Напишете дума/думи за търсене

Могат ли добрите бактерии да ни помогнат в ежедневната борба със стреса? И има ли връзка между чревното здраве и мозъка?

Един ден в живот на стрес

Случвало ли ви се е да усетите първите вълни на стрес за деня още от момента, в който сутрешната аларма ви събуди? Е, не сте сами. Понякога дните ни са изпълнени със ситуации, които поставят на изпитание психическото ни равновесие. Не успявате да започнете деня си достатъчно рано, пропускате закуската, бързате за работа или за училището на децата, засядате в задръстване, а веднага след това се гмуркате в морето от безкрайни имейли и крайни срокове. 

В следобедните часове вече се борите с умората, жадувате за нещо сладко или усещате онова познато свиване на стомаха от безпокойство.  И ето, че е дошла вечерта, когато вместо да се отърсите от стреса през деня, се случва така, че мозъкът ви още се занимава с мисли за някой недовършен проект или лични тревоги от различно естество. Да не забравяме, че понякога дори само ежедневното планиране какво да приготвите за вечеря, може да увеличи нивата ви на тревожност.

Това е само един възможен сценарий за деня, а всички знаем, че ситуациите могат да са най-различни. И истината е, че всички те могат да повлияят на здравето на червата и психическото ни благополучие.

Как да постигнем wellness ежедневие?

Или иначе казано - как да се почувстваме добре в кожата си и да намалим максимално влиянието на стресовите ситуации, с които се срещаме през деня? 

Качествен сън. Почивката е от съществено значение, както за ума, така и за тялото ви. Не подценявайте качествения нощен сън. Добре е да си осигурявате между 6-8 часа почивка, за да позволите на тялото си да се освежи и да се възстанови. Със сигурност сте забелязали, че сутрин настроението ви е различно, в зависимост от това дали сте успели да си починете добре или сте си легнали късно и се е наложило да броите овце безрезултатно.

Пълноценно хранене. Изберете диета, богата на плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни, за да подхраните тялото си. Приемът на пробиотици ще даде още едно рамо при балансирането на чревната флора, изчистването от токсини и ще направи храносмилателният процес по-ефективен. Наличието на пробиотици в диетата се свързва с положителни ефекти върху психическото здраве, включително намаляване на симптомите на депресия и тревожност. Вижте повече по темата по-долу в статията, където обсъждаме връзката “черва-мозък”.

Ежедневни упражнения. Изберете активността, която най-много се доближава до вашата натура. Може би предпочитате да ходите бързо по планинска пътека или пък по пътя към офиса. Може любимият ви начин за раздвижване да е йогата, а може и да е интензивна тренировка във фитнеса. Което и да е вашето - направете го. Ежедневните упражнения зареждат тялото ви с енергия и повишават настроението. А също и самочувствието.

Вашият личен wellness спътник

Точно тук започва историята на Bactology Anti Stress и желанието ни да направим продукт, който да е наш верен спътник по пътя към едно пълноценно wellness ежедневие. Не искахме това да е просто добавка. Искахме тя да част от ежедневния ритуал на грижа за себе си.

Истинската магия на Bactology Anti Stress

Той е изцяло натурален продукт, подсилен с автентичния Lactobacillus bulgaricus и с екстракт от жълт кантарион, всеизвестен с успокояващия си ефект върху нервната система. 

Но, когато говорим за него, не става дума само за борба със стреса.  

Той ви помага да се фокусирате по-добре в работата си, като значително повишава работоспособността и концентрацията ви, независимо дали сте учител, научен работник или човек, който иска да свърши определена работа, без да се разсейва непрекъснато.

Благодарение на внимателно подбраните натурални съставки, антистрес пробиотикът предлага целенасочена помощ за тези от вас, които се борят с тревожност или изпитват изтощение по време на сезонни промени, като например "пролетна умора". Продуктът е специално разработен за да облекчи тези симптоми, черпейки от силата на природата за подобряване на настроението и енергийните нива.

Няма как да пропуснем и благотворното му въздействие върху съня, който, както вече споменахме, е ключова съставка от wellbeing рутината. Добрият сън е фундаментален за възстановяването на организма, паметта и общата жизнена енергия. Bactology Anti Stress съдейства за по-спокоен и възстановяващ сън, като не само улеснява заспиването, но и подпомага по-качествената фаза на дълбок сън, осигурявайки по-свежо събуждане сутрин и готовност за предизвикателствата на новия ден.

