Напишете дума/думи за търсене

Нагонът се съживява с малко гладуване

Докато масово хората се настройват да отпуснат коланите по празниците, да си хапнат и пийнат на воля след тази тежка пандемична година, една американска терапевтка по сексуални въпроси предлага на занемарилите забавата в леглото да направят бурна промяна. Но не по до болка познания начин чрез смяна на партньора или вкарване на глезотии като шампанско и ягоди със сметана в спалнята, а чрез нов режим на хранене. Да, не повдигайте недоверчиво вежди, точно така се казва най-новата книга на Кристин Делозие “Диета за страхотен секс”, която наскоро беше пусната по световните онлайн книжарници. И ако се съди по коментарите на някои от прочелите я вече, предлага наистина научен подход по въпроса с много примери от терапевтичната си практика.

В книгата си “Диета за страхотен секс” Кристин Делозие споделя наблюдения от своята терапевтична практика.
В книгата си “Диета за страхотен секс” Кристин Делозие споделя наблюдения от своята терапевтична практика.

Кристин Делозие е завършила биология и психология в Университета в Рочестър, но се отказва от научна кариера и се насочва да изучава акупунктура и други клонове на китайската медицина, които имат оношение към сексуалното здраве. Точно тях основно прилага в терапевтичната си практика, като през последните години основно се концентрира върху връзката между нагона и храненето. Видях при много от пациентите си далеч по-добри резултати, когато спазват и определена диета, казва тя пред “Сън”.

Делозие съветва да се избягват мазни и солени храни, тъй като те за часове втвърдяват кръвоносните съдове и това води до намален приток на кръв към гениталиите, а както е известно, доброто им кръвоснабдяване е важно условие не само за мъжкото полово влечение, но и за женското удоволствие и оргазъм.

За сметка на това яденето на листни зеленчуци като спанак и салати правят точно обратното. “Може да не изглеждат секси, но зелените листа са богати на антиоксиданти, които помагат на кръвоносните ни съдове да доставят повече кръв. Освен това намаляват кортизола, известен като хормон на стреса, и помагат за нормализиране на нивата на тестостерон, които са важни за мъжкото и женското сексуално удоволствие”, обяснява Кристин Делозие. Така че шепа на ден от тях е една добра доза и за да не омръзват като салата, могат да се смесват с плодове и да се приемат под формата на смути.

Други важни съставки за качествената възбуда са витамините от група В, които осигуряват ефективно функциониране на нервните окончания. Можете да си ги набавяте в организма чрез редовно консумиране на ядки и семена, сьомга, грах, картофи, гъби, манго, авокадо и аспержи. Не трябва обаче да прекалявате с тези от тях, които са много калорични, тъй като затлъстяването е сериозен враг на либидото. А и няколко проучвания показват, че яденето на мазна риба два пъти на седмица и по две шепи ядки на ден също повишават сексуалното желание и интензивността на оргазмите, посочва терапевтката. Това не е изненадващо, тъй като те са богати и на омега-3 мастни киселини, имащи противовъзпалителни свойства, а рибата е добър източник и на витамин D, както и гъбите, особено през зимните месеци, когато трудно можем да си го набавим чрез разходки на слънце.

В книгата си Делозие връща и славата на картофите като здравословна храна заради богатото им съдържание на калий, който също много бързо подобрява съдовите функции. Според нея те са несправедливо пренебрегвани в повечето диети заради масовото им приготвяне по неподходящ начин с много мазнина и сол. Но ако просто се изпекат на фурна с кожата им или пък се сготвят с къри, леща, карфиол и спанак, стават много добър афродизиак.

Авторката на “Диета за страхотен секс” предлага веднъж седмично просто да се гладува 24 часа, през които се пие много вода и билков чай. Най-добре е това да е от вечеря до вечеря, тъй като се пропуска само една закуска и обяд. “Не се притеснявайте от концепцията за гладуване. Когато се прави периодично и отговорно, тя намалява риска от заболявания, създава лекота, спокойствие и уелнес, което поставя началото на по-добър секс. Наред с всички други ползи за здравето известно е, че компенсира обичайния спад с възрастта на стероид, играещ важна роля в сексуалната функция”, обяснява тя.

По думите ѝ страхотният секс е нещо повече от намирането на някой, който ще докосва по подходящ начин вашите гениталии и желанието не е просто психологически феномен, а следствие от състоянието на съдовата и нервната система. Затова и при по-младите хора сексуалният живот изглежда по-бурен и възможен. Техните тела могат да поемат хранителна “злоупотреба” в краткосрочен план, без това да се отразява на либидото. Докато при по-възрастните всички тези мазни и приготвени с много сол полуфабрикати, които все повече хора са склонни да ядят заради забързания начин на жимот, имат кумулативен ефект върху нервната и артериалната функция, а от там и върху сексуалната. Даже в повечето случаи тя първа сигнализира за проблем чрез засечки в ерекцията или липса на сексуално желание при жените.

Проведено наскоро проучване от популярен сайт за запознанства във Великобритания също установи много тясна връзка между това какво ядем и как се представяме в леглото. Според него веганите правят двойно повече секс от месоядните и имат повече сексуални фантазии. 57% от отказалите животински продукти споделят, че правят четири пъти секс седмично, докато останалите - два пъти. Освен това почти всички вегани оценяват сексуалния си живот като страхотен.

Кои са неудобните звуци на секса?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X