Напишете дума/думи за търсене

Палачинкови рецепти от целия свят

Кулинарните историци все още не са успели да открият на кого принадлежи честта за изобретяването на палачинките, но едно е сигурно - от няколко века това лакомство е познато на хората, а различните държави ги приготвят по собствена рецепта.

Французите са майстори на тънките, деликатни палачинки, наречени креп, които буквално се топят в устата. Сервират ги със сладка или солена плънка, а понякога са толкова засищащи, че спокойно може да послужат за основно ястие. Един от най-популярните варианти тук са прочутите Креп Сюзет с портокали и ликьор Куантро.

В Холандия са известни с миниатюрните пищни палачинки с мая, наречени поферти. Сервират ги обичайно с разтопено масло и пудра захар.
Мароканските палачинки се наричат мсемен - приготвят се от многолистно тесто и се изпичат на сух тиган. Пълнежът може да е сладък или солен - например, изключително апетитни са мсемен със сирене и домати.
Шведските картофени палачинки рагмунк приличат на бухти, но са доста по-тънки и фини. Шведите ги харесват комбинирани с пържен бекон и конфитюр от боровинки, но понякога експериментират и с други плънки - например, сирене, зелении, гъби.

Необходими продукти:
8 картофа
2 яйца
300 г брашно
700 мл мляко
масло за пържене
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, солта и половината мляко и разбийте, докато придобие хомогенно състояние.
2. Прибавете яйцата и разбъркайте. Сипете останалото мляко, отново разбъркайте и оставете за малко да престои.
3. Обелете картофите и ги настържете на едро. Добавете в тестото и разбъркайте.
4. Загрейте в тиган масло и с лъжица оформяйте от тестото малки тънки палачинки. Печете от двете страни до златисто. Ако е необходимо, за следващите палачинки добавяйте масло в тигана.

Пищните американски палачинки са запазена марка за закуска в холивудските филми. Те са фини и въздушни и се съчетават отлично с различни сосове и плодове - шоколад, конфитюр, мед, кленов сироп, ядки, банани, ягоди.


Необходими продукти:
250 мл мляко
40 мл разтопено масло
1 яйце
4 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
? ч.л.сол
170 г брашно

Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте млякото, яйцата, захарта и топлото (но не горещо) разтопено масло.
2. Отделно смесете брашното, солта и бакпулвера и пресейте при млечно-яйчената смес. Разбъркайте добре, за да се получи еднородно тесто без бучки. Не бъркайте прекалено дълго, тъй като палачинките ще станат жилави, вместо въздушни.
3. Загрейте добре сух тиган. За всяка палачинка са нужни около 2 с.л. тесто. Разположете ги в тигана, като оставяте малко разстояние между тях. Когато на повърхността на палачинката се появят мехури, обърнете от другата страна. Целта е да се получи нежна коричка, без да загарят. Поднесете със топинг по желание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X