Връзката “черва-мозък”

Вероятно вече сте чували за тази връзка. А, ако не сте - със сигурност сте я усещали през живота си.  Само си помислете за онези усещания в корема, които показват начина, по който се чувстваме: 

Злобните коментари оставят у нас “горчив вкус”; усещаме “пеперуди в стомаха”, когато сме влюбени; “коремът ни се е свил на топка”, когато сме притеснени; трябва да “смелим” нова информация, която получаваме; “пълним гащите”, когато ни е страх.

През последните години тази взаимовръзка е една от най-разискваните и изследвани теми в научните среди. Храносмилателната ни система има способности, които превъзхождат всички останали органи, и дори може да си съперничи с мозъка. Тя има собствена нервна система, известна като ентерична нервна система (ЕНС), и все по-често, и не само в научните среди, е наричана „вторият мозък“. Този втори мозък се състои от 50–100 милиона нервни клетки, колкото се съдържат в гръбначния мозък. Червата са в постоянна комуникация с мозъка, което ги прави критичен фактор в регулирането на настроението и емоциите. Тази взаимовръзка подчертава значението на здравословното храносмилане за общото психическо благополучие.

“Последните проучвания показват, че в тясно взаимодействие с микробите, които живеят в тях, червата могат да влияят на основните ни емоции, чувствителността ни към болка и социалните ни взаимодействия и дори да направляват много от нашите решения – и то не само свързаните с хранителните ни предпочитания и размера на порциите. Потвърждавайки популярния израз „да вземеш решение въз основа на вътрешно чувство“ в невробиологичен смисъл, сложната комуникация между червата и мозъка играе роля при вземането на някои от най-важните решения в живота ни.”*

По всяка вероятност стресът е един от най-важните дразнители, които мозъкът и червото обсъждат помежду си. Ако мозъкът  усеща, че проблемът е голям, той иска да го реши. Затова му трябва енергия. И я взима назаем, най-вече от червата. Проучвания, публикувани в списание "Annals of General Psychiatry", показват, че пробиотиците могат да имат положителен ефект върху психическото здраве, като помагат за намаляване на симптомите на депресия. Това подчертава потенциала на пробиотичните добавки за подобряване на емоционалното благосъстояние.

Отвъд облекчаването на стреса

Bactology Anti Stress надхвърля ролята на намаляване на стреса и облекчаване на нервното напрежение. Неговата формула, обогатена с 50 милиарда живи бактерии и девет мощни пробиотични щама, действа като защитник на доброто състояние на нашите черва. Тук не става въпрос само за успокояване на ума. Става въпрос за подкрепа на стабилна вътрешна среда, където се намира значителна част от имунната ни система.

Нашите черва са нашият „втори мозък“ и играят решаваща роля за цялостното ни здраве и благополучие. Пробиотиците действат синергично, за да балансира чревната флора, която е ключова за здравето на храносмилането и имунитета. Знаете ли, че имунните клетки, които се намират в червата ни, представляват най-големият дял на имунната система на тялото ни? Пробиотичните щамове са своеобразна преграда срещу вредните патогени, намаляват възпалението и подобряват усвояването на хранителни вещества, което може да бъде компрометирано по време на стрес.

“Една от теориите на бактериолозите гласи: стресът е нехигиеничен. При променените условия на живот в червото оцеляват друг тип бактерии - не като тези от спокойните времена. Така да се каже, стресът променя климатичните условия в корема. Суровите момчета, които се справят чудесно с турбуленцията, се размножават изключително успешно - след края на работния ден те обаче не допринасят за най-доброто ни настроение.”**

Връзката между червата и мозъка означава, че здравите черва могат да допринесат за по-ясен ум и подобрено настроение. Щамовете, подбрани в Bactology Anti Stress, са специално селектирани заради способността им да поддържат тази връзка, помагайки за смекчаване на физиологичните ефекти на стреса върху тялото.

По същество този пробиотик е холистичен подход към здравето. Той не само смекчава непосредствените чувства на стрес и безпокойство, но също така подхранва чревния микробиом, полагайки основата за дългосрочно физическо и психическо благополучие. 

Създаден за реалния живот

Независимо дали сте зает родител, който жонглира между работа и семейство, студент пред изпити или някой, който преминава през различни етапи в живота си, Bactology Anti Stress може да се впише елегентно в ежедневието ви, предлагайки естествено допълнение към вашата wellbeing рутина, давайки ви умствена яснота и енергия. Защото, когато се погрижим за себе си отвътре, ние отключваме вратата към по здрав и хармоничен живот, подхождайки осъзнато към дълбоката взаимосвързаност на системите на нашето тяло.

В статията са използвани цитати и материали от книгите:

* ”Вторият мозък”, д-р Емеран Майер

** “Черво с Чар”, Джулия Ендерс

  • Ключови думи:
X