Напишете дума/думи за търсене

Билкови маски за лице

Красотата е относително понятие, но всички се стремим към нея, особено жените. Сигурно е едно – здравето и красотата вървят ръка за ръка. Красивите коса, кожа и нокти, са сигурен признак за добро здраве и хармония. Природата, от своя страна, ни дава страхотни билки, които могат да се ползват като козметични продукти, чието действие и ефикасност ще ви впечатлят.

Каква маска да си направите в зависимост от кожата, която имате.

Омекотяващи маски

Те са необходими, когато е възпалена кожата от студа, избистрят тена, изтъняват епидермата. Видове омекотяващи маски:

1. Намажете лицето с пчелен мед, стойте така 20 минути. Отстранете меда с памук, натопен в хладка розова вода.

2. Също така може да покриете лицето с тънки кръгли бананови резени, които да стоят 20 минути. Изплакнете лицето с хладка вода.

Противобръчкови маски

1. Намажете лицето с яйчен белтък с помощта на четка за боядисване на коса, като я движите, за да стане белтъкът на пяна. След 20 минути измийте лицето с вода. Прави се веднъж на 15 дни.

2. Вземете един белтък, зехтин 1 супена лъжица, лавровишнева вода също 1 супена лъжица и 6 г стипца (последните две – от аптеката). Смесете добре и наложете това върху марля и я поставете над пара, докато маската се стопи. Сложете я след това на лицето да стои 20 минути. След това се измива с вода. Това се прави последователно няколко вечери.

3. Сварете две лъжици овесени ядки в малко прясно мляко, докато станат на гъст бульон. Прибавете две чаени лъжички розова вода. Размажете по лицето и така стойте 1 час. Измива се с мека вода.

Маска при суха старееща и предразположена към бръчки кожа

Смесете 1 чаена лъжичка зехтин и 1 чаена лъжичка сметана, 1 супена лъжица кисело мляко и 2 супени лъжици краставичен сок. Намажете лицето и стойте така 20 минути. Измива се с хладка вода.

Маска за изглаждане на бръчките

Смесват се 2 супени лъжици листа от розмарин и 1 супена лъжица стръкове камшик в 500 мл червено вино (за суха и нормална кожа или в силна ракия или водка за мазна кожа). Кисне 1 месец, прецежда се и с тази настойка лицето се втрива сутрин и вечер.

Лапи против бръчки

Смачкват се 2 луковици от бял крем, смесват се с 1 лъжица мед и 1 супена лъжица сок от моркови. Лапата седи 2 часа вечер.

Лосион против бръчки

Най-ефективната и изпитана от времето рецепта включва морковен сок, приложен на лицето 30 минути. Възстановява жизнеността на епидермиса. Правете лосион с житни зародиши. Те съдържат витамините А, В и Е. Това е хранителна субстанция, която прави кожата гъвкава и еластична.

Противовъзпалителна маска

Една супена лъжица краставичен сок, 1 супена лъжица каймак и 1 белтък, разбит на сняг. Към тази смес с бъркане прибавете капка по капка и смес от тинктура мира и розова вода по равни части (взети от аптеката) – 1 супена лъжица. Размажете сместа между две марли и ги прилепете на лицето да стоят 1 час, след което се измийте. Това се прави един път седмично.

Маски за освежаване

1. Смачкват се малини или ягоди 2 супени лъжици и се смесват с по 1 лъжичка сметана и мед. Намазва се лицето да стои 20 минути. Измива се с хладка вода.

2. Две супени лъжици извара се смесват с 1 чаена лъжичка лимонов сок и 1 супена лъжица сок от моркови. Да стои на лицето 20 минути.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X