Напишете дума/думи за търсене

6 най-добри начина за използване на бира за кожата и косата

Бирата е една от най-старите и популярни алкохолни напитки в света. Освен приложението й, което ни носи добро настроение, когато я консумираме умерено, тя може да има определени козметични приложения.
Преди да изброим предполагаемите й разкрасителни свойства, си струва да се задълбочим в съставките на тази напитка.

Съединенията в бирата включват протеини, витамини, фибри и въглехидрати. Често се споменава и антиоксидантното й съдържание под формата на полифеноли. Според проучване, публикувано в Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, това може да даде определени ползи за състоянието на кожата и лечението на определени състояния.

1. Изплакване на косата
Ежедневната грижа за косата е от ключово значение за предотвратяване на нейното заболяване, което означава избор на правилните продукти.

Протеините и антиоксидантите, съдържащи се в бирата, могат да помогнат за укрепване на корените на косата, което е пръв помощник за борба с косопада и сухотата. В резултат на това косата може да стане по-силна и блестяща.

Изследване, публикувано от Американското дружество на пластичните хирурзи, потвърждава значението на антиоксидантите за поддържане на здрава кожа и смекчаване на щетите, причинени от стареенето. Не се предоставят обаче подробности относно възможната полезност на бирата за състоянието на скалпа.

Рецепта за балсам. Препоръчително е да се консултирате с дерматолог, преди да я приложите.

• 1/2 чаша бира (100 мл)
• Ароматизиран балсам

Първо, навлажнете косата си и нанесете бирата с помощта на спрей. След това оставете да стегне за 10 мин и изплакнете с много топла вода. Накрая нанесете малко ароматизиран балсам, така че косата да не мирише лошо.

2. Маска от бира и кисело мляко
Ечемикът и хранителните вещества в бирата помагат да се контролира прекомерното производство на мазнини.
Според тази традиционна рецепта, когато се комбинира с кисело мляко и малко зехтин, може да използвате бира, за да създадете естествен пилинг на лицето, за да придадете на кожата си обновен вид.

• 5 супени лъжици бира (50 мл)
• 2 супени лъжици обикновено кисело мляко (20 грама)
• 1 супена лъжица зехтин (14 грама)
• 1 яйчен белтък

От тези съставки, единствената с ползи за кожата, които са потвърдени от науката, е яйцето. Изследване, публикувано от Nutrients през 2015 г., подчертава значението на антиоксидантите в тази храна за здравето на кожата.


Въпреки това, тъй като това е храна, която причинява алергии при много хора, се препоръчва повишено внимание, преди да я използвате. Също така е за предпочитане да се консултирате с дерматолог преди употреба.

Добавете всички съставки в купа и ги разбийте на гладка смес. След това почистете лицето си и нанесете тънък слой от продукта с помощта на мека четка. Оставете да изсъхне. Накрая изплакнете
с топла вода.

3. Ексфолиант от бира и ягоди
Ягодите са доста популярни и питателни, а сладкият им вкус позволява да бъдат включени във всяка закуска.
Тази ексфолираща бирена маска за кожа може да има свойството да помага за премахване на мъртвите клетки. В същото време може да е полезна за премахване на черните точки, като по този начин придадете по-добър вид на „Т” зоната на лицето.

По отношение на ягодите проучване, публикувано от Critical Reviews in Food Science and Nutrition, говори за ползите от техните антиоксиданти и витамини за здравето на хората. Тези съединения могат да поддържат здравето на кожата и косата.

• 3 ягоди
• 1 супена лъжица бира (10 мл)

Намачкайте ягодите с вилица и ги смесете с бирата. След това нежно масажирайте тази смес в лицето си, като я оставете да стегне за няколко минути. Изплакнете с топла вода. Накрая нанесете овлажняващ тоник.

4. Прясна мляко и бира за коса
Популярните вярвания твърдят, че комбинацията от тези две съставки помага за борба с пърхота, сухия скалп и матовия външен вид. Важно е обаче да се отбележи, че няма доказателства в това отношение и употребата му не се препоръчва без одобрението на специалист.

• 2 супени лъжици прясно мляко (20 мл)
• 2 супени лъжици бира (20 мл)

Комбинирайте двете съставки и ги втрийте в косата и скалпа. След това оставете сместа да стегне за няколко минути. Накрая измийте косата си с обикновен шампоан.

5. Средство за мазоли
Бирата на теория може да послужи за омекотяване на твърдата кожа, която образува мазоли по краката.
Най-популярните рецепти, като описаната по-долу, съветват да го комбинирате с малко запарка от мента. Изследване, публикувано в Journal of International Society of Sports Nutrition, потвърждава, че ментата има аналгетичен и противовъзпалителен ефект, въпреки че приложението й за лечение на кожни мазоли не е анализирано.

• 2 чаши ментов чай (400 мл)
• 1/2 чаша бира (100 мл)

Смесете горещия ментов чай с бирата. След това накиснете краката си за няколко минути, като ги масажирате нежно. После използвайте пемза, за да премахнете мъртвата кожа. Накрая изплакнете краката си и ги подсушете добре.

6. Балсам с бира и жожоба
Бирата и малко масло от жожоба могат да заменят конвенционалните балсами. С тази комбинация бихме могли да постигнем блестяща, здрава и красива коса.
Маслото от жожоба има антиоксидантни свойства, които допринасят за здравето на дермата.

• 1/2 чаша бира (100 мл)
• 1 супена лъжица масло от жожоба (15 грама)

Добавете маслото от жожоба към бирата. След това нанесете сместа върху косата си след измиване с шампоан. Накрая изплакнете обилно с вода и я срешете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X