Напишете дума/думи за търсене

Съвети, които ще направят косата ви здрава и блестяща

Ако искате да имате дълга и красива коса като Рапунцел, ще трябва освен на гените си да разчитате и на грижите за нея.

Помнете, че мократа коса е особено уязвима.

В тази статия няма да намерите някакви извънземни съвети за грижа за косата, но тук са събрани най-простите, но важни правила и закони на блестящата коса .

Не измъчвайте косата си, като я решете 100 пъти на ден. Това не работи и може да я увреди. Този мит вероятно се е родил преди десетилетия, когато все още не съществуваха висококачествени продукти. Чрез честото четкане на косата, увреждате структурата й. Използвайте четка само когато наистина имате нужда от нея. Между другото, наистина е полезно да решете косата точно преди да я измиете.

Водата трябва да бъде топла, не студена или гореща. Всички знаем, че горещата вода прави косъма крехък, а много хора все още вярват, че студената вода прави косата блестяща. Студената вода няма големи суперсили, но е добре да използвате балсам след измиването.

Когато миете косата, нанасяйте шампоана върху скалпа и корените. Не мийте по цялата дължина. Колкото по-дълга е косата, толкова повече се заплита.

Трябва да нанасяте балсама или маската за овлажняване на влажна коса, а не на мокра. След като изплакнете косата, внимателно я изстискайте и избършете с кърпа. Имайте предвид, че влажната коса е наистина уязвима. Ако издърпате косата си прекалено силно, ще я повредите, но ако не я избършете напълно, козметичният продукт няма да се абсорбира. Най-добре нанасяйте козметиката с пръсти, а не с четка.

Падането на косъмчета в банята е нормално. Жизненият цикъл на косъма се състои от няколко етапа. Продължава 2-3 месеца и след това поема по пътя си. Това означава, че онези косми, които губите по време на душ, са такива, от които тялото иска да се отърве, за да позволи на фоликули да произвеждат нови. Средно губим около 100-150 косми на ден.

Косата пада по-бързо през определени сезони. По правило това се случва през есента, когато тялото ни рестартира всички процеси. Не се притеснявайте, това е природен феномен, който завършва след 3 месеца.

"Измиването на косата ви всеки ден я уврежда" и "Трябва само да изчакате и след това косата ви ще свикне с нея и няма да се замърсява толкова бързо" са вредни съвети. Първо, невъзможно е да „преквалифицирате“ косата си. Секрецията на себум е свързана с процесите на тялото и хормоните.

Второ, убеждението, че честото миене с шампоан е лошо за косата и скалпа, е истинска причина. В миналото шампоаните съдържаха агресивни компоненти за измиване, но съвременните шампоани са абсолютно безопасни за ежедневна употреба.

Ако използвате стайлинг продукти, живеете в замърсена зона или често носите шапка, препоръчително е да си миете косата всеки ден или на 3 дни. В противен случай е вероятно да причините болести по скалпа.

Използвайте спрей-балсам, ако имате тънка коса. Проблемната коса може да се заплете дори ако използвате маска. Освен това спреят помага за справяне със статичната коса по-добре от водата.

Качеството на вашата четка е от значение. Ако нямате възможност да закупите няколко различни четки, 1 широка четка с естествена четина ще бъде достатъчна за ежедневна употреба.

Краищата се нуждаят от повече овлажняване, отколкото скалпът. Що се отнася до рязането на връхчетата, може да го правите веднъж на всеки 3-6 месеца в зависимост от растежа на косата.

Внимавайте с маслата, те може да бъдат вредни. Ако имате някакви заболявания (дори пърхот), те може да влошат ситуацията.

Гелът от алое вера е идеалният продукт, който подхранва скалпа.

12 типа коса. Разбери каква е твоята!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X