Напишете дума/думи за търсене

Ние сме това, което ядем

Днес тази сентенция е по-вярна от всякога. И не говорим просто за риска от напълняване, ако не се храним правилно. А за риска от здравословни проблеми, заради всички отрови, които поглъщаме.

В наши дни, ако сме отговорни за здравето си и за това на семействата ни, е изключително важно да приготвяме сами храната си вкъщи. Да си месим хляба, да пием домашни сокове и компоти, за ядем домашни консерви, домашни сладкиши. Не защото е редно всяка домакиня да го прави и не защото го изисква културата ни, а за да се предпазим от всички вредни вещества в готовите храни, полуфабрикатите или консервите.

Основният проблем е, че повечето от нас вече не ядат истинска храна. Както подчертава д-р Алехандро Хунгер в документалния филм “Глад за промяна”: “Ядем продукти, имитация на храна. Те са “напудрени”, нагласени да изглеждат добре, миришат добре, привличат ни с ярка опаковка и перфектен външен вид, освен това са направени така, че да имат дълъг срок на годност. Тоест целта не е да получите здравословен продукт, а да се създаде продукт, който ще ви накара да го купите, ще трае дълго и ще донесе повече печалба на производителите”.

Глутаматът е почти навсякъде

Според изследване на Масачузетския технологичен институт мононатриевият глутамат е подобрител на вкуса, използван в близо 80 % от готовите храни.
И това не е случайно – изследователите твърдят, че той е разработен така, че да води до пристрастяване. В “Глад за промяна” специалистът по зависимости Джейсън Вейл обяснява: “Ако аз работя в хранително-вукосовата промишленост, какво ще искам – да ви продавам повече и повече храна. И как ще го направя? Мога да манипулирам химическия строеж на храната, така че да засища за съвсем кратък период. А ако може и да искате да ядете от същата, ще е идеална. И наистина някои храни пристрастяват – по същия начин като цигарите. Производителите на храни са тези, които залагат зависимостта”.

Консултантът по отслабване Дон Габриел обяснява и други странични ефекти от глутамата: “Смята се, че той ви кара да искате да ядете още от същото нещо, Но на всичкото отгоре възбужда тази част от мозъка, която отговаря за мазнините и по този начин тялото ви получава сигнали да трупа мазнини”.

Мононатриевият глутамат се използва в огромен процент от готовата храна за вкъщи, в тази в ресторантите, както и във почти всичко, което може да си купите в магазините – консерви, чипс, солети, бисквити, вафли, замразени храни, супи на прах, готови фиксове за гответе. Според изследвания честата му консумация може да доведе до алергии, мигрени, проблеми с паметта, сърдечни проблеми и свръхтегло.

Проблемът е, че той може да се крие зад над 50 различни наименования или дори да не се изписва на етикетите. Следете за натриев глутамат, хидролизиран соев протеин, глутаминова киселина, натриев казеинат, хидролизиран протеин или просто Е621.

Заплахата аспартам

Друга от най-опасните съставки в готовите храни, които се използват днес, е аспартамът. Този заместител на захарта прави истински бум в продуктите за отслабване, както и в тези за диабетици. Защото е сладък, но не е захар. Лошото е, че има куп странични ефекти – специалистите предупреждават, че може да доведе до проблеми с черния дроб, нарушение на зрението, мигрени, неврологични проблеми, дори търчове и рак.

А още по-лошото е, че тъй като е близо двеста пъти по-сладът от захарта, следователно много по-изгоден за употреба от хранително-вкусовата индустрия, той се добавя към почти всички сладки готови продукти - бонбони, вафли, бисквити, дъвки, зрънени храни, сладки, сладолед, консервирани плодове, желатин. Така че всеки от нас приема от тази отрова всеки ден. Изписва се като аспартам, аspartame или E951.

ГМО

Генно-модифицираните продукти, в които е вложен ген от различен на тях вид. Например от бръмбар, устойчив към дадена отрова се взима генът, отговорен за това, и се внася в царевицата. Така посевите от нея може да се обработват със силни химикали, като по този начин се унищожават всякакви плевели и вредители, без царевицата да пострада. Химикалите обаче си остават в нея и може да пострадат консуматорите. Най-широко разпространените ГМО продукти са царевицата и соята. Така че избягвайте пуканки за микрофълнова фурна или царевица от консерва, която не е означена като био. Соята пък се добавя към почти всичко – кетчуп, кренвирши, колбаси, пюрета, сосове.

