху токсична територия. Отровните хора изсмукват, а срещите ви с тях ви оставят емоционално унищожени. Времето, прекарано с тях, през което те ще ви накарат да свършите нещо в тяхна полза, ще ви накара да се чувствате разочаровани, ако не и ядосани. Не си позволявайте да се изчерпвате в резултат на даване и на неполучаване на нищо в замяна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X