Напишете дума/думи за търсене

Меню за красива коса (+рецепти)

Здравата и красива коса зависи не само от козметиката, която ползваме, но от начина, по който я „храним”. Правилното меню, богато на витамини, микроелементи и антиоксиданти, е в състояние значително да подобри състоянието на кожата на главата и косата. Имайте предвид, че в този случай резултатите не идват мигновено, но ако проявите търпение, ще се радвате на дълготрайно здрава и блестяща коса.

Ако не сте доволни от вида на прическата ви, е необходими да се замислите какво ядете. При твърде мазна коса трябва да се откажете от всичко мазно и пържено, а от месото хапвайте само пилешко и пуешко, като наблягате на рибата, зеленчуците и яйцата. Предпочитайте храните, богати на витамин В, който се съдържа в карфиола, броколите и бобовите растения.

При суха коса и скалп, менюто трябва да включва микроелементи като сяра и мед. За целта консумирайте морските дарове (калмари, скариди), а от зеленчуците – краставици и тиквички. Сярата осигурява блясък на косите – ще си я набавите чрез яйчния жълтък, лука, чесъна, аспержите. Включвайте редовно в менюто си мастни киселини – риба (сьомга, скумрия, тон), ядки, зехтин, авокадо. Пийте поне по 1,5 л вода дневно, за да хидратирате сухата коса.

Ако прическата ви е без обем, вероятно имате нужда от цинк. Ще го откриете в месото, морските дарове, яйцата, млякото, овесените ядки, черния хляб. Аминокиселината тирозин отговаря за пигментацията и ще направи цветът на косата ви по-наситен. За целта консумирайте авокадо, банани и млечни продукти.
Косопадът често е причинен от дефицит на желязо, йод, витамин Е. Богати на йод са морските дарове и водораслите. Желязо има в яйцата, бобовите храни, червеното месо, черния дроб, морковите. Витамин Е се съдържа в растителните мазнини, маслото и яйцата.

Мус от шамфъстък с авокадо
20 мин (без времето за охлаждане и накисване на ядките)
4 порции

Необходими продукти:
3 бр. авокадо
1/2 ч.ч. мед
1 ч.ч. неосолен шамфъстък
1 ч.л. сок от лайм
щипка морска сол

Начин на приготвяне:

1. Залейте шамфъстъка с вода за 3 часа, след което подсушете ядките, като ги сложите на кухненска кърпа.
2. Сложете ядките в блендер заедно с меда и 1 с.л. вода и разбийте до еднородна смес. Преместете в купа и оставете в хладилник за 5 часа или най-добре за цяла нощ.
3. Обелете охладеното авокадо (най-добре го оставете предварително заедно с ядките в хладилник) и го нарежете на кубчета.
4. Сложете авокадото заедно с ядките в блендер, прибавете 1 ч.л. сок от лайм, щипка морска сол и 1/2 ч.ч. вода.
5. Разбийте до хомогенна консистенция. Разпределете във формички, покрийте с фолио и оставете в хладилник за 5 часа.
6. Преди поднасяне украсете готовия мус с листа мента и цели ядки шамфъстък, предварително запечени на сух тиган.

Запечена сьомга с броколи
60 мин
6 порции

Необходими продукти:
500 г филе от сьомга
500 г броколи
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. масло
125 г твърдо сирене
200 мл мляко
100 мл сметана
4 яйца
щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:
1. Нарежете филето от сьомга на парчета, поръсете с лимонов сок и с малко сол и черен пипер. Оставете за 30 мин, залейте с гореща вода и варете за 10 мин на слаб огън.
2. Залейте броколите с гореща вода и варете 10 мин.
3. Разбийте сметаната с млякото, сиренето и яйцата. Подправете с индийско орехче, малко сол и черен пипер.
4. В намаслена форма сложете на пластове броколите и рибата и залейте със сметановата смес. Печете за 20 мин на 220° С.

Тиквички със сметана и чесън
30 мин
4 порции

Необходими продукти:
100 г сметана
70 г твърдо сирене
2–3 скилидки чесън
2–3 малки тиквички
копър
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Нарежете тиквичките на кръгчета и посолете. Настържете сиренето.
2. Застелете тава с хартия за печене и подредете тиквичките. Прибавете към сметаната минатия през преса чесън и сиренето.
3. Върху всяко кръгче тиквички сложете от сметановата смес и отгоре поръсете с копър (сух или пресен).
4. Печете на 180° С около 20 мин.

За още практични съвети, разговори със специалисти и вкусни рецепти търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X