Напишете дума/думи за търсене

Страхът от вземане на решения. Как да го преодолеем?

Колко лесно вземате решения? Колко време прекарвате безцелно размишлявайки?

Несигурността при вземане на решения може да има различни причини. Доказано е обаче, че влияе негативно на живота.

Слава богу, има някои техники, които може да приложите, за да преодолеете този проблем и да се почувствате по-добре в кожата си.
Фактори, които влияят върху страха от вземане на решения

Първо, някой със свръхзакрилнически родители може да има този проблем, защото се е научил да свързва независимостта с опасността. Това е променено възприятие при детето, породено от поведението на родителите му.

Второ, самочувствието е друг фактор, който обуславя страха от вземане на решения. Има връзка между ниското самочувствие и
трудностите в способността да се вземе решение.

И накрая, хората със синдром на Питър Пан също са склонни да бягат от вземането на решения. В този случай причината е неспособността им да приемат последиците, които техните действия биха могли да имат.

Как да преодолеем страха от вземане на решения

1. Повишете самочувствието си

Добър начин да направите това е да направите списък на вашите положителни и отрицателни качества, за да ви помогне да разпознаете силните си страни.

Може също да опитате да използвате положителни вербализации или фрази, които насърчават по-доброто възприемане на вас самите. Тези практики ще бъдат полезни при изграждането на по-реалистична и по-добра оценка за себе си. В резултат на това ще се чувствате по-сигурни, стабилни и ще изпитвате по-малко страх от вземане на решения.

2. Признайте, че сте отговорен за собствения си живот
Понякога страхът от вземане на решения се отнася до факта, че не осъзнавате отговорността за собствения си живот. Не е изключено да имате склонност да обвинявате другите около вас за резултатите от вашите действия. Заради това вие не се разпознавате като отговорни за собствения си живот, поради което избягвате да вземате каквито и да било решения.

3. Приемете, че грешките са част от живота
Много хора се страхуват да изберат, защото не искат да грешат или се страхуват, че няма да вземат най-доброто решение. Важно е да осъзнаете, че не всичко е ваша отговорност. Винаги има непредвидени ситуации, които могат да повлияят на това колко добре или лошо се развиват обстоятелствата.

4. Отидете на психотерапия
Ако смятате, че страхът от вземане на решения ви парализира, добре е да потърсите професионална помощ. Не забравяйте, че неспособността да вземате решения е пречка за личностното ви израстване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X