По закон, ако са използвани ГМО продукти, това трябва да се изпише на етикета, но няма как да се слагат етикети на плодове и зеленчуци. Затова най-добре купувайте от пазари, а не супермаркети и не се нахвърляйте на лъскавите и идеални по форма гигантски плодове и зеленчуци.

Хидрогенирани мазнини

Това са растителни мазнини, които са изкуствено обработени. Съдържат се в масла, маргарини, сирена, сладолед, бисквити, вафли, сосове, готови баници, кроасани. Редовната им консумация води до повишаване на нивото на лошия холестерол в кръвта, риск от инсулт и инфаркт.
Това не означава, че трябва да ограничите изцяло приемът на мазнини. Напротив – тялото ни има нужда от такива. Но от здравословни. Набавяйте си ги от зехтин, маслини, авокадо, чия, ленено семе, сьомга.

Измамни надписи

Имайте предвид, че основната цел на производителите на храни е да ни накарат да купуваме. Затова те понякога използват някои хитрости, за да ни заблудят.
От Асоциация “Активни потребители” предупреждават, че някои надписи всъщност може да са измамни.
- “без хидратира мазнина” - сами разбирате че двете думи (хидратирана и хидрогенирана) нямат нищо общо освен прилика в звученето. Тоест в продукта може да са използвани вредните хидрогенирани мазнини, но с този начин да ви заблудят, че той не крие рискове за здравето.
- “без холестерол” – холестеролът се съдържа в животинските продукти, а не в растителните, затова с този надпис се спекулира от производителите и търговците на хидрогенирани мазнини. Това, че ядете продукти “без холестерол” не означава обаче, че те няма да повишат нивото на вашия собствен холестерол.
- “без мазнини” – този надпис веднага привлича потребителите. Но и той не е гаранция, че това, което приемете няма да ви накара вие да натрупате мазнини. Специалистът по зависимости Джейсън Вейл обяснява: “Без мазнини” най-често значи “наблъскано със захар”. Мога да взема еднокилограмов пакет захар и да сложа етикет, че е “100% без мазнини”. Но след поглъщането в тялото, захарта се превръща в мазнина. Защо? Защото нивата на захарта отиват в небесата. А панкреасът трябва да отделя инсулин и да ги понижи, за да не умрете. А инсулинът е хормонът, който произвежда мазнини. Тоест пакетът 1 кг захар е “100% без мазнини”, което е фактически правилно, но невероятно подвеждащо.

-----

Има и много подобрители, за които се твърди, че са безопасни за здравето. Такава съставка е пропиленгликолът например. Изписва се на етикетите като Е 1520, пропиленгликол, пропилен-гликол, propylene glycol. Използва се в овесените бисквити, безалкохолни, енергийни напитки, бонбони и други сладкарски изделия, както и при бързо замразяване на плодове или месо. Веществото се получава от нефтопродукти и в чист вид се използва, за да не замръзват тръбите през зимата, както и в производството на пластмаси. Искате ли да поглъщата такова нещо? Никой не може да ви гарантира дали наистина е безопасен или просто все още не са открити странични ефекти.

Някои от най-вредните Е-та

Е102 – тартразин - има връзка с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност;
Е110 – сънсет жълто – води до гадене и повръщане, алергии, хиперактивност при децата;
Е123 – амарант – предизвиква алергични реакции;
Е129 – алура червено – съмнения, че води до образуване на тумори;
Е151 – брилянтно черно – напълно забранен в повечето страни от Европейския съюз;
Е214 – етил р-хидроксибинзоат – опастност от алергии;
Е220 – серен диоксид – води до стомашни проблеми и увреждане на бъбреците;
Е250 – натриев нитрит – канцерогенен, изключително опасен за деца и бебета;
Е 321 – бутилхидрокси топуол – може да предизвика увреждане на черния дроб;
от Е400 до Е416 – изключително опасни за деца;
Е528 – вагнезием хидроксид – със силно разхлабващо действие;
Е530 – магнезиев оксид - със силно разхлабващо действие;
от Е950 до Е957 – изкуствени подсладители с рискове за здравето като аспартама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X