Напишете дума/думи за търсене

Как да облекчим симптомите на гастрит с тези 7 плода

Гастритът е нарушение на храносмилателната система, причинено от възпаление на лигавицата, която предпазва стомаха от киселини.

Той предизвиква силно усещане за парене в стомаха, заедно с болка, газове и други симптоми на лошо храносмилане.
Може да има генетичен произход, но в повечето случаи е свързано с лоши хранителни навици и инфекция от бактерията H. Pylori.
Докато симптомите се появяват спорадично поради определени външни стимули, много хора имат повтарящ се гастрит и страдат от усложнения.

Въпреки че медицинските грижи са необходими, някои здравословни навици могат да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите и да ги предпазят от повлияване на качеството ви на живот.

Затова искаме да споделим с вас 7 вкусни плода, които имат способността да помагат за справянето с този проблем по естествен път.

1. Банани
Те са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, които работят заедно, за да подобрят храносмилането и да облекчат гастрита.

Това е мек плод с ниско съдържание на мазнини и протеини и тъй като регулира pH на стомаха, предотвратява язви и киселини.
Витамините А и С в тях, заедно с калий и магнезий, помагат за защита на стомашната лигавица и контролират възпалението.
Добавяйте към смутита и други рецепти и консумирайте при признаци на гастрит.

2. Папая
Този вкусен тропически плод е естествен лек за парене и киселини, причинени от гастрит. Основните му предимства се дължат на неговите фибри и ензими, които помагат за подобряване на храносмилането. Препоръчва се при възпаление на корема, както и при киселини.

Яжте 2 или 3 резена папая на ден. Може да добавите папая към нискомаслено натурално кисело мляко.

3. Праскови
Те са пълни с основни хранителни вещества, които им придават диуретични, противовъзпалителни и слабителни свойства. Техните значително съдържание на фибри помага за подобряване на храносмилането, като същевременно контролират възпалението на стомашната лигавица.

Тези свойства, заедно с витамините и минералите в тях, помагат за облекчаване на болката и възпалението от гастрит.

4. Ябълки
Ябълките съдържат вид фибри, наречени пектин, които образуват гел, когато влизат в контакт с течности. Гелът предпазва лигавицата на стомаха. Редовната консумация предотвратява проблеми като запек и намалява прекомерното производство на стомашни киселини.

Яжте до 2 ябълки на ден. Направете си ябълков сок и пийте винаги, когато забележите симптоми на гастрит.

5. Кокос
Както кокосовата пулпа, така и водата на този плод, имат успокояващ ефект при киселини и гастрит, минимизирайки производството на киселина. Витамините и минералите в него възстановяват хранителните вещества, загубени поради диария, а също така облекчават болките в стомаха, причинени от колит.

Яжте до 3 порции кокосова пулпа на ден. Пийте чаша кокосова вода, за да облекчите паренето, причинено от гастрит.


6. Круши
С подобен хранителен профил като ябълките, крушите са друга добра възможност за облекчаване на симптомите на гастрит чрез вашата диета. Те съдържат фибри и антиоксиданти, които намаляват възпалението в лигавицата на стомаха. Тези плодове съдържат значителни количества витамини А, С и В комплекс, всички необходими за оптимално храносмилане.

Яжте 2 круши на ден. Консумирайте пресен сок от круши, за да успокоите усещането за парене в стомаха.

7. Череши
Тези вкусни малки плодове съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които помагат в борбата с негативните ефекти на свободните радикали. Антоцианинът в тях е това, което им придава отличителния цвят. Освен това помага при симптоми на гастрит, включително болка и възпаление на корема.

Изяжте 5 или 6 зрели череши при първите симптоми на гастрит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X