Напишете дума/думи за търсене

Какво да сготвим с амарант, тофу и тахан (+рецепти)

Постоянно четем за киноа, чиа, кокосово мляко и масло, брашно от лимец, годжи бери и какви ли не още суперсъставки и храни, но когато се изправим пред тях в магазина, всъщност не знаем за какво да ги ползваме и ги отминаваме. Даваме ви няколко идеи, които да ви зарибят в приготвянето на ястия с тези суперхрани, и оставяме на вашето въображение да продължите поредицата.

Амарант

Това е древна култура, чиято история е свързана с ацтеките. Богата е на незаменими аминокиселини, а лизинът в него е пъти повече отколкото в другите зърнени култури. Амарантът е богат на фибри, витамини от В групата и др. Той е изключителен, ако сте на диета и/или спортувате активно, защото дава енергия и засища, без да ви товари с излишни калории.

За да го приготвите, може да го накиснете във вода за цялата нощ или пък да го сварите за около 20-25 минути. Почти всяко ястие, което готвите с ориз, може да бъде приготвено с амарант. Той може също така да се добави към ориза, лещата, боба и да допълни техните здравословни ползи за организма. Най-често амарант присъства в рецептите за супи. Той ги сгъстява и обогатява вкуса им. Може с него да напълните и зеленчуци – например чушки, тиквички, домати и да ги запечете със заливка от сос бешамел и кашкавал, да речем.

Амарантът на много места по света се хапва и като пуканки, както и в десерти – опитайте мляко с ориз и амарант или шоколадов пудинг с амарант. Той пасва също в рецептите за палачинки, кекс, каша, дори хляб.

Тофу

Тофу е сирене, което се приготвя чрез съсирване на соевото мляко. На Изток го наричат „месо без кости“ и приготвят с него от супи до десерти. Чрез тофу човек си набавя всички 8 аминокиселини, които организмът му не произвежда. То е богато на протеини, магнезий, калий, натрий и други и е високо хранително. Съдържа доволно количество селен, който има антираково и антивъзпалително действие.

Тофу може да се консумира директно, макар че няма изявен вкус и аромат и е по-добре да бъде съчетано с други продукти и подправки. Може да го мариновате с чесън, риган и зехтин и да го сервирате с препечени филийки – здравословно, леко и елегантно предястие. Ако пък в маринатата добавите портокалов сок, настърган джинджифил, соев сос и лют пипер, ще изненадате всички с много приятен екзотичен вкус. Може да обработвате тофуто чрез варене, пържене, запичане, задушаване. Китайците го добавят в супата, с което подобряват консистенцията й и я правят още по-хранителна. Също така ползват тофу и при ястията си на уок. Ако готвите зеленчуци на уок, добавете в края тофу на парченца и ще получите страхотно и диетично блюдо. То пасва и на месото. Едно от най-популярните ястия с тофу по света е доуфо, в което освен соевото сирене има телешко мляно месо и люти подправки като чили и пипер.

Може да го смесите с каймата за кюфтетата и те ще станат интересни и много сочни. Сложете го в обичайната си салата и така ще я превърнете в съвсем нова идея – тофу има място и при варените картофи, и при доматите, и при зелените салати. Съчетава се с всички видове зеленчуци, риби и морски дарове, месо. Ето и как да си направите шоколадов мус с тофу: Разтопете на водна баня 1 ч.ч. натурален шоколад на парченца. След като изстине, го смесете с 900 г тофу в блендера, добавете 50 мл мляко (например соево) и 3 с.л. захар. Когато всички съставки се смесят добре, разпределете в чашки и оставете в хладилника да стегне.

Тахан

Ако имате остеопороза, вие задължително трябва да си купите сусамов тахан и да се научите как да го консумирате ежедневно. Таханът съдържа много калций, магнезий, цинк, мед, желязо. Освен при проблеми с остеопороза той помага и на хора със сърдечно-съдови и стомашни оплаквания, анемия, артрит, при камъни в бъбреците, газове, колики, гастрит, на учениците за по-добра памет и концентрация, както и на всички заети хора, подложени на стрес.

Класиката е тахан с мед, намазани върху филийка или завити с пухкава палачинка. Тахана също така може да го сложите в закуската си с овесени ядки и ленено семе, в смутито, в крема, върху печената тиква и печените ябълки с канела. Има и безброй много рецепти, в които таханът играе главната роля. Той е част от вече прочутия и у нас хумус, като се добавя към пюрето от нахут заедно с чесън и зехтин. Може да ви послужи за сгъстяване и обоготяване и на други разядки и сосове. С тахан се приготвят и страхотни десерти. Защо например не опитате тазгодишните коледни бисквитки с тахан?

Суперлесни бисквитки с тахан

Необходими продукти:

100 г брашно

40 г сурови и смлени бадеми

40 г сурови и смлени лешници

1 ч.л. сода бикарбонат

150 мл мед

150 мл сусамов тахан

10-150 г сусам за овалване

Начин на приготвяне:

1 Смесете сухите съставки: брашното, смлените бадеми и лешници и содата.

2 В друга купа смесете меда и тахана.

3 Изсипете втората смес при първата и с внимателни движения ги разбъркайте.

4 С мокри ръце оформете топчета от тестото и ги оваляйте в сусама. Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене, като ги сплескате леко.

5 Печете 10 – 12 минути в предварително нагрята фурна